用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
樓主: fatsin
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

我又唔覺喎. 我去3次(交表,interview & 交留位費) 都好kind. 仲同我阿仔講野同 bye bye.

big-mouth,

你target 係邊間呀?  

原帖由 Big-Mouth 於 08-11-13 08:52 發表
我都交左留位費, 我覺得有一個back up好d, 原本聖若望都收左, 但覺得呢間學校一樣唔好。

kakajune, please check PM, thanks.

W2b,

係培正和宣道。其實我初初都覺得金巴倫唔差, 因為我表妹係20幾年前讀過, 而佢到升到幾好小學, 問題係到底有無轉到校長? (因以前同York有關係, 會唔會係校長走左) 而又見到小班左, 所以有d奇怪。

原帖由 w2b 於 08-11-13 10:39 發表
big-mouth,

你target 係邊間呀?  

可能因為這個原因令到金巴倫名譽有問題? 可能蔡國贊持有金巴倫股份。

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070615&sec_id=4104&subsec_id=12740&art_id=7216920

應該就係呢件事令york同sn再冇關係,
但亦係呢件事令佢名譽出現問題,
幼稚園鬧出官司比人感覺真係會差d﹗

btw, 唔知york超收生被罰款,
係咪即係let say得300個位就收1200人,
最後有900真係讀, 攪到超收左600?

原帖由 Big-Mouth 於 08-11-13 14:29 發表
可能因為這個原因令到金巴倫名譽有問題? 可能蔡國贊持有金巴倫股份。

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070615&sec_id=4104&subsec_id=12740&art_id=7216920 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

回覆 # 的文章

My daughter (0610) was interviewed on 11/7 & also accepted by SN.  I rec'd the Acceptance Letter on yesterday but they need me to pay the retention fee before 11/15 (coming Sat), a gut feeling of very HURRY.  Also, I see qutie many mama here said SN also accept their kids.  How can they accept so many kids according to their website -only accept #37 K1 students

Any problem???

Pls see pm

原帖由 RLML 於 08-10-26 13:18 發表
純粹個人意見,
唔覺得好商業, 地方細, 但係學生小, 有open playground比小朋友玩,
地方很乾淨, 老師又好好,
囡囡返學好開心...
Ewong

佢地最多可以收60-80個學生呀!!

之前fasin問創價同sn點揀?
我當時好快就答創價, 唔知點解而家又有d迷茫,
初時就係唸既然2間都唔係首選,
好似kimmiechiu咁講, 2間差不多梗係揀有學劵,
但唸深一層, sn學費貴創價$1000左右,
全英語授課, 一定唔須要額外學英文,
而創價就或者要享出面學英文(唔洗1千都8百),
即係付出差不多價錢但浪費左時間囉?
不過創價校舍環境又真係好好多,
或者我唸得太多, 創價真係收先算啦﹗

fasin, 其實妳最想小朋友讀邊間, 有結果未?

原帖由 kimmiechiu 於 08-11-11 16:04 發表
fatsin,

創價有學卷架,同埋d人讀得好開心. 同sn比, 大家都係讀得開心, 更係搵間有學卷啦!!

sn唔係唔好, 不過通常都做大後比(算我直言)

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我仲等緊 sc 同 kv,如果兩間都唔收,就 sn,因為我 in 完創價後,我同老公都好失望,但似乎其他人都好滿意,可能真係人夾人緣啦。

我地一去到創價就覺得似等睇醫生咁,感覺怪怪的,跟住 in時有個老師又好嚴肅,笑都唔笑,拎住塊板好似考官咁,問完囝囝野,另一個老師好突然咁問「你地兩個都應該有睇過我地網頁架啦,可唔可以講吓我地既理念,同埋你地對小朋友有乜期望」嘩,我同老公第一時間個心係諗「背書」???問得咁怪既,感覺唔多好,我老公本黎想問番佢「咁你地學校有乜方法教到小朋友你地既理代呢」,不過無咁做到,仲有我地都唔覺得d老師好nice,只係唔惡,所以我地都唔會揀呢間。

上述純粹我地意見,其他喜歡創價的媽咪請見諒。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 14:12 發表
全英語授課, 一定唔須要額 ...

fasin,

個老師又真係問得好奇怪wor,
學校理念呢d通常係家長自己講,
點會係老師問然後叫家長回答架?

嗰日in我囝囝個老師都唔nice,
問野好似好趕時間, 仲要我答佢佢又唔望我,
不過其他老師同嬸嬸就好好人﹗

妳小朋友kv同sc面試表現好唔好?
我淨係報左kv, 但囝囝表現極差, 冇希望﹗

原帖由 fatsin 於 08-11-24 11:44 發表
我仲等緊 sc 同 kv,如果兩間都唔收,就 sn,因為我 in 完創價後,我同老公都好失望,但似乎其他人都好滿意,可能真係人夾人緣啦。

我地一去到創價就覺得似等睇醫生咁,感覺怪怪的,跟住 in時有個老師又好嚴肅,笑都唔笑,拎 ...

