用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

蒙民偉 PDF P.16
http://www.cccmmwc.edu.hk/Custom ... _Report_2016-17.pdf

升讀Local degree: 62.31%

圖中有另一項係"Overseas study", 所以估計"Degree"係指"Local Degree"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-1 08:46
又俾大家估吓.....

以下係SPCS過去3年既DSE考生入U率分佈, 到底邊年佢地既DSE成績好D呢?

13-14入3大最多,應該最好吧

langweilig 發表於 17-11-1 09:22
13-14入3大最多,應該最好吧
除咗13-14年, 邊年好D呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 18:54
Pre-S1成績差咗,是因為第一年一條龍升中所以放鬆咗是嗎?咁output DSE成績比起以前係咪差咗好多? ...
唔關事, 一條龍升中都已經係第7年了.....

第一批由小學部全部直升既學生今年啱啱中六畢業

artroboy 發表於 17-10-31 17:13
愚昧一問,有九十幾個% ,點解用只有去形容既?
大概是相對於offer 100%來講

b3410 發表於 17-11-1 11:59
大概是相對於offer 100%來講

其實我主要既疑問係後尾個堆字:

108/112人符合JUPAS degree資格

PDF P.12話有111人申請JUPAS並取得以下Offer既分佈..... Offer既%加埋係100%

咁個JUPAS offer分佈既比例, 到底係基於咩數字做份母呢?

到底有幾多人攞到JUPAS offer? 111人? 112人? 108人? 定係再少D????

hkpapa852 發表於 17-11-1 12:09
其實我主要既疑問係後尾個堆字:

108/112人符合JUPAS degree資格
睇報告應該係111。不過3322率來計,應該係108人。
有3位同學唔符合3322,but get JUPAS offer ?

有冇可能?因為我唔係好知JUPAS規則

b3410 發表於 17-11-1 12:24
睇報告應該係111。不過3322率來計,應該係108人。
有3位同學唔符合3322,but get JUPAS offer ?

唔符合3322, 但攞同22222(包括中英), 一樣可以攞到 JUPAS AD/HD

但問題係, 111人報JUPAS, 最後係咪111人都有offer呢?

candb 發表於 17-10-31 21:33
冇錯,今年SPCS school report仲未出。
但DSE成績好早已放在校內壁報板供參閱,絕不是甚麼好就高調,唔好 ...
可能學校睇唔過眼比人睇少, 今日即刻上載咗份校務報告:

St Paul's Convent School (SPCS)

http://www.spcs.edu.hk/schoolprofile/SchoolReport201617.pdf

要睇DSE成績, 睇吓PDF P.42-44, GCE成績P.45-46, 入U率P.47

SPCS同系既SPSS, 都出埋校務報告了!

PDF P.17,18

http://www.spss.edu.hk/aboutus/S ... 20Report%201617.pdf

主科5+: ~22%/~41%/~28%/~24%               
主科3+: ~83%/100%/~95%/~94%

升讀Local degree: ~62%
假設P.18既本地Degree分合共係62%, 升讀3大比例: (28%+16%+10%)x62% = 33.48%

咁升讀3大比例應該係 "<=33.48%"

hkpapa852 發表於 17-11-1 15:47
SPCS同系既SPSS, 都出埋校務報告了!

PDF P.17,18

那個bar charts 好像是5+ and 3+?
not 4+?
4+ 咁勁嚇死我了。。

hkpapa852    發表於 17-11-1 16:06

cmchang0927 發表於 17-11-1 16:02

那個bar charts 好像是5+ and 3+?

SPSS年年都係出5+同3+, 唔知點解係唔出4+

hkpapa852 發表於 17-11-1 16:05
SPSS年年都係出5+同3+, 唔知點解係唔出4+

因為通常成績較參差

hkpapa852 發表於 17-11-1 15:38
可能學校睇唔過眼比人睇少, 今日即刻上載咗份校務報告:

有冇具體分析?

happysin 發表於 17-11-1 16:11
有冇具體分析?
SPCS, 今年5+成績係差咗, 但4+無乜大變化...... 不過學生DSE既選修科目又比上年少咗

SPCS過去4年部份DSE成績和入U統計資料:

畢業年度

3大比例

本地學士課程比例

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

主科5+率平均

主科4+率平均

2013-2014

67.68%

85.86%

3.6/54.43%

5.65/85.47%

50.35%

84.68%

2014-2015

57.78%

81.11%

3.22/47.54%

5.78/85.25%

51.70%

84.78%

2015-2016

58.33%

79.76%

3.51/53.27%

5.62/84.07%

51.85%

83.55%

2016-2017

59.43%

83.96%

3.06/45.31%

5.65/83.78%

42.68%

81.73%

....

somoon 發表於 17-11-1 16:49
spcs 今年成績的確是跌左。
有個疑問,到底佢有158 定152 畢業生呢?
好多學校既全級人數同畢業人數都有D唔同..... 部份可能中途已去咗海外升學

hkpapa852 發表於 17-11-1 13:04
唔符合3322, 但攞同22222(包括中英), 一樣可以攞到 JUPAS AD/HD

但問題係, 111人報JUPAS, 最後係咪111人 ...
如果寫的好清楚111人,應該係全部都有

....

高主教校務報告 PDF P.4,12,13
http://www.raimondi.edu.hk/sites ... eport_2016-2017.pdf

P.4顯示, 升讀Local degree: ~58%
P.13既JUPAS UGC Degree分佈, 3大合共: 21.5%+21.5%+19%=62%

升讀3大比例: 58% x 62% = 35.96%

即RC升讀3大比例, 係不高於35.96%
‹ 上一主題|下一主題