用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 goodbaby 於 08-9-10 17:55 發表
請問今日手冊話 READ DSW 1-4即係咩意思呀?  dws 係咩黎?

我都好想知

Hi 我都想知 READ DSW 1-4即係咩意思呀? 搵咗成個書包,都唔知,所以決定同佢睇 story Book (Look Around) P1-4

Hi Bantony 媽咪

我同先生都是須上班,回家時間多是晚上7:00 後,我會致電提照顧仔仔姊姊(菲傭)放學同佢睇咗英文功課,中文盡量自己做晒,我回家後檢查,如未做完功課我自已同佢跟一跟,有時間先睇 story Book

hi Bantony

我收唔到你個電話,再比多一次我呀,因為我真係唔係幾識用這個網頁

*** 我同仔仔傾完計,原來佢哋有一齊玩,又會一齊傾計

hi Yeung Yang 媽咪

妳好!

仔仔話佢哋小息原來每次都一齊玩

hi Cheuk Nam 媽咪

妳好!

仔仔話 cheuk Nam 日日都好掛住媽咪,日日都有喊 ,係唔係唔習慣呀,因為我仔仔 toby 好鐘意認朋友,都有行去安慰cheuk Nam 希望妳仔仔快D習慣啦!

Tzs To

Please check PM again..

原帖由 TszTo 於 08-9-10 19:40 發表
hi Bantony

我收唔到你個電話,再比多一次我呀,因為我真係唔係幾識用這個網頁

hi

收到啦!下次聯絡呀!

quote]原帖由 goodbaby 於 08-9-10 19:58 發表
Tzs To

Please check PM again..

[/quote]

Hi, 各位媽咪. 我都唔知read DSW1-4 是什麼意思? 問呀女都唔知?
手冊上貼了VA要準備畫畫用品. 星期五要用.

原帖由 TszTo 於 08-9-10 19:13 發表
Hi 我都想知 READ DSW 1-4即係咩意思呀? 搵咗成個書包,都唔知,所以決定同佢睇 story Book (Look Around) P1-4

星期五咩?  唔係每逢星期三O個堂咩?  咁星期一O個堂ARTS EDUCATION要唔要帶呀?  太唔清楚啦。。 

原帖由 yinyin527 於 08-9-10 20:54 發表
Hi, 各位媽咪. 我都唔知read DSW1-4 是什麼意思? 問呀女都唔知?
手冊上貼了VA要準備畫畫用品. 星期五要用.

我睇到你咁講, 我都有問阿仔, 佢都話有同你個仔玩呀。。。 

你地話死唔死, 我今日一返黎同佢做O左一陣功課, 你已經TIRED到連生果都唔想食。。。 都唔知第時考試點

阿仔今日話我知佢班有個同學仔轉堂時抱起佢, 可能佢唔夠力, 阿仔就跌低O左, 仲撞到條頸落張枱度,之後而家條腰好痛, 我都知道個同學仔可能係想同佢玩。係無心O既。。。 不過我都叫阿仔下次唔好同人玩到有身體接觸, 希望佢會記得。。。 

原帖由 TszTo 於 08-9-10 19:40 發表
hi Bantony

逢星期一Arts Education 係上我哋之前選什麼小型網球,油彩畫... 嗰D,而星期三、五 嘅Visual Arts 先係美術堂。

hi

我仔仔訓咗啦!我冇晤佢呀!唔係toby 抱佢嗎?係就等我話吓佢啦!

我仔仔未習慣,你哋個D呢!

原帖由 goodbaby 於 08-9-10 21:07 發表
我睇到你咁講, 我都有問阿仔, 佢都話有同你個仔玩呀。。。 

你地話死唔死, 我今日一返黎同佢做O左一陣功課, 你已經TIRED到連生果都唔想食。。。 都唔知第時考試點

阿仔今日話我知佢班有個同學仔轉堂時抱起佢, 可能佢唔 ...

原帖由 TszTo 於 08-9-10 19:42 發表
hi Yeung Yang 媽咪

妳好!

仔仔話佢哋小息原來每次都一齊玩

hi, Toby 媽咪,

有人陪佢玩就好啦,幾擔心呀。

日子真係難捱,頭一兩個星期真係連我都適應唔到,剛剛返到來,飯又冇得食,又要檢查呢樣,又要檢查嗰樣。好累呀。

HI Toby 媽咪,

係呀! 佢一開始正式上課, 就唔係好習慣啦, 朝早咁早起身成日話好眼瞓, 早餐又話無謂口唔想食, 所以食小小o野就番學啦! 唯一好既係無話唔肯番校! 佢都幾鍾意班主任, 其實佢係上英文堂果時先會掛住媽咪  因為佢話老師講得好快, 佢唔識聽老師講咩! 所以 好想搵媽咪幫手囉!

不過, 佢話依家好好多啦! 因為坐佢隔離既同學都會幫佢, 其中一個係 YEUNG YANG.

YEUNG YANG 媽咪: 幫我多謝你囡囡呀! 唔該哂!    

,
原帖由 TszTo 於 08-9-10 19:48 發表
hi Cheuk Nam 媽咪

妳好!

仔仔話 cheuk Nam 日日都好掛住媽咪,日日都有喊 ,係唔係唔習慣呀,因為我仔仔 toby 好鐘意認朋友,都有行去安慰cheuk Nam 希望妳仔仔快D習慣啦! ...

我仔仔冇話我知係邊個, 就算係邊個都好, 都唔重要啦... 我只係想識保護自己, 同埋佢自己都唔可以接觸到其他人, 我最初擔心佢會整到人, 但宜家係人整到佢.. 哈哈... 唔緊要啦... 小朋友係咁架啦... 不過最緊要係佢有冇事... 如果佢遲幾日都仲痛, 我就要帶佢睇醫生..

原帖由 TszTo 於 08-9-10 23:25 發表
hi

我仔仔訓咗啦!我冇晤佢呀!唔係toby 抱佢嗎?係就等我話吓佢啦!

我仔仔未習慣,你哋個D呢!

係咩, 星期五有visual  art o架咩? 我睇佢個timetable見唔到o既?  阿仔只係話我知要帶野, 但exactly 係幾時就講唔到我知... 唉.. 佢就係咁,  成日只係聽小小, 都唔專心o既...

如果係星期五, 我今晚返去就要準備一下...

原帖由 kenichi 於 08-9-10 21:37 發表
逢星期一Arts Education 係上我哋之前選什麼小型網球,油彩畫... 嗰D,而星期三、五 嘅Visual Arts 先係美術堂。

係囉... 大人細路都好辛苦, 朝早我同佢都要早好多起身, 到我放工返去, 學你話齋, 又乜都唔做得, 只可以放下一切同佢做晒所有野先, 等佢可以快o的訓覺... 先可以到自己食飯, 沖涼... 都唔知可以頂得幾耐..

原帖由 yangma 於 08-9-11 00:06 發表

hi, Toby 媽咪,

有人陪佢玩就好啦,幾擔心呀。

日子真係難捱,頭一兩個星期真係連我都適應唔到,剛剛返到來,飯又冇得食,又要檢查呢樣,又要檢查嗰樣。好累呀。 ...

time table 上 VA = Visual Arts. 星期三同星期五都有呀!

原帖由 goodbaby 於 08-9-11 10:13 發表
係咩, 星期五有visual  art o架咩? 我睇佢個timetable見唔到o既?  阿仔只係話我知要帶野, 但exactly 係幾時就講唔到我知... 唉.. 佢就係咁,  成日只係聽小小, 都唔專心o既...

如果係星期五, 我今晚返去就要準備一 ...
‹ 上一主題|下一主題