用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無金巴倫媽咪可以比意見呀
樓主: fatsin
go

有無金巴倫媽咪可以比意見呀 [複製鏈接]

不是賣花讚花香, 大仔讀過, 佢又快樂, 讀書又不錯! 我仔是難教一族, 但都不錯, 其他同學更優越 !

原帖由 mickeywinnie3 於 08-11-11 23:41 發表
不是賣花讚花香, 大仔讀過, 佢又快樂, 讀書又不錯! 我仔是難教一族, 但都不錯, 其他同學更優越 !

Hi

I got accepted by SN and Creative Primary KInder. I wanted to know more about SN.  My daugther is a very clever but very active girl. Her spoken english is excellent for her age. ( 27 mths) Can SN be very open and patience to active babies ?   from the time interview, I like the school.  I like both of the schools sn and creative. can you let me know more.
Ewong

你prefer 創價既原因係乜呢?可否分享一下,謝。

原帖由 BabyHilary 於 08-11-11 17:52 發表
我就prefer創價, 但競爭好激烈呀﹗
收生比率係9-10個先收1個,
希望個仔到時合作d, 唔好再玩我啦﹗

創價係教統局讚好全港4間kinder之1(非牟利)
朋友comment校舍大設施好, 學校全心辦學,
所有資源都投放學生身上。
程度雖不算深, 但上到英小都ok.
不過九龍塘有口碑有名氣又有學劵選擇唔多,
所以學位競爭仲激烈過kv同sc,
今年估計有17xx人報名, 收約180人.
收生比率差不多係10個收1個﹗

<上屬個人意見>

原帖由 fatsin 於 08-11-12 09:59 發表
你prefer 創價既原因係乜呢?可否分享一下,謝。

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Hi kakajune,

Thanks very much for your sharing, I would like to ask:
(1) whether graduated from SN can be able to cope with some english primary schools or not?  

(2) From your experience, how would you classify their student's spoken english, can they speak fluently?

(3) Do the parents need to speak english with them at home? Sorry for so many questions, since my girl is a super small bb, hence I am very worry.

Please advise, thank you.

原帖由 kakajune 於 08-11-11 20:50 發表

行政上, 我末發現有問題喎, 是否驚佢摺呢? 我又無唸過喎.
教學和活動都幾好, k3 開學到現在, 三次outing, 一次親子遊行, 每星期都要show and tell, 國語一星期三次, 大時大節有個主題週, 講關於節日嘅野, 每週中英 ...

好多謝你分享,想問多少少,派位或考小學情況如何?

原帖由 BabyHilary 於 08-11-12 10:36 發表
創價係教統局讚好全港4間kinder之1(非牟利)
朋友comment校舍大設施好, 學校全心辦學,
所有資源都投放學生身上。
程度雖不算深, 但上到英小都ok.
不過九龍塘有口碑有名氣又有學劵選擇唔多,
所以學位競爭仲激烈過kv ...

原帖由 ha! 於 08-11-11 23:37 發表
kakajune,
how is about your comment on their teacher quality.  i have a negative impression on a male NET (mr jerry?) i saw him standing in playground for over half an hour, but his face is very dark  ...

多謝大家, 其實我打字比較慢同差, 有時都驚詞不達意........sorry.

嗰位男教師 mr. jeff, 係今年先至嚟教嘅, 我都唔清楚, 直到前幾天, 去親子遊行, 才第一次見佢真身, 個樣又真係無乜笑容, 但都有周圍同小朋友或家長傾計, 表現都幾nice, 問吓個用家 (我個仔), 佢話好好, 上堂講故事玩遊戲, 好開心.
其他老師都幾好, 唔錯.

課外活動有畫班, 國語, phonics......等等
另外, 今年起每月有個主題, 九月十月面試班,
十一月係 小一預備及英語訓練班, 我覺得都幾方便又安心, 個小朋友唔使成日喺屋企無聊, 縱使我係家庭主婦有工人 ,
我都覺得比佢返埋上午興趣班, 都ok.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=4

