用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好奇怪,真的好奇怪!
樓主: five555
go

好奇怪,真的好奇怪!   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-10-7 14:27
經上說: " 你們不要論斷人,免得你們被論斷。"

「唔想睇, 唔回應, 條THREAD 自然沉底...」

Agree

論壇都係小社會, 有些人好誠實反映自己內心, 我自己睇下就算, 我本來想上EK 睇多些資訊性, 但真係追了很多POST, 都係是是非非, 唯有當娛樂。真係要些面試資訊, 要去搵D 舊POST。

JoGoMa 發表於 16-10-7 12:14
路過一問:其實樓主呢個post, 建設性係邊啊?
我諗個建設性就係:

引到你去睇兼回埋帖, 幫你打發時間囉!

Felix223    發表於 16-10-7 17:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:好懷念那些「時光倒流」的分享,點解今年沒

原帖由 宏心 於 16-10-09 發表
好懷念那些「時光倒流」的分享,點解今年沒有?其實每一年面試題目不同,倒流內容也應該有所不同,年年倒流 ...
揾返時光倒流帖出來,一定好多人回應。

我仲好記得好多分享係揀要龍校,影響我選校嘅時候都以龍校為先。

引用:Quote:原帖由+宏心+於+16-10-09+發表好懷念

原帖由 lingan 於 16-10-09 發表
揾返時光倒流帖出來,一定好多人回應。

我仲好記得好多分享係揀要龍校,影響我選校嘅時候都以龍校為先。
but if dragon school does not offer p1 seats....that will be even tougher war...

five555 發表於 16-10-6 23:42
上年考小一,我們一班會員只會忙於討論有建設性的面試前準備,或面試後的點滴,極少見會時刻來閒聊講笑討論 ...

每年都吾同家長吾同人心態亦吾同,有d人鐘意做怪獸家長,有d人吾多理,就好似自行收生,每年都會偏重吾同的學校,其實討論區都係吹下水,交流下,吾好太認真,壓力越大失望越大

依家真系變質,以前大家互相鼓励及分享,依家一有人分享就發聲话未in完叫人吾好講。其实有能力的孩子同有準備的家长就算冇tips都会考入,相反能力不遞的就算比晒tips都難考入。

kwscty  :agree:  發表於 16-10-10 15:41

最難頂係有啲人滿咀歪理,仲要懶醒當秘「級」。隨時誤導他人。

我投降,一見果啲人嘅post我會自動skip咗佢算數,睇同答都廢事。

ANChan59  Me too ....  發表於 16-10-14 13:27

Yes, 所以我也減少了回覆!

siden 發表於 16-10-10 12:21
最難頂係有啲人滿咀歪理,仲要懶醒當秘「級」。隨時誤導他人。

我投降,一見果啲人嘅post我會自動skip咗佢 ...
有啲仲當正自己係教育學家, 經常發表一啲"主觀"理論. 真係信者"失"救

BabyAndre   Agree!  發表於 16-10-11 12:25

我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETITION 真的那麼大嗎???

真的有點失望,那麼好的溝通平台浪費了,

Ling2014 發表於 16-10-14 10:51
我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETI ...
我都覺得今年EK氣氛變左, 見親都係D講野尖酸刻薄串人, 或者超級玻璃心, 真係好失望

BabyAndre 發表於 16-10-7 00:29
只想說這兩年EK的家長越來越吝嗇分享,大家都想做taker唔肯做giver, 幾年前幾間神校 interview後家長們互 ...

VERY TRUE!  當代的人直情係零分亨!! 批評最叻!! 成個香港都如是.
再細至學校同班whatsapp group 一講到今年大家揀咩小一, 即deadair...
可能今時今日既香港生活愈來愈艱難, 去到不是你死就我亡.

Ling2014 發表於 16-10-14 10:51
我是上年考的家長, 剛剛八掛入來看看, 發覺今年EK的POST 大部分可讀性不高, 氣氛真的好古怪, 今年的COMPETI ...

competition好大!!!  9萬幾小朋友有一半以上係單/雙飛! 資源不足.
大部份父母都向band 1進發, 要happy school既都希望係band 1 happy school.
揀2線?? 最好唔好啦...

網上無資料, 有好有唔好啦~.
好處係唔洗比雙飛了解太多... 連村校都比人搶埋...

kkhon 發表於 16-10-9 14:07
依家真系變質,以前大家互相鼓励及分享,依家一有人分享就發聲话未in完叫人吾好講。其实有能力的孩子同有準 ...

又啱wor!
我發現考小話不斷收rej/waiting既家長, 當年考幼都有相同情況. ha.

bananaGi 發表於 16-10-14 12:26

再細至學校同班whatsapp group 一講到 ...
really? 仲以為d人去左whatsapp 所以冇在ek分享tim. 私心自古至今都係人天性,有fd兒子已大學,話小學時同d家長講eca/補習佢地即deadair,只不過e加medium 轉左姐
‹ 上一主題|下一主題