用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

DEAR all

請問妳們有沒有人讀英文 ? 我看了都不錯但須要800/4課 . 我都很想知道好嗎 ? 或選劍橋比較好 ? 可否給予意見 ? 因明天要評估英文及數學.
MIHO

enopi 有英文咩? 我唔知添....

有冇媽咪可以講多小小? tks

原帖由 moonychan 於 09-12-3 22:39 發表
hi jumbo_mandy

你好呀~ 我仔仔都鍾意上enopi 呀, 個亞 sir 唔錯.

你女女一定很叻, 升呢又升呢喇~

有一次, 亞sir派錯左basic level 8 既習作比仔仔, 我都奇怪, 突然深左, 但仔仔都叫handle到, 只係要用腦去計,  ...

moonychan,

其實去到level 11都只係減數, 我認為basic唔算困難, 但critical就需要理解到先得, 所以呢點較"kick"手。

我個囡冇讀esf, 佢星期六及星期日, 因為係family date, 所以冇幫佢報任何course, 不過我想下學期開始, 會考慮同佢星期六早上報英文課程, esf亦係考慮之中。

原帖由 moonychan 於 09-12-3 23:06 發表
enopi 有英文咩? 我唔知添....

有冇媽咪可以講多小小? tks

moonychan,

妳可以參考以下website, click 入去睇d exercises, 適唔適合仔仔。

http://www.enopi.com/program/EnglishMaterials.aspx

我仔仔K2, 現在讀LEVEL 2 Basic book 12, critical book 25, 你仔仔讀左幾耐? 讀到 level 幾?

原帖由 cheuklokmom 於 09-12-2 13:07 發表
你仔仔幾歲呀 ? 讀 LEVEL 幾呢 ? 我仔仔(almost 5 years old) each lesson 做3 books only.

jumbo_mandy

你女女真叻,over level 10~
我都覺得critical比basic難。要留心d圖形呀, 點點線線既位置, 睇錯就會錯....

esf 我今個term 報唔到~~~~ 所以都要搵其他.

我仔都係冇報其他course, 暫時只有enopi math, 我都同你一樣, 很重視sat & sun 既親子日.

but都同你一樣,想搵sat朝早既英文班。

有時3本basic 2本critical....現在數到20但英文字由十幾至二十都仲係唔係好記得.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-2 23:16 發表

MingMami,

又幾好喎, 我都係第一次聽到一堂可以比4本basic+2本critical, 計落條數抵d。

mmak,

我個囡讀果間都係成日缺貨, 激c, 導師都係話貨黎唔切。 ...

東涌center, 暫時未有缺貨情況.

原帖由 MIHO.WAH 於 09-12-3 11:37 發表

dear

請問妳們是那間 CENTER ? 因我準備由公文數轉去 將軍澳廣場的那間.
時常缺貨那如何去做 ??

wwo...你仔仔好叻呀 , k2已經level 4-5, 我個仔都係讀左2個月到...現在level 2 basic book 12, critical book 25, 佢中間都有skip左好似有2本book.

原帖由 moonychan 於 09-12-3 19:01 發表
我仔仔返天平ENOPI, 4歲3個月, 上了2個月, NOW 做緊BASIC LEVEL 5 (bood 15), Critical 岩岩升到 level 4, 我都叫亞sir 唔好升呢住 (critical)
因為我想佢打好個低先. 但basic 就升了2次.

我仔已經計加數減數, 都好 ...

原帖由 moonychan 於 09-12-4 00:58 發表
jumbo_mandy

你女女真叻,over level 10~
我都覺得critical比basic難。要留心d圖形呀, 點點線線既位置, 睇錯就會錯....

esf 我今個term 報唔到~~~~ 所以都要搵其他.

我仔都係冇報其他course, 暫時只有enopi math, 我都同你一樣, 很重視sat ...

moonychan,

講開畫圖, critical level 12 之前有d 點點線線位置, 真係做到個囡傻, 係將d不規則多邊形(格仔圖上), 畫番係隔離空白格仔圖上, 不過個不規則多邊形要90度轉後果個樣。
妳睇左e.nopi English 個 website未呀? 啱唔啱妳仔仔? 我見都幾多元化, 好似幾好。

原帖由 MingMami 於 09-12-4 01:01 發表
有時3本basic 2本critical....現在數到20但英文字由十幾至二十都仲係唔係好記得.

