用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

jazzmama:
甘又太誇張!
不過我當時真係幾激動,我同那位小一同學仔講:唔好話比我聽我個樣30年來無變過,你一定係當年暗戀我,所以印象先至甘深刻啫!佢當堂嚇到O晒咀,唔知點答我囉!

原帖由 jazzmama 於 10-3-18 13:11 發表
mayc

勁啦你...30年如一日...
你老公又無問你點解唔老呀
你地一齊行, d 人有無話你地2父女呀

mayc

你個位小學同學一定係被你踢爆左, 所以唔識應你.
你當年係唔係校花呀?

原帖由 mayc 於 10-3-18 13:41 發表
jazzmama:
甘又太誇張!
不過我當時真係幾激動,我同那位小一同學仔講:唔好話比我聽我個樣30年來無變過,你一定係當年暗戀我,所以印象先至甘深刻啫!佢當堂嚇到O晒咀,唔知點答我囉!mouth:" />

...

醒目開學勳章

dear all:

借個位黎問候聲
jazz,你爸情況如何,工人幾時到呀!

betty

mayc

你d 急才真勁...正

原帖由 mayc 於 10-3-18 13:41 發表
jazzmama:
甘又太誇張!
不過我當時真係幾激動,我同那位小一同學仔講:唔好話比我聽我個樣30年來無變過,你一定係當年暗戀我,所以印象先至甘深刻啫!佢當堂嚇到O晒咀,唔知點答我囉!mouth:" />

...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

betty 姐

check pm la
呢排真係發生好多野呀
虎年真係好苦

原帖由 bettylam 於 10-3-18 21:38 發表
dear all:

借個位黎問候聲
jazz,你爸情況如何,工人幾時到呀!

betty
因為祂顧念你們

jazzmama:
感謝父....衪拯救了我們脫離黑暗的權勢,把我們遷入衪愛子的國裡!西一:12-13
我巳經與基督同釘十字架,現在活著的不再是我,.....基督在我裡面活著.加二:20
感謝主,我們能將我們的憂慮交在神的手裡,有時事情臨到我們身上是煉淨我們,有時是化妝的祝福,所以我們必須連於主裡,交在身體(教會,弟兄姐妹)裡,讓神帶領我們!

每次的打擊都是真利益,如果神收去的東西,衪以自己來代替!

主內互勉

quote]原帖由 jazzmama 於 10-3-19 09:17 發表
betty 姐

check pm la
呢排真係發生好多野呀
虎年真係好苦

[/quote]

mayc

多謝你的鼓勵

我唔會抱怨神
我相信每件不如意事都是神給我們的考驗
我們靠主, 必定跨過
在每個經歷當中, 我們學識順服
又和其他人分享, 我們要榮耀神
在過去一年, 都是靠主帶領
我仔至可以入到心儀的中學
所以, 恩典真的太美麗
因為祂顧念你們

Hi Mandy and all mum:

多謝妳地既回應,呢段期間阿女又被 d 同學
欺負左兩次,個女又係自己鯁鯁埋埋忍到最
近至同我講!

事件一 :
上兩個星期五下晝阿女要返眼科醫院覆診要
lunch hr 早退,玩排擠果班男同學又係拍手
歡呼,阿女唯有阿Q d 當睇唔到就算,點知
呢班人係得寸進尺,果晚同我個女 fd 既其中
一位女同學打來話比阿女知,果日佢離開左學
校冇耐就有火警演習,呢班人準備離開課室果
陣,經過阿女個位順勢將佢張枱倒轉將柜桶入
面 d 課本通通掉晒落地才行出班房,到演習完
畢返到課室,班主任見到都大概估到係呢班人
所為,我諗當時班主任都唔會諗到呢班人會咁
做,所以勃然大怒叫晒呢班男生行出黎鬧左佢
地一餐並聲言如有再犯必記大過 ....

