用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

Hi Pizza_Hut,

我只得debit card 給他帶到uk, 銀行文件無支票簿. 你研究後通知我解決方法啦. 謝謝

msmchan

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 11:24 發表
Hi msmchan,

我成份銀行文件連支票部攞番HK, 不過現在放係屋企, 要今晚幫你研究下先.

UK用debit card 方便d, 係學校又吾需要用錢,  購物可以掛單, 叫小朋友最好keep住d收據, 日後對數用

...

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 10:47 發表
Hi DoReMi,

大家都陸續回來了,  可能要開一個英國開學日topic了

在學校買校服時沒有買到那個tuck box, 囡話不需要, 但鬼妹同學好多有買, 個盒幾得意:lol:

宿舍校監話學校好安全, 吾會有人手多多, 聽住先啦!

回J ...

Hi Pizza_Hut

係呀, 返嚟了, 今次好趕!

外國學生有啲好奇怪, 就算家境好好, 都鈡意攞人嘢, 佢哋唔覺咩一回事, 就算matrons都唔覺係咩, 最後都係不了了之, 不過你小朋友大個啲, 識得睇住啲嘢, 再加上啲同學又大個啲, 應該唔會咁冒失的.  我小朋友比較大頭蝦, 所以我買個tuck box俾佢放晒啲嘢入去鎖住.

至於天氣, 小朋友好易習慣, 唔似得我哋偶而去下咁覺凍, 我大嗰個小朋友之前帶咗fleece過去(連防風防水外套), 哩幾年都唔知有冇着過5次, 又話唔着嘞, 激C
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-7 11:12 發表
Hi, 各位

我在HK 開了UK hsbc account 給小朋友, 但我在HK想check吓他的account情況, 入唔到, 第一次小朋友在HK註冊及登入是可以見到戶口情況, 但現在我check不到, 情況如下 :

登入IB number > 出生日期 > 密碼

...

msmchan

我哋做法同你一樣, 登入IB number > 出生日期 > 密碼, 冇問題喎! 前晚我先check過佢哋戶口, 如果你之前做得到, check到戶口情況, 但而家做唔到, 未必係你問題, hsbc英國好亂ga, 佢哋個system耐唔時就出問題, 試過小朋友突然有一日debit card用唔到, 之後又用到, 我哋又試過hsbc credit card用唔到, 最搞嘢係我喺英國hsbc銀行裏面都check唔到我個offshore a/c資料, 明明之前得個喎, 明明前幾個月先喺london branch做過transaction, 但今次check唔到就check唔到, 所以過英國唔好淨帶hsbc o既咭, 小朋友就冇得好講.

你o既問題可唔可以打去中環hsbc問下呢?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-7 11:12 發表
Hi, 各位

我在HK 開了UK hsbc account 給小朋友, 但我在HK想check吓他的account情況, 入唔到, 第一次小朋友在HK註冊及登入是可以見到戶口情況, 但現在我check不到, 情況如下 :

登入IB number > 出生日期 > 密碼

...

msmchan

我醒起你個問題我都發生過, 不過就唔係小朋友a/c, 係我自己a/c, 又係入咗密碼就入唔到, 但嗰次問題只係keep咗半個鈡度, 就正常返, 但你連續4日, 真係要問下hsbc, 中環嗰邊幫唔幫到手? 如果幫唔到, 可能要打電話去英國hsbc問.
[img][/img]

Hi DoReMi,

打了去中環問過, 他們都不明原因, 所以叫我send email 去uk technical support 問, 但都解決不了, 有朋友說可能是電腦的security setting問題. 但都找不到原因. 我試過用不同的電腦登入, 情況一樣 'Error on page"

我之前做得到是用小朋友帶去uk的電腦用, 現在自己是用公司及家裹的電腦都不成功.

msmchan

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-7 11:49 發表

msmchan

我哋做法同你一樣, 登入IB number > 出生日期 > 密碼, 冇問題喎! 前晚我先check過佢哋戶口, 如果你之前做得到, check到戶口情況, 但而家做唔到, 未必係你問題, hsbc英國好亂ga, 佢哋個system耐唔時就出問 ...

