用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

我覺得係死直囉... 點溫都唔會記得啦... 我都唔知點同佢溫好啦...

原帖由 wawaliluk 於 09-1-7 13:17 發表

全中! 下學期考試是會考晒上下學期所有教授過的課文, 船到橋頭自然直, 一定會溫得晒。

Hi goodbaby,
I am not a mother of this school. However after reading your discussion here, I just want to give you a hug and support you. Raising a child is not easy, especially when the child has done something wrong or offend others, we parents have to apologise for him. It is really embarrassing. Take time. Many parents ,like I, know you have done your best to help and train your son. We will support you. Hope you would not mind my intrusion. If you don't want me to join in, just say so. Bye.

Hi tszma,

Of course I Don't mind you have any comments here, even if you would say anything negative, I would not mind so...

But anyways, thanks for your supporting which I feel very grateful....

原帖由 tszma 於 09-1-8 15:46 發表
Hi goodbaby,
I am not a mother of this school. However after reading your discussion here, I just want to give you a hug and support you. Raising a child is not easy, especially when the child has don ...

kenichi,

好快放完假!大家要加油!噚晚同亞仔傾心事,佢話返學唔開心!問佢點解,佢一尾話冇事,但我覺有事,因為佢一向好仲意返學.  可唔可以向一仔打聽吓?(上課時有冇事發生?)Thank you!!

無問題,我今晚問吓一仔,睇吓有無咩事發生過,你可以試吓問佢係唔係功課開始多會覺得辛苦,又或者上堂唔明老師教嘅嘢,覺得吃力,因為我覺得D功課都開始深,佢哋都會幾辛苦架。

原帖由 tszlok22 於 09-2-3 14:04 發表
kenichi,

好快放完假!大家要加油!噚晚同亞仔傾心事,佢話返學唔開心!問佢點解,佢一尾話冇事,但我覺有事,因為佢一向好仲意返學.  可唔可以向一仔打聽吓?(上課時有冇事發生?)Thank you!! ...

好似呢排又少d功課喎,輕鬆咗d啦。

新學期都係咁,過一排又會忙起來。

總之大家都要努力呀,下學期一年班都要考試喇,唔知係唔係上下學期都會考晒呢?如果係嘅話都幾大件事喎                           

原帖由 yangma 於 09-2-4 12:20 發表
好似呢排又少d功課喎,輕鬆咗d啦。

新學期都係咁,過一排又會忙起來。

其實我都好擔心, 一來驚溫唔晒, 二來又驚o的o野太多佢地會亂晒... 唉... 到時都係溫得幾多就幾多,,., 天意啦

係呢, 請問有冇家長知道今個月尾去做健康檢查時係咪要帶針卡呀?  但係好似仲未派返返黎喎... ???? 有冇人知呀?

原帖由 kenichi 於 09-2-4 14:41 發表
總之大家都要努力呀,下學期一年班都要考試喇,唔知係唔係上下學期都會考晒呢?如果係嘅話都幾大件事喎mouth:" />                           

...

張針咭應該喺老師到,我諗老師到時先派比D小朋友,廢是有人唔記得帶去就麻煩喇。

原帖由 goodbaby 於 09-2-4 16:14 發表
其實我都好擔心, 一來驚溫唔晒, 二來又驚o的o野太多佢地會亂晒... 唉... 到時都係溫得幾多就幾多,,., 天意啦

係呢, 請問有冇家長知道今個月尾去做健康檢查時係咪要帶針卡呀?  但係好似仲未派返返黎喎... ???? 有冇 ...

今日學校開始用內聯網,不過我搵唔到家課去咗邊,你哋搵到嗎?

係呀... 我最後都打咗返學度問, 佢地都係咁話呀... 唔該晒你...

原帖由 kenichi 於 09-2-4 16:22 發表
張針咭應該喺老師到,我諗老師到時先派比D小朋友,廢是有人唔記得帶去就麻煩喇。

你可以o係上面見到"首頁" 隔離有個叫 "資訊服務" 你click 入去就會見到 "網上家課表" o架啦..

heehee.. 我都搵咗好鬼耐先搵到...

原帖由 yangma 於 09-2-4 22:43 發表
今日學校開始用內聯網,不過我搵唔到家課去咗邊,你哋搵到嗎?

