用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風 MAMA
樓主: frogfung
go

馬鞍山主風 MAMA [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 馬鞍山主風 MAMA

[quote]
sylvialau05 寫道:
Hi Venusst, brain_mama & frogfung

我個仔今年 k2, 我都是沙田瀝源主風舊生, 想個仔讀馬鞍山主風, 但昨天同一家長講開, 她說小學在馬鞍山的話, 中學不可能在沙田區, 而要選擇馬鞍山網, 所以我不知道是否真.  

請告知 :
1.  馬鞍山是否沙田網?  小學與中學的學網是否掛

醒目開學勳章

frogfung, du 媽:

中期試係無排名的﹗只有學期試先有排名。
另外,我印象中一年級上學期好似係無成績表(因為評估),所以唔會有排名。但係都可以問下老師小朋友在班中小平如何。

To  brian mama:

多謝晒!!!!!!

To Du mama:

今日囡囡的趣英教了 "five little monkeys"( jumping on the bed). 我有在電腦上play 的 file. 妳要嗎?

frogfung

brian_mama 寫道:
tszlok,

恭喜晒呀﹗
[img align=left]http://blog.yam.com/onion_club/3473749b.gif[/img]歡迎你加入馬主依個大家庭﹗

thx!多多指教

frogfung,

好呀!! 麻煩你pm比我呀!!

du 媽

du 媽

check yr e-mail. please

du媽 寫道:
frogfung,

好呀!! 麻煩你pm比我呀!!

du 媽

frogfung,

已經收到啦! 唔該晒!!

du 媽

請問有無小朋友在靈風堂禾輋幼稚園畢業,可否告知學校的水準如何(中文及英文),校長及老師友善嗎?有無家長會,興趣班?

醒目開學勳章

我估沙田主風的學生/家長應該會多些人知道靈風堂的水平如何,因為始終近D。
不過,我曾聽一個朋友講靈風堂不錯,但詳細情形就不太清楚。
ctf1029 寫道:
請問有無小朋友在靈風堂禾輋幼稚園畢業,可否告知學校的水準如何(中文及英文),校長及老師友善嗎?有無家長會,興趣班?

醒目開學勳章

星期三便服日又慶祝聖誕,囝囝依幾日成日都講啦,好有HOLIDAY MOOD,你地的小朋友又如何?

我個囡因為要表演古箏, 所以呢幾日話要練多d!!其實我都好想去睇下, 可惜唔得!!!!
不過就好開心咁話要攞多d小食番去同同學分享喎!!重有聖誕老人探佢地, 不知幾好!!!

醒目開學勳章

學校的網頁有相睇,你可以睇下你囡囡表演時有無影到相。
年年都有聖誕老人到課室   聖誕節小朋友就最開心。

[quote]
du媽 寫道:
我個囡因為要表演古箏, 所以呢幾日話要練多d!!其實我都好想去睇下, 可惜唔得!!!!
不過就好開心咁話要

請問英文科中 Dictation 與 Evaluation 有何分別.

Dear du媽, Brian 媽:

請問英文科中 Dictation 與 Evaluation 有何分別.
因為 手冊中 16/1日 英默是: P44,45 (Evaluation)
我不明白

thanks

Re: 請問英文科中 Dictation 與 Evaluation 有何分別.

frogfung,

好耐無上bk!!
我睇過手冊, 估係因為16號係上學期最後一次默書, 所以會係全年嘅評估o
不過我都有同個囡講, 叫佢問下老師係點樣, 如果無咩特別就當係平時咁同佢溫習o
我個囡成個假期都淨係玩, 都無咩溫過考試d書!!! 尋日先話要唸普通話同宗教, 又唔知幾時考!!比佢激死!!
呢次考試重可以輕鬆d, 下學期就真係要比多d心機讀啦!!!
你地又有無去邊度玩呀??
frogfung 寫道:

Dear du媽, Brian 媽:

因為 手冊中 16/1日 英默是: P44,45 (Evaluation)
我不明白

thanks

醒目開學勳章

Re: 請問英文科中 Dictation 與 Evaluation 有何分別.

frogfung:

du媽講得無錯呀!最後一次默書當係exam(即一年級叫evaluation(評估)),不過默書係計平均分,所以無咩分別,只係最後一次唔會派番屋企(囝囝話係用紙默,唔係默落dict簿)

du媽:
普通話、宗教、IT應該係考試日前上堂考,我估依個星期應該開始會考啦。我個囝都係一樣,成日顧住玩,最尾幾日先識自動自覺

版主

大家好, 再過多個星期就考試啦....

我叫極 亞女 都唔溫書, 佢話未到考試喎....  真係比佢激死     

係呀, 話咁快又到考試啦!! 不過覺得最難就係同個囡溫"常識" 字又多, 又要考佢自己識唔識理解問題問d咩, 佢自己都話最唔鐘意係呢科, 所以我早上個星期已經同佢開始溫,希望唔會好似上次番黎話唔知寫咩又唔知問咩喎.....

醒目開學勳章

du媽 寫道:
係呀, 話咁快又到考試啦!! 不過覺得最難就係同個囡溫"常識" 字又多, 又要考佢自己識唔識理解問題問d咩, 佢自己都話最唔鐘意係呢科, 所以我早上個星期已經同佢開始溫,希望唔會好似上次番黎話唔知寫咩又唔知問咩喎.....

係呀﹗我都覺得常識比較難,問答題最深,一定要識寫D字,到四年級仲要考埋時事常識題,仲深。
不過你可以叫囡囡搵下份卷中有無D字可以抄,其實總會有d字會抄到。

版主

1月28日 家教會的旅行, 你地有冇人去啊      

醒目開學勳章

我本來都想同囝囝去,不過果日囝囝堂哥結婚,所以去唔到我呀!   
你地又有無參加?
‹ 上一主題|下一主題