事件二:
上星期阿女話我知小腿好痛,原來幾日前 lunch
hr 後佢係課室行番埋自己個位時唔小心踢到一個
男同學既枱,果個死仔包即刻踢番佢兩腳, 阿女
俾個男仔踢後已即時同班主任講 (之前我都擔心有
呢 d 情況出現,所以同阿女講左若 d 同學只係唔
睬佢就算,但若有人郁手郁腳 或 對佢講 d 好侮辱
性既說話就唔可以當冇事發生),班主任叫左果個
男仔午息時去教員室見佢,我諗又係訓話之類,
之後個男仔雖然有當住全班同學面前向阿女道歉
(應該係班主任施壓下才咁做),但就一再強調只
係唔小心踢到我個女,佢真係當個班主任白痴,
若唔小心又點會連踢我個女兩腳先?

之後我再詳細問阿女果個男生點踢佢,佢講當時
對方係佢背面踢落佢右腳大腿同左腳小腿度,佢
係毫無防避下受晒呢兩腳,當時佢都唔知點算唯
有避開,以免對方再踢到佢,等到開始上堂佢就
同班主任講,第二朝先係左腳痛,我幫佢搽左 d
活骼油,到夜晚輪到右腳大腿開始痛,好彩佢搽
左兩日活骼油後已冇痛。

聽完個女講番件事,我真係好嬲好嬲,我話俾佢
聽會搵班主任傾,因為我覺得事態嚴重,唔可以
單單道歉就了事,我認為班主任需要同對方家長
講,但阿女就講唔好咁做,因為果個男生見完班
主任後已當住全班同學面前向佢道左歉,況且上
星期好不容易才令其中兩位一向針對佢既女同學
肯同自己講番野,佢唔想因呢次事件再次令人覺
得佢愛攪事又再對佢反感,所以我聽完個女咁講
都冷靜左落黎,想睇下搵班主任傾成點再決定!

呢一班到底係「學生」定係未開化既「生番」呀
...... 唉!

+    +    +

Mandy,
阿女果間中學係本區算係 band 1 中中,
今年九月就正式轉做英中。

我都想搵個中學教師幫阿女補習,奈何仲
未搵到呢!

至於轉校 or 留班問題,阿女對此不置可否
,佢話想睇埋期終試考成點才再決定!

InMa

原帖由 mansonwai 於 10-3-8 22:23 發表

InMaMa

睇完妳既 case
我都有唔開心

有一些情景實在太相似亞仔小學既時侯

我唔記得妳個女現時是那一間中學 ?
是否係一間出名而 banding 高既中學.
.....

講番妳個 case
manson 上次測驗都有唔合格 (數學)
所以, 我立即搵左個中學老師同亞仔補習
今次考試有 8x 分
搵中學老師補係就係貴幾多
但係 d 老師識得 tip d 題目
又識話被個仔知點先會扣分,
時間係張卷要點分配做卷
我覺得咁又好值得比貴少少

另一方面,
我想話如果妳個女真係追唔上
係下學期一定要搵人幫一幫佢
如果都係唔能夠拉番總分而要留班
妳有否考慮轉校 (如果會, 真係要開始搵定那一間)
我覺得如果個女同 d 同學相處唔到
而且人地升班佢要留班
d 老師佢又唔鐘意既
再留係呢間學校 可能令佢有唔開心既回憶.

況且, 我覺得中一係要有好既基礎
唔係既, 上到中 2 時再加上從前唔明既知識
會否係一個負荷呢

加油呀.....
支持妳

mandy

InMaMa:
我認為這是"欺凌"的事件,無論是身體和語言上都巳經是不容輕視,學校處理是一方面,但我認為不如找找有否校風好些的學校,積極同女兒轉校,我朋友兒子較內向,在荃灣區一男校讀書,就是被同學欺負,有情緒病,轉到同區的中中,學校成績雖然不及原校,但同學沒有歧視和欺負他,加上他成績比其他同學好,所以同學們都尊重他,他也找回些自信,雖然沒有讀上預科但也平平穩穩完成中學的階段!
我見妳女兒巳經是怕了他們的態度,現在才中一,實在日子還長,怎可能"忍"到畢業,不如轉校改善自己的人際關係重新再開始!

