用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

回覆樓主:

"offers from local universities through JUPAS " 可能是學位,亦可能是HD/AD。今次選擇性留手話無take offer ,而不是偽術!

講開SPC 最新的ANNUAL REPORT, 發現兩樣幾有趣的統計 (唔好意思可能有少少OFF TOPIC), 就係關於學生的體重.......以F.3學生計算, 竟然只得7成左右的學生係within acceptable weight range.....

雖然佢冇講點先算係ACCEPTABE WEIGHT RANGE, 但每10個學生入面有3個算過重/過輕, 呢個比率都幾高喎.....

另外關於READING HABIT, 竟然有50%的F.4-6 學生係從來冇在學校圖書館借過書睇......(F.1-3都有3X%), 呢個數字有點令人詑異(對比其他有公開類似數字的男校, 如QC, 只係講緊得2-3%).........

twhkleung    發表於 17-11-15 14:30

....

somoon 發表於 17-11-15 14:31
咁可能佢圖書館要update 下D書。
我識既spb 男孩子個個書蟲,體重又的確不合標準 ...
請問係偏肥定偏瘦呢?

....

twhkleung    發表於 17-11-15 14:43

妹妹頭 發表於 17-11-15 11:04
回覆 hkpapa852 的帖子

想問問, 元朗鄉中是否B1A ? 那祟德是B1A OR B1B ?
喺元朗呢兩間成績排最前,元朗band1頭學生唔想跨區,都多數揀呢兩間,所以入得去啲學生都係叻,讀書壓力亦相對大。

回覆 bobo98 的帖子

讀書本身就應該有壓力, 要學識點樣減壓至係重點

妹妹頭 發表於 17-11-15 15:39

讀書本身就應該有壓力, 要學識點樣減壓至係重點
有啲小朋友可以承受到壓力,會將壓力化為向上的動力,但有啲小朋友就承受唔到壓力,害怕了返學,所以真係要睇小朋友性格適唔適合。

明白, 所以我至問佢地BANDING, 唔想小朋友高攀

妹妹頭 發表於 17-11-15 15:48

學校對S1收生既要求, 同最後DSE既結果, 唔一定成正比.

正如有會員話, 荃灣/葵青某B2C中學, S1收生要求仲高過同區既B2A學校

妳應該問吓前人, 佢地收生要求有幾高

至於DSE成績, 兩間都算公開, 可以自己參考下

bobo98    發表於 17-11-15 16:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 17-11-15 15:48

其實呢兩間都係band1頭和中的學生佔多,如果band1尾就好吃力,所以就睇下自己小朋友屬band1頭、中定尾去決定。

明白, 多謝提示, 我心目中都係想崇德, 因為地理環境非常近我屋企, 少左坐車既時間, 多D時間做功課, 但又驚阿女跟唔上, 追得辛苦

小朋友暫時仍屬BAND 1頭 (呈一+呈二)

妹妹頭 發表於 17-11-15 16:01

小朋友暫時仍屬BAND 1頭 (呈一+呈二)
咁band1頭應該應付得到呀。

都係仲有D擔心, 因為阿女英文唔強, 但數學/中文就比較好, 所以至可以有BAND 1頭

妹妹頭 發表於 17-11-15 16:10

都係仲有D擔心, 因為阿女英文唔強, 但數學/中文就比較好, 所以至可以有BAND 1頭
但崇德係好著重英文,係元朗嚟講崇德英文係好強。

我都明白依點, 所以咪有D擔心囉

妹妹頭 發表於 17-11-15 16:15

我都明白依點, 所以咪有D擔心囉
不過入到的話,可以提升小朋友的英文能力係一件好事,不過要小朋友唔怕辛苦。

妹妹頭 發表於 17-11-15 16:10

其實係新界區既B1官津中學, 除咗沙田某幾間, 同林護之外, 其它都唔算好強, 唔需要太擔心
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

因為我知我個女既性格, 如果人HEA, 佢會比人更HEA, 如果佢知唔識, 佢就會比人地更加去溫, 所以我真係好想試下崇德, 地點又近屋企
‹ 上一主題|下一主題