用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)
樓主: elbar
go

【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ccpsg+於+13-05-30+發表漢代

原帖由 ccpsg 於 13-05-30 發表
SPCC中學約一半是小學上,一半是中學上,而中學上的並不看上品或下品,而是看成績或特出表現。

...
一半是原小學上,一半是外校上中學

毫無疑問,中產,高產,資源多,幼稚園至小學學十八般武藝,小學成為band one生(谷出來),入到超級名校,又如何?是不是個個超級名校生是醫生和律師乎!
找一間地區band one 學校就可以。在中學,家長的影響是很少,讀書是靠自已和老師的啟發,同學明白自已的強、弱項,加以培訓,多思考,找答案。
長途拔涉,每日返學來回起碼2小時,小學放學可即走,中學放學留校課外活動至6點,返到屋企7點,食完飯8點開工做功課、溫書、備課,午夜至睡。
你話點? 忙死人,沒有任何空間思考去融匯貫通,真正填鴨!
間間學校有狀元,靠自已用腦發奮。

CircleOne  同意  發表於 13-5-31 20:44
Yanamami    發表於 13-5-31 18:30

回覆:chanpa 的帖子

換個角度睇。因為政府不投放資源。官津相對緊拙。學生可能只得資源也相對小。但直資則相反。如我沒理解錯,現在入大學除了成績外還有個什麼ole要睇。這樣會不會吃虧少少呢?人有沒有自信不是只成績好就可以。當然我不否認有一些官津校在這方面做得幾好。但這些學校是否易入呢?我相信直資家長只是想他們的子女在中學時可以建立自信和開闊眼界。小部份除外。

窮人有窮人擔憂, 也好正常! 就算易地而處, 也很難感受到他人真正的難處!
只要選自己合適, 而心裡舒服, 就可以了! 我總覺得優秀孩子,  是家庭培養, 而不是學校, 更加不是用人脈網絡而造就! 父母才是孩子的人生教練!

ANChan59  同意,父母是人生教練,冇得全部外判!  發表於 13-6-1 09:23
Yanamami  窮人有窮人擔憂, 也好正常!  發表於 13-6-1 07:59

回復 CircleOne 的帖子

絕對同意。現在學習生態變了,一定要中、英文好,中文通識,就多了一科中文,英文通識,又多了一科英文。入U計五科,就算chem, phy, bio很勁,M1 & M2又不計,衰中文,望U輕嘆。但大部份勁U,是用英文教,莫明其妙!甚麼OLE,是假的。
肯定中、英文好,求其搭一科,入U任選,氣結。

Yanamami  喺囉。。。。  發表於 13-6-1 07:58

政府政府政府

回覆:【視頻】上品無寒門?(鏗鏘集)

低下階層應唔應該報直資,真係見仁見智!其實家庭收入多少才可獲減免,是否有清淅的公佈呢?(可能我少留意!)

一心以為合資格,如果最後唔得要退學,又是否家長和學生能夠承受呢?

又假設已獲査證合乎資格,又是否需要資產入息申報及審查?又有多少家長願意呢?

相信入讀直資是以中產為多,中產當然冇得諗減免,但學費又令多少學生及家長卻步呢?對如財爺之類的中產當然不是問題,但如學費佔收入接近10%,在供樓之餘,如有兩個小朋友,又是否需要諗多—諗呢?

所以我覺得多了直資學校,是減少了中下階層的選擇!

其實大家所說很有道理,只是大家非設身處地,又能理解多少?…當然包括我,我只是想當然而矣!又或叫做知少少扮代表!如有講錯,請指正!

回覆:Band5 的帖子

是旦上網看看,大部份有計算器,十分清楚!

Band5  Thanks.  發表於 13-6-5 02:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Band5 的帖子

其實大部份直資學校,校網入面都有學費減免資料,家庭入息,當然係要審查,以我知自往物業係唔算資產,供樓都可以扣落入息到,SPCC都有唔小住公屋,居屋。

Band5  Thanks.  發表於 13-6-5 02:15

簽名被屏蔽

轉制後入學講家底 直斥忘本 
名校校長 再反名校轉直資

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130603/18281582

e12340  good!  發表於 13-6-3 12:45

好似我咁,收咗都吾敢讀。的確係有減免,但老公生意失敗,就算而家有工作,都要負責,就算減咗學費都負擔好重。
但公屋居民,吾代表入息少過我哋,因少咗供樓嘅支出,以我所知大把人比中產更富裕。
另外又識一家人個女今年已入讀spcc,本來要交學費,為咗想免學費,入讀一個月後,爸爸辭職吾做,等攞到學費全免後又揾返份工,話當休息吓喎,反正都想轉工。
無錢人吾敢讀,有錢人吾怕讀,入讀後大把錢都可吾洗交學費,直資學校就係咁。

回覆:loved 的帖子

學費係每年審計一次,減免審批係收在學生四月到未入學前做,所以每個學期前,已知果年須要交幾多學費或減免。

以前讀書個陣,有一大班中產或有錢同學。窮學生讀書成績好過佢地,就實被歧視同孤立。俚個係現實情況,講冇歧視,實際另一件事。基層家庭的同學收咗都吾敢讀。

cathyming1 發表於 13-6-1 22:48
其實大部份直資學校,校網入面都有學費減免資料,家庭入息,當然係要審查,以我知自往物業係唔算資產,供樓 ...

住邊就好難估, 因為自住物業唔駛計.

不過, 跟番影片入面嘅聖保羅男女中學校長話學生6個之中有1個受惠學費減免, 即係只有約16.5%. 如果呢個係中學已經"溝淡"左既數字, 即係小學部比例就會更少.(佢每年收起碼7成世襲, 段估佢唔會收左好多可以受惠最低工資嘅校友啩???)聖保羅男女條可動用收入封頂線已經SET到每年90, 應該差不多係全港最寬鬆. 但都有8,9成學生係無減免. 除非你用財爺嘅中產論去睇, 否則好難話佢無貴族化.

都係嗰句, 貴族化無問題, 不過唔好唔認!

Bluegene 發表於 13-6-4 15:36
以前讀書個陣,有一大班中產或有錢同學。窮學生讀書成績好過佢地,就實被歧視同孤立。俚個係現實情況,講冇 ...
當年你點解歧視其他同學?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Mukchilee 的帖子

唔係7成係全部。

簽名被屏蔽

引用:Quote:Bluegene+發表於+13-6-4+15:36+以前

原帖由 ANChan59 於 13-06-04 發表
當年你點解歧視其他同學?
我係被歧視。

‹ 上一主題|下一主題