如果你想小朋友學術上好d, 我都覺得sn會啱數d.
創價係培育小朋友德, 行. 所以學術上未必夠sn多.
不過我都未諗定會邊間.

sn我就唔會擇, 因為真係太商業. 我interview個日, 直頭安排左班小朋友用普通話表現話劇. 太hardsell啦!!

原帖由 BabyHilary 於 08-11-23 14:12 發表
全英語授課, 一定唔須要額 ...

我支持妳,因為我尋日見完創價,啲老師都無咩野,不過自己感覺就唔鐘意間學校,比仔仔上3樓玩,佢都唔鐘意玩,玩左一陣就返我身邊喇,唔通連佢都唔鐘意間學校,所以我唔會諗創價喇~

sn我只係交左表,未知幾時IN,但係交表果日我地一家人去晒,仔仔玩得好開心,唔肯走,爸爸都話鐘意間學校空間感大,可能有個大公園啦(空地),啲老師又笑笑口咁,不過始終無ALLOWANCE,所以都係睇定啲先,我都係今日先知原來佢地係無小學架,比佢地個名呃左,有無人可以話我知點解佢地個名會有小學兩個字呀???
原帖由 fatsin 於 08-11-24 11:44 發表

我地一去到創價就覺得似等睇醫生咁,感覺怪怪的,跟住 in時有個老師又好嚴肅,笑都唔笑,拎 ...

無可否認sn教出黎嘅小朋友水準係高,
唔係點會英文普通話都咁好, 仲可以做話劇呢?
佢地班學生真係好active, 好有自信心架﹗

但我真係唔明係點解sn教學質素高,
價錢又唔算貴, d家長仲話冇咩雜費添,
但會咁少人報讀, 攪到佢地好似個個考都收,
仲要做好多野吸引人讀咁架?

原帖由 kimmiechiu 於 08-11-24 12:52 發表
如果你想小朋友學術上好d, 我都覺得sn會啱數d.
創價係培育小朋友德, 行. 所以學術上未必夠sn多.
不過我都未諗定會邊間.

sn我就唔會擇, 因為真係太商業. 我interview個日, 直頭安排左班小朋友用普通話表現話劇. 太h ...

可以係學校唔係太出名,無咩特別野令佢地出名,我都係無聊周圍睇,先知有呢間學校咋,所以22號先交表....見佢學費又唔貴又係英文學校咪報埋囉~
原帖由 BabyHilary 於 08-11-24 13:27 發表
無可否認sn教出黎嘅小朋友水準係高,
唔係點會英文普通話都咁好, 仲可以做話劇呢?
佢地班學生真係好active, 好有自信心架﹗

但我真係唔明係點解sn教學質素高,
價錢又唔算貴, d家長仲話冇咩雜費添,
但會咁少人報讀, 攪 ...

你都報左sn ?? 我同鋒鋒交埋留位tim 啦  ~~~ 不過都係等緊kv result .

原帖由 fc1668 於 08-11-24 13:04 發表
我支持妳,因為我尋日見完創價,啲老師都無咩野,不過自己感覺就唔鐘意間學校,比仔仔上3樓玩,佢都唔鐘意玩,玩左一陣就返我身邊喇,唔通連佢都唔鐘意間學校,所以我唔會諗創價喇~

sn我只係交左表,未知幾時IN,但係交表果日 ...

其實我都係, 唔上bk都唔知有sn呢間kinder!
就係覺得奇怪囉, 點解佢地教出d學生咁叻,
又幾多k3學生考到名小學,
但間學校都唔出名架呢?

原帖由 fc1668 於 08-11-24 13:33 發表
可以係學校唔係太出名,無咩特別野令佢地出名,我都係無聊周圍睇,先知有呢間學校咋,所以22號先交表....見佢學費又唔貴又係英文學校咪報埋囉~

我囝囝 in sc 表現前半部分喊,後半部分就ok,我諗機會好細,而 kv 係老公同佢見,老公話都幾好,不過我就怕 kv 會太大壓力,仲諗緊。

剛睇到原來 sc 只係 k1 係外藉老師係班主任,咁點解講到 sc d 英文咁好呢?

原帖由 BabyHilary 於 08-11-24 12:19 發表
fasin,

個老師又真係問得好奇怪wor,
學校理念呢d通常係家長自己講,
點會係老師問然後叫家長回答架?

嗰日in我囝囝個老師都唔nice,
問野好似好趕時間, 仲要我答佢佢又唔望我,
不過其他老師同嬸嬸就好好人﹗

妳小朋友 ...
‹ 上一主題|下一主題