原帖由 InMaMa 於 10-3-23 10:16 發表
Hi Mandy and all mum:

多謝妳地既回應,呢段期間阿女又被 d 同學
欺負左兩次,個女又係自己鯁鯁埋埋忍到最
近至同我講!

事件一 :
上兩個星期五下晝阿女要返眼科醫院覆診要
lunch hr 早退,玩排擠果班男同學又係拍手
歡 ...

InMaMa

me2 , 我都覺得係時間搵定學校轉
長時間係d 咁嘅環境長大
好易令你囡囡心理有問題
一係佢會變左自閉, 唔同人玩
一係就會極端, 跟人鬥拼, 變埋惡人

同埋, 你校f2 係咪打散哂嫁
如果真係原班直升, 就真係多謝哂啦
早走早著..
sorry, 可能會令你難受,

但又真係唔好令你女日日活在惶恐中啦
試下考其他學校啫, 考到至決定走唔走
唔考即係無彎轉

我地一班f1 媽永遠十卜十卜你
因為祂顧念你們

請問大家囝囡的學校暑假有否遊學團?
你地會比他們去嗎?

我囝學校於試後有上海世博遊學團(5日);7月 有英國遊學團(17日),F.1 OK嗎?

InMaMa

無論任何情況,我都希望我既小朋友活在開心,快樂中
讀書只係人生一小部分....
如果我既小朋友係學校唔開心,我會選擇去第二度生活/學習

我同其他媽咪一樣,你任何決定,我都會支持support.

Best wishes

of course ok la
how much?

原帖由 mayc 於 10-3-24 13:10 發表
你地會比他們去嗎?

我囝學校於試後有上海世博遊學團(5日);7月 有英國遊學團(17日),F.1 OK嗎?

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-3-24 15:01 發表
InMaMa

無論任何情況,我都希望我既小朋友活在開心,快樂中
讀書只係人生一小部分....
如果我既小朋友係學校唔開心,我會選擇去第二度生活/學習

我同其他媽咪一樣,你任何決定,我都會支持support.

Best wishes ...
我會諗定後路,但同時了解清楚是否個別同學定係係集體欺凌,學校做法是否積極。好似上次你囡囡乍病,學校都好合作跟你反映到。其實學校本身都唔差,係某d同學特別曳。
轉校,仍然有機會遇到同樣事!(我自己啋左先 吐口水講過)不如教多d個女點積極面對,有d人你係可以用真誠溶化佢,但有d真係見到佢影就教亞女好掉頭走!

亞女學曉左,終身受用!
今日我地做父母仲可以不惜一切給佢地快樂,將來佢地就要靠自己找尋快樂!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 10-3-24 13:10 發表
你地會比他們去嗎?

嘩!正到痹 兩個都好正!二選一,我會選世博,下年英國都未遲!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原帖由 hhma 於 10-3-18 12:37 發表
我d 暗蒼係因為我dirty
我都好懶做facial
但唔掂, 再唔勤力我驚我d仔好快唔認得我

你驚再唔勤力唔敢入呢個post召集多d卦

甘耐唔浦頭,以為你入黎有咩好料tim...

anyway,我對自己仍然充滿信心

原帖由 samuel89 於 10-3-24 17:58 發表

你驚再唔勤力唔敢入呢個post召集多d卦

hhma:
Yah!

我地支持你!

原帖由 hhma 於 10-3-25 10:15 發表

hahahaaaaaaaa

ai....八d野你聽
小學同學仔入到全官, 都有不多不少既同學糾紛....
現任校長真係講到明, resources只放在雞精班(一班)

原帖由 mayc 於 10-3-25 11:13 發表
hhma:
Yah!

我地支持你!

原帖由 hhma 於 10-3-25 10:15 發表

我仲諗住你有好料爆來聽下tim
anyway,我對阿仔就無咪信心
‹ 上一主題|下一主題