用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 網絡社工處理親子關係問題
樓主: 社工小丙
go

網絡社工處理親子關係問題 [複製鏈接]

原帖由 annie40 於 11-10-20 12:11 發表
原来你的儿子跟我女儿是如此相似, 我都是帮佢銀包"自動增值"的, 因为连章百达通增值,明明想入三百元, 佢都要同我讲价话入一百元就够. 如果被佢发现有店铺卖二元一个菠萝饱, 佢一定唔肯用五元买一个.我冇限佢既零用, ...

吓.....終於搵到個甘似我大仔性格既人 , 我仲以為佢系絕晒種既別類特殊分子,.... 佢連買轉筆都要格價, 聽同學講話旺角間文具店又平又多款, 點知同佢去到,原來周圍都有得賣, 只系賣平左一,二元咋

原帖由 awah112 於 11-10-20 12:25 發表

你同佢講要計''時間成本''架...

唉.....佢計得明計''時間成本''呢條數,就唔會甘"孤寒"啦

孩子无工作, 多左时间都是'游魂'居多, 所以好难明白甚么是''時間成本'' , 被浪费''時間成本''的是佢阿妈. 跟她购物一味嫌贵, 行完一间又一间. 有次laptop 的earphone 坏了, 带她去earphone专门店, 物品质数高, 她一看价钱马上拉我走, 好!就去'Broadway' 去'Fortress' 物美价廉,随便挑一个便是, 那知七八十元货仔都嫌贵,最后她记得西环街市附近有间小文具店有earphone, 然后她有天放学就专程去买, 挑了一个十多元的. 用左两个月, 暂时未坏.

哎! 我甘大个人, 都唔知香港仲有十多元的earphone卖, 简直是上了一堂'Discovery'.

小女应该跟令郎交友, 分享吓他们的'心德'. 这类孩子傻头傻脑, 好处是长大后欠卡数的机会不大.

原帖由 samuel89 於 11-10-20 12:29 發表

唉.....佢計得明計''時間成本''呢條數,就唔會甘"孤寒"啦

令郎的同学仔都好'乐于助人' , 恭喜!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 12:20 發表

吓.....終於搵到個甘似我大仔性格既人 , 我仲以為佢系絕晒種既別類特殊分子,.... 佢連買轉筆都要格價, 聽同學講話旺角間文具店又平又多款, 點知同佢去到,原來周圍都有得賣, 只系賣平左一,二元咋 ...

完全正確! 我和我囡囡都是此類人 !!
我連信用咭有免年費的都唔多要, 一張起, 二張止 !!

不用擔心"这些节俭一族, 未来有否动力揾钱!", 我當年好有動力工作+搵錢, 只係唔會隨便浪費金錢!

原帖由 annie40 於 11-10-20 13:26 發表
这类孩子傻头傻脑, 好处是长大后欠卡数的机会不大.

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:05 發表
我連信用咭有免年費的都唔要, 一張起, 二張止 !!

我已經用"孤寒"甘負面既形容詞都甘多人對號入座  睇來"孤寒"真系中國人既節儉"美德"

Thank you for encouragement!

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:05 發表
我連信用咭有免年費的都唔多要, 一張起, 二張止 !!

不用擔心"这些节俭一族, 未来有否动力揾钱!", 我當年好有動力工作+搵錢, 只係唔會隨便浪費金錢:wa ...

好彩是呢班"孤寒友"依然有不少朋友, 仲系朋友们父母的'至爱'同学仔, 唔会乱驶钱, 安全系数高.是极品也

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:12 發表

我已經用"孤寒"甘負面既形容詞都甘多人對號入座  睇來"孤寒"真系中國人既節儉"美德"

我們對家人一D都唔會"孤寒", 保證佢地有溫飽 !!

每年我和老公生日, 囡囡會買生日禮物或請我地食飯再加送一封利是給我們(好似身份互換).

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:12 發表

回覆 64# annie40 的文章

十多元的earphone同d貴野系有少少分別架, ......失真雖然唔系個個都聽得出, 但細聲左好多就當你系d嘈吵既地方就好容易分別到啦.....

完全正確 !!

原帖由 annie40 於 11-10-20 14:22 發表
好彩是呢班"孤寒友"依然有不少朋友, 仲系朋友们父母的'至爱'同学仔, 唔会乱驶钱, 安全系数高.是极品也

吓? 物得少少分别咋? 我以为差别很大添. 我原本想买专门店的一款,好美观的欧洲货卖HK$285. 跟十多元差成二十多陪. 要接受教育培训唔好乱买东西的似乎是我?

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:26 發表
十多元的earphone同d貴野系有少少分別架, ......失真雖然唔系個個都聽得出, 但細聲左好多就當你系d嘈吵既地方就好容易分別到啦.....

原帖由 HY412 於 11-10-20 14:25 發表
我們對家人一D都唔會"孤寒", 保證佢地有溫飽 !!

每年我和老公生日, 囡囡會買生日禮物或請我地食飯再加送一封利是給我們(好似身份互換).

...

甘我大仔"極品"好多.......
佢睇d錢唔止睇得好大, 仲分"親疏有別"架......好似如果有叔父一齊, 佢就想買咪野都叔父俾錢, 唔想我俾錢,......

原帖由 annie40 於 11-10-20 14:51 發表
吓? 物得少少分别咋? 我以为差别很大添. 我原本想买专门店的一款,好美观的欧洲货卖HK$285. 跟十多元差成二十多陪. 要接受教育培训唔好乱买东西的似乎是我?
...

除非你系d對聲音勁敏感既發燒友,基本上有牌子既earphone你都分唔出有咪唔同, 雜牌十多元的earphone系差少少普通人有比較(同有牌子一齊比)都好客易分到, 冇比較果陣我就分唔到啦.....

哗! 厉害!  请'耐唔中'报导吓令郎D发展, 这里随时可以见证一个'伟人', 或者是'孤寒财主'的旦生传奇!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 14:55 發表

甘我大仔"極品"好多.......
佢睇d錢唔止睇得好大, 仲分"親疏有別"架......好似如果有叔父一齊, 佢就想買咪野都叔父俾錢, 唔想我俾錢,......

回覆 76# 社工小丙 的文章

我有同佢講過架......不過都唔知佢唔明or性格真系好難改,佢總系不時表現出「孤寒」呢種特性......,我一直都唔太信使仔女使慣用慣, 大個果陣就會養成[大使]性格(所以我寧願信性格影響大過教育)........

可否换个角度, 换个形容词取代「孤寒」, 可以形容孩子做人好'军真', 精打细算未尝不可!

可能是samuel君你太'梳爽' , 令郎非常细心, 想保护爸爸而已!

原帖由 samuel89 於 11-10-20 15:15 發表
我有同佢講過架......不過都唔知佢唔明or性格真系好難改,佢總系不時表現出「孤寒」呢種特性......,我一直都唔太信使仔女使慣用慣, 大個果陣就會養成[大使]性格(所以我寧願信性格影響大過教育)........ ...

原帖由 annie40 於 11-10-20 15:32 發表
可否换个角度, 换个形容词取代「孤寒」, 可以形容孩子做人好'军真', 精打细算未尝不可!

可能是samuel君你太'梳爽' , 令郎非常细心, 想保护爸爸而已!

...

阿仔做人真系好'军真'+ 精打细算......我都系比較'军真'既性格, 但就同精打细算無緣啦.....但阿仔就真系發揮到"淋漓盡致", 所以用「孤寒」形容佢,d親友都冇人反對, 甚至認同
‹ 上一主題|下一主題