今日唔知有無同學仔帶電飯煲返學呢?噚日一仔返到嚟係咁話要帶,但係咁大個電飯煲要帶返去真係有D困難,佢返學已經係左一袋右一袋,再加多個電飯煲,我諗佢校車都落唔到,最終要講咗晚話媽媽真係無辦法,佢先死死氣接受。

係呢,你哋星期三會唔會參加“演講角”日呀?

aiya... 我個仔又係咁話呀... 但係我都係覺得要拎太多野, 佢地一定上落唔到校車, 就連返學校上樓梯我都驚呀.. 我老公就係咁話比佢帶唔怕喎... 但係我都係擔心呀... 所以最後都唔比佢帶囉...

下個星期我諗都會去o既... 始終去咗個小朋友會開心o的...

kenichi,

我聽阿仔講你個仔會出黎讀旁白喎... 一仔真叻仔啦... 佢平時自己o係屋企練o架???  

原帖由 kenichi 於 09-2-6 14:38 發表
今日唔知有無同學仔帶電飯煲返學呢?噚日一仔返到嚟係咁話要帶,但係咁大個電飯煲要帶返去真係有D困難,佢返學已經係左一袋右一袋,再加多個電飯煲,我諗佢校車都落唔到,最終要講咗晚話媽媽真係無辦法,佢先死死氣接受。
...

個故事就係一仔搵嘅,佢係唔係做旁白我就唔知喇,我又唔見佢喺屋企練喎,等我問吓佢先。

原帖由 goodbaby 於 09-2-6 16:02 發表
aiya... 我個仔又係咁話呀... 但係我都係覺得要拎太多野, 佢地一定上落唔到校車, 就連返學校上樓梯我都驚呀.. 我老公就係咁話比佢帶唔怕喎... 但係我都係擔心呀... 所以最後都唔比佢帶囉...

下個星期我諗都會去o既 ...

原帖由 goodbaby 於 09-2-5 10:57 發表
你可以o係上面見到"首頁" 隔離有個叫 "資訊服務" 你click 入去就會見到 "網上家課表" o架啦..

heehee.. 我都搵咗好鬼耐先搵到...

搵到啦,真係唔該哂。

原帖由 kenichi 於 09-2-6 14:38 發表
...

我見到話要帶電飯煲,真係嚇一大跳,我同個囡話,一定會有統籌嘅,若果唔係可能完全冇人帶,又或者每個人都帶一個,咁31個煲又點呢,所以咪冇理到囉,點知個囡返來話因為連餐具都冇帶所以冇得食囉。

唯有夜晚屋企自己煮補番數啦。

Hi tongyimtong,

在開學初期, 學校辦了一個類似介紹學校的教學大方向及簡介會, 在小一至小三那一場, 校方提到將會"拔尖補底", 一般學校如要真的落實"拔尖補底", 他們都會用成績來分班的, 統籌及安排方面會容易得多. 當然, 對公平及紀律這兩大問題就很難平衡了.

不過, 這界的小一不知是否和你兒子那時候一樣呢? 開學初期, 可見某些小一班的班主任是可說中文的, 一些是完全不懂中文的; 在上課時, 有些班別可用多少少中文來作輔助. 而當中有一班在開學初期更是得一位不懂中文的班主任來負責(並沒有像其他班有一位懂中文的副班主任來作輔助, 後期才請了一位副班主任.) 而且在我認識的幾位小一插班生中, 英文特別標青的, 就會被編到某班去, 或者只是巧合吧. 不過, 我也希望校方會就"拔尖補底"的方案, 會作多些關於怎樣安排的介紹. 尤其對低年班更為重要.

原帖由 tongyimtong 於 09-1-6 21:27 發表
對一半亦錯一半﹗

是會跟成績,不是全部好的放一班。

每班都會有一些比較難攪的小朋友,但亦有一些特別標青的。

老師對我說,這樣會較公平和方便處理紀律問題。 ...

噚日一仔話3月26號要喺學校打針,請問有無媽咪知道要打咩針呀?之前唔係已經打咗囉,乜小一要打兩種針咩?

kenchi

亞仔打完針個日,晤知是否太緊張,連校褸都交換左,所以 向度呼喻大家幫手check下是否掉換左亞仔件褸有名"Erin NG"如果有煩請PM我!唔該!
‹ 上一主題|下一主題