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-9-7 11:59 發表
Hi DoReMi,

打了去中環問過, 他們都不明原因, 所以叫我send email 去uk technical support 問, 但都解決不了, 有朋友說可能是電腦的security setting問題. 但都找不到原因. 我試過用不同的電腦登入, 情況一樣 'Erro ...

Hi msmchan

如果中環幫唔到你, 我諗你要打電話過英國check下咩事.我都相信係security setting問題, 因為我喺英國branch就算有我a/c number, 佢哋都check唔到我戶口資料, 佢哋話may be security setting problems(even they are helpful, nothing they can do!) 但我開o既支票又兌現到喎! How amazing!

唔好意思, 我而家要出街, 一陣再上嚟!
[img][/img]

我都覺得攪a/c好煩,因呀仔學校附近無hkb 分行,所以我無刻意同呀仔攪戶口,另hkb的職員說,因呀仔有香港的etc card,咁佢話只要在英國有同張card 上所顯示的card centre logo.咁佢都可以去提款,當然每次提款都會收取港幣$25.

醒目開學勳章

Don't worry.  It's enough.  My son just worn fleece all the year round.

It was the worst weather when I was in UK.  I still think it is OK.

Last December, it was -10C when we were in Xian.  A fleece is also enough.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 10:47 發表
回JC Chan:

件fleece一早已經比我地著左 , 真係吾知佢地冬天點算

醒目開學勳章

I brought the clothes from outlets for my son to wear in UK.

The best thing I gave to my son is the out-dated style of adidas shoes.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-7 11:40 發表
外國學生有啲好奇怪, 就算家境好好, 都鈡意攞人嘢, 佢哋唔覺咩一回事, 就算matrons都唔覺係咩, 最後都係不了了之,

醒目開學勳章

msmchan or other Mummy

Don't worry about the money matters.

Just email to the Guardian.  They will give the money to your children.  It is their duties.

醒目開學勳章

DoReMi,

我成日都覺得好凍, 著哂厚褸, 但企係隔離鬼妹仔就著件背心

有日係Oxford ~ George St 搵野食, 嘩...大風到好似8號風球甘, 又凍, 我甘嘅age真係好難適應

睇完你地嘅忠告, 拿拿聲打電話叫囡鎖番部pc入喼先, 無左pc真係無哂人生樂趣

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-7 11:40 發表

Hi Pizza_Hut

係呀, 返嚟了, 今次好趕!

外國學生有啲好奇怪, 就算家境好好, 都鈡意攞人嘢, 佢哋唔覺咩一回事, 就算matrons都唔覺係咩, 最後都係不了了之, 不過你小朋友大個啲, 識得睇住啲嘢, 再加上啲同學又大個 ...

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 14:45 發表
DoReMi,

有日係Oxford ~ George St 搵野食, 嘩...大風到好似8號風球甘, 又凍, 我甘嘅age真係好難適應

睇完你地嘅忠告, 拿拿聲打電話叫 ...

係呀!
聽講落雨有傘都冇用, 因為太大風, 我都準備了fleece & gortex.
! 真係好多帯!

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 14:45 發表
DoReMi,

睇完你地嘅忠告, 拿拿聲打電話叫囡鎖番部pc入喼先, 無左pc真係無哂人生樂趣

哈哈 ~ 我又唔係着好多咋, 我都係着件背心仔, 加件薄外套, 厚褸都冇件, 最多都係得件冷衫, 同scarf, 有個媽咪仲問我凍唔凍, 可能好小喺室外, 所以唔覺太凍

咦 ~ 我都有1日喺oxford喎, 就係行outlet, 你係咪又喺嗰度呀?
[img][/img]

醒目開學勳章

唉....有鬼outlet行咩, 比我個囡封鎖哂啦...

