用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

回覆 bobo98 的帖子

多謝提點, 我女係一個遇強越強既人, 佢應該知道自己弱項, 努力

妹妹頭 發表於 17-11-15 16:22

多謝提點, 我女係一個遇強越強既人, 佢應該知道自己弱項, 努力
咁就一定要去試啦,崇德好適合她呀。

祟德係天主教,會唔會好少收基督教小學嘅學生呢?我仔讀基督教小學,但我好中意祟德。

回覆 elderberry 的帖子

我覺得應該冇關係喎, 主要係睇小朋友呈分成績

elderberry 發表於 17-11-15 16:41

祟德係天主教,會唔會好少收基督教小學嘅學生呢?我仔讀基督教小學,但我好中意祟德。 ...
我覺得唔關事,我識有個小朋友讀徐澤林(基督教),佢都入咗崇德

睇返學校往年的升中,每年只收我地學校2~3個,但信義就有10個8個,唔知關唔關教會事呢?

elderberry 發表於 17-11-15 16:46

睇返學校往年的升中,每年只收我地學校2~3個,但信義就有10個8個,唔知關唔關教會事呢 ...
可能因為崇德多人爭啫,最重要都係睇成績

丘佐榮

一次過出番晒4年DSE成績同入U分佈

2016-2017年DSE成績同入U分佈:
http://www.htyc.edu.hk/CustomPag ... ageId=203&nnnid=105

校務報告 PDF P.4 (內容和以上網頁一樣)
http://www.htyc.edu.hk/download/document/20171114101822485524.pdf

3322+22率: 72%
JUPAS degree: 62%
*** 入3大率: (5.4%+21.6%+18.9%) x 62% = 28.46%

以上假設所有 JUPAS degree 為 UGC degree 計算, 所以實際入3大率, 應係 不多於 28.46%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobo98 發表於 17-11-15 16:48
可能因為崇德多人爭啫,最重要都係睇成績
明白

hkpapa852 發表於 17-11-15 16:20
其實係新界區既B1官津中學, 除咗沙田某幾間, 同林護之外, 其它都唔算好強, 唔需要太擔心
...
唔係掛,百周年、梁銶琚個D唔强?

From QC

Our Secondary 6  students reaped another year of impressive results in the 2017 Hong Kong  Diploma of Secondary Education Examination (HKDSE).   With 133 students at Queen's College sitting  the HKDSE Examination in 2017, there were 126 Level 5**s, 203 Level 5*s and 206  Level 5s.

Total 5 or above - 535 / 4.02 per student

今年一次過超前所有女校。

KikiDaddy    發表於 17-11-15 21:00

其實係新界區既B1官津中學, 除咗沙田某幾間, 同林護之外, 其它都唔算好強, 唔需要太擔心
...

沙田某幾間,請問即係邊間?可開名嗎?

Minionboy 發表於 17-11-15 17:18
From QC

Our Secondary 6  students reaped another year of impressive results in the 2017 Hong Kong   ...
証明香港男生唔係垃圾

Mat_Dad    發表於 17-11-21 17:14
fcatherinehk    發表於 17-11-16 13:01

Minionboy 發表於 17-11-15 17:18
From QC

Our Secondary 6  students reaped another year of impressive results in the 2017 Hong Kong   ...

4:30睇都未update,估唔到咁晏先出

以人均考7.2科計,整體5+比例~55%,應該今年只係僅次於SPCC同DGS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elderberry 發表於 17-11-15 17:16
唔係掛,百周年、梁銶琚個D唔强?

成績好唔代表英文好好。

地區B1名校同傳統名校最大差距係英文科既成績。

人地英文4+至少70%, 5+至少30%

elderberry    發表於 17-11-15 18:05

...
2017年DSE 英文科4率林護79.5% 崇德77.2%都唔係差好遠啫。

hkpapa852 發表於 17-11-15 17:56
4:30睇都未update,估唔到咁晏先出

今年 QC 同 DGS 成績係好接近, 應該係近幾年差距最少的一年。

以每人5+數目計, QC高少少; 以5+%計, DGS 又高返少少。

回覆 Minionboy 的帖子

May i have the link?

73662710 發表於 17-11-15 18:28
回覆 Minionboy 的帖子

May i have the link?
http://www.qc.edu.hk/

去 Achievements 睇

Minionboy 發表於 17-11-15 18:32
http://www.qc.edu.hk/
Thx

‹ 上一主題|下一主題