你地可以睇吓呢個forum,
希望幫到你

HI~

我小朋友係向3/11IN既, 唔好彩我仔仔搭地鐵半路中途要去臭臭, 咁唯有落車同佢去洗手間, 之係就遲左10MIN 先到達, 一入到去校務處同校務處個職員講我係約左INTERVIEW, 跟住佢問我叫咩名, 佢睇完張FORM就好大聲講"你遲到喎"(個校務唔係好大所有人都聽到), 當時我無解釋, 只係答佢係呀唔好意思, 跟住佢就話"你出去等陣啦"(唔係太有禮貌), 咁我同我先生就企向出面等啦, 企企下有位老師問我地係咪INTERVIEW架, 唔洗企向度等, 坐下先啦, 我地D小朋友而家放學, 所以要等佢地放左學先會開始INTERVIEW, 你地唔好企喇坐啦(非常友善同入面果位小姐比), IN既時候原來就係頭先非常友善既老師MS. FUNG
咁如事者IN完等收信啦(我諗多數唔收B4我遲到),星期一向BK見到有媽咪話佢6號IN10號收到信交留位費, 我就諗等多日再無信先打去學校問, 如事者都係收唔到信, 我就打去問啦, 講左情況俾佢聽, 位小姐就話應該寄晒喎, 你一係留個電話俾我地轉頭再覆你(趕住收線), 我好急問佢要唔要REF NO同小朋友個名, 佢先話好, 咁收線之後, 我等左1個鐘頭見重未打黎, 我咪再打去啦, "我頭先咁咁咁....我見你地無回覆我再打黎問下而家係點既情況", 娃果位小姐真係無咩禮貌答我 "我地而家好忙架, 我地CHECK左就會覆你, 你小朋友叫XXX嗎, 我地知架喇", 咁就收左線, 隔左10MIN到佢地覆我(唔係頭先果位小姐), 話已經寄左幾日, 已經收左你小朋友, 今日DEADLINE交留位, 問我會唔會交留費, 佢話可否親身交, 如果唔得你就可以寄票, 咁我當然係後者啦~

我對哩間學校D印象係梅花間竹咁無禮貌.有禮貌.無禮貌.有禮貌, 同埋係作為面完試之後既家長更係心急想知個RESULT啦(得唔得都好), 重要我遲遲都未到信果隻, 雖然佢收左我小朋友, 我應該開心既, 不過真係有D孟囉~

唔好孟啦, 有啲人講野可能係無尾音 ^^"
仲有無學校要in 呀, 希望你個小朋友, 有好表現啦

原帖由 kakajune 於 08-11-12 16:47 發表
唔好孟啦, 有啲人講野可能係無尾音 ^^"
仲有無學校要in 呀, 希望你個小朋友, 有好表現啦

kakajune

THANKS, 所以咪只係孟而唔係嬲囉~
23/11要IN創價, 最後1間, TOTAL報左8間, IN左5間, 有2間撞左時間放棄~

barbielee,

我同意ms fung very nice,
不過office staff質素就可能麻麻地,
我交左留位費2日後收到receipt,
但係人地個仔張receipt!
我打電話去問, 佢地第2日覆返我話攪錯左,
因為我個仔個名同另一個小朋友好似,
好似? ? 中文可能係有1個字相同,
但張receipt寫英文名,
我個仔英文名唔係譯名, 而係英文名+姓(2組字),
對掉左嗰位小朋友就係3組字嘅中譯英譯名﹗
最後sn叫我幫幫手寄返比佢地,
佢地就寄返我個仔張receipt比我﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

kakajune, pls check pm, thanks!

原帖由 BabyHilary 於 08-11-12 20:46 發表
barbielee,

我同意ms fung very nice,
不過office staff質素就可能麻麻地,
我交左留位費2日後收到receipt,
但係人地個仔張receipt!
我打電話去問, 佢地第2日覆返我話攪錯左,
因為我個仔個名同另一個小朋友好似,
好 ...

非常同意,MS FUNG VERY NICE,但OFFICE STAFF就麻麻,我之前試過打電話去查几時交方,接電話個位小姐都系粗聲粗氣咁,上次去交方同埋IN個時,個位小姐都好似人人得罪 佢咁黑口黑面

我聽日就要交留位費啦,都十五十六,但多數都會去交左先

原帖由 BabyHilary 於 08-11-12 20:49 發表
kakajune, pls check pm, thanks!

BabyHilary,

pls check pm.

kakajune

原帖由 windytiu 於 08-11-12 21:08 發表

非常同意,MS FUNG VERY NICE,但OFFICE STAFF就麻麻,我之前試過打電話去查几時交方,接電話個位小姐都系粗聲粗氣咁,上次去交方同埋IN個時,個位小姐都好似人人得罪 佢咁黑口黑面 ...

WINDYTIU & BABYHILARY

ME TOO, 我重以為自己遲到, SO佢地會咁咋, 原來你地都係~

我都交左留位費, 我覺得有一個back up好d, 原本聖若望都收左, 但覺得呢間學校一樣唔好。

原帖由 windytiu 於 08-11-12 21:08 發表
我聽日就要交留位費啦,都十五十六,但多數都會去交左先

原帖由 Barbielee 於 08-11-13 04:20 發表

WINDYTIU & BABYHILARY

ME TOO, 我重以為自己遲到, SO佢地會咁咋, 原來你地都係~

我諗應該系果位小姐個人問題,前前后后去左三次,其它人連個地清洁阿姐都好好笑容,得office個位小姐次次都黑口黑面,講話冷冰冰
‹ 上一主題|下一主題