MingMami,

唔駛心急, 畢竟只係初學數, 我個囡當初都係由level 1開始, 學下學下, 英文字都會識多d。

同意, 我仔都學識睇d圖形英文, 唔洗次次叫我解.

嘩, 你女女咁勁. 去到cricital level 11. 真係了不起, 我未睇過critical 高 level 既課本, 但我覺得, level 4 個仔剛剛好handle到. 我自己既空間感比較差, 所以level 4我都要落足眼睇.... kakaka

不過, 我都好信任亞sir, 唔會"dum"波鐘. 佢覺得係時候升都會幫仔仔升.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-4 01:19 發表

MingMami,

唔駛心急, 畢竟只係初學數, 我個囡當初都係由level 1開始, 學下學下, 英文字都會識多d。

jumbo_mandy

我想找d英文班係不理grammer, 要小朋友多講多聽only~

本來響天平都上緊英文樂趣班, 但我試左2堂冇交錢, 一心諗住esf, 但full了.

Carman_mami

thanks..

原帖由 Carman_mami 於 09-12-3 21:35 發表

我囡好似6年班先學, 所以冇你個囡ga 問題.....
我囝1年班宜家level 9尾, 我覺得lee個進度arm arm 好,唔駛禁快, 總之佢覺學校d 數好易就得la......

原帖由 moonychan 於 09-12-4 15:31 發表
同意, 我仔都學識睇d圖形英文, 唔洗次次叫我解.

嘩, 你女女咁勁. 去到cricital level 11. 真係了不起, 我未睇過critical 高 level 既課本, 但我覺得, level 4 個仔剛剛好handle到. 我自己既空間感比較差, 所以leve ...

moonychan,

hehe, actually我囡囡 basic + critical 都做緊level 12 架喇, 沒什麼了不起, 只係佢讀得比較耐啫。
每次升level其實都需要做 test paper, fail 先需要repeat, 好均真, 所以應該唔會"dum"波鐘嘅。

妳想找d英文班係不理grammer, 要小朋友多講多聽, 咁我估e.nopi English未必適合妳lu..

原帖由 mmak 於 09-12-4 16:36 發表
Carman_mami

thanks..

mmak,

唔好意思, 想請教, 妳囡囡讀果間係咪每個level都有certificate? 因為我導師話level 11 之後係level 13先有喎, 仲有係咪必須 basic + critical 都要升至有? 淨係 pass basic得唔得? 因為我唔知囡囡係critical 方面頂得幾耐, 呢d問題, 我個導師話check, 到而家都覆唔到我。

你女女讀左幾耐呀? 讀得耐都要佢吸收識做先得嘛. 你女真係很醒目~

等我next week 問下我仔個亞sir要幾多level先有cert.先. 你知啦. 出年考小學, 有好d既.

我仔都冇讀其他興趣班, 我只靠kv既成績表 & enopi cert 嫁喇.

by the way~ 多謝你之前提示我地默書既方法, 我同仔仔溫多左, 真係掂呀~ tks

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-4 22:09 發表

moonychan,

hehe, actually我囡囡 basic + critical 都做緊level 12 架喇, 沒什麼了不起, 只係佢讀得比較耐啫。
每次升level其實都需要做 test paper, fail 先需要repeat, 好均真, 所 ...

原帖由 moonychan 於 09-12-4 23:00 發表
你女女讀左幾耐呀? 讀得耐都要佢吸收識做先得嘛. 你女真係很醒目~

等我next week 問下我仔個亞sir要幾多level先有cert.先. 你知啦. 出年考小學, 有好d既.

我仔都冇讀其他興趣班, 我只靠kv既成績表 & enopi cert 嫁 ...

moonychan,

囡囡而家4歲4個月大, 讀左1年零1個月囉, 佢由level 1 開始讀起(因為佢讀之前, 從未教過佢寫字, 所以1-10都未識寫, 便必須要由level 1 開始), 但當時導師已知佢識簡單加減數, 亦可自行讀題解題的了, 所以最初的level先跳得咁快, 慳番唔少錢。

冇錯, 多張cert.傍身安全d, 大家咁話, 而家考小學好似打仗咁, 好驚! 妳知啦, 出面d小朋友真係好勁!

乜我提示過妳默書既方法? 老人痴呆添, 冇哂印象? Anyway, 希望妳仔仔係kv取得好成績。

jumbo_mandy

oic, 你囡囡讀左成年了. 我仔仔先讀左2個月多d, 個亞sir真係唔錯, 我仔第一次係鍾意返, 大家努力~!
‹ 上一主題|下一主題