我地好似學聯旅遊甘, 因為全程係個囡負責景點, 我只係行左Harrods 一陣咋, 我老公話我對眼好似裝左自動導航

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-7 17:24 發表

哈哈 ~ 我又唔係着好多咋, 我都係着件背心仔, 加件薄外套, 厚褸都冇件, 最多都係得件冷衫, 同scarf, 有個媽咪仲問我凍唔凍, 可能好小喺室外, 所以唔覺太凍

咦 ~ 我都有1日喺oxford喎, 就係行outlet, 你係 ...

醒目開學勳章

Gracewu:

係Windsor~Legoland 超大風雨, 勁凍 (我覺得)

我地多數去睇景點, 好赲!

原帖由 Gracewu1219 於 09-9-7 16:19 發表

係呀!
聽講落雨有傘都冇用, 因為太大風, 我都準備了fleece & gortex.
唉! 真係好多嘢帯!

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 17:31 發表
唉....有鬼outlet行咩, 比我個囡封鎖哂啦...

我地好似學聯旅遊甘, 因為全程係個囡負責景點, 我只係行左Harrods 一陣咋, 我老公話我對眼好似裝左自動導航

...

唉 ~ 你都好吖! Harrods都有得行下, 今次我london都冇得行, 只係去攞車咋, 一攞車就即離開london, 連我至愛o既topshop都冇得行, 行outlet係我老公皇恩浩瀚先有得去咋! 雖然最後我都冇嘢買, 只係買俾小朋友.
[img][/img]

醒目開學勳章

msmchan,

回家剛收到hsbc statement, 一齊正常, 你也收到了嗎?

看完一大堆銀行文化, 完全不明白如何操作

因為是我囡去申請的, 記得我們臨出發前還未開動咭, 但入極IB no 都錯, 後來要去中環hsbc, 叫staff 打IDD to UK, 用人手改no,  uk 果邊係都話吾得, 要發火先得, 幸好如此, 因為小朋友用debit card 較安全, 而且在那邊入錢後, 可即時試下張card 條數啱吾啱,

你不如親身去中環總行問下吧, 不用太擔心

原帖由 msmchan 於 09-9-7 11:37 發表
Hi Pizza_Hut,

我只得debit card 給他帶到uk, 銀行文件無支票簿. 你研究後通知我解決方法啦. 謝謝

msmchan

醒目開學勳章

好後悔咩outlet都無行到啊

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-7 17:59 發表

唉 ~ 你都好吖! Harrods都有得行下, 今次我london都冇得行, 只係去攞車咋, 一攞車就即離開london, 連我至愛o既topshop都冇得行, 行outlet係我老公皇恩浩瀚先有得去咋! 雖然最後我都冇嘢買, 只係買俾小朋友.mouth:" /> ...

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-9-7 21:10 發表
msmchan,

回家剛收到hsbc statement, 一齊正常, 你也收到了嗎?

看完一大堆銀行文化, 完全不明白如何操作

因為是我囡去申請的, 記得我們臨出發前還未開動咭, 但入極IB no 都錯, 後來要去中環hsbc, 叫staff 打IDD to UK,用人手改no,  uk 果邊係都話吾得, 要發火先得, 幸好如此, 因為小朋友用debit card 較安全, 而且在那邊入錢後,可即時試下張card 條數啱吾啱,

你不如親身去中環總行問下吧, 不用太擔心

你講得啱呀, 真係要發火先得, 仲要喺電話發火都未必睬你, 要踩上中環總行發先得, 深同感受!
[img][/img]

Hi Pizza_Hut, DoReMi媽媽

昨天晚上打電話到uk問, 他們說a/c LOCKED, 問原因, 他們不肯說, 他一定要呀仔本人提供 Debit card 資料, 現在希望早日聯絡到呀仔, 中環總行今早己聯絡, 他打IDD to UK 但都不成功, 都是要呀仔的資料.
‹ 上一主題|下一主題