用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 德望
樓主: 金毛B媽
go

宣小 vs 德望 [複製鏈接]

dwklau 發表於 12-6-21 17:32
回復 jeremyphlam 的帖子

冇錯, 話GH成績跌咗好多一直係傳聞, 究竟有冇證據呢? 之前, 人人話GH功課多, 等 ...
Agree.
老師冇偷懶,教那些就考那些,是考學生懂的東西,不是不懂的東西,個人認為教淺考深的學校,在小學階段,真的沒有意義。

學校沒有大叫口號,"一體一藝",學生在沒有這些壓力,發展更平均。

回復 金毛B媽 的帖子

建議入aps 和 gh 看來一人一半,你看完更混亂。不如和老公仔細相量吧!

回覆:bbbaba88 的帖子

金毛B媽相信有答案了,真是50,50。。。

德中轉左男校長,應該會有所改變,有冇人知是否想學術更上一層樓?

回覆:宣小 vs 德望

男校長作風沒有多大既改變,不過上任一年既女副校想谷成績。我唔太清楚宣小既情況,不過作為中學老師,年年經歷中一收生,我會選一條龍既學校。

金毛B媽 發表於 12-6-21 13:37
朋友 send 左 GH 中學入 U 既 school report 我睇, 的確有少少 強差人意

我只係想, 係咪我自己 ...

According to the school reports, gh個入local大學 rate are as follows.  What do you think? Is it critical for your selection? Will you try to find out the stories behind? If you have no concern on the figures, then GH could be a good choice coz it can let you and your kid suffer less pressure on secondary school admission...

2006-07   58.9%
2007-08   76%
2008-09   81.7%
2009-10   39%
2010-11   It seems the related figures were not provided in the latest report.

引用:+本帖最後由+dwkw333+於+12-6-21+21:16+編

原帖由 dwkw333 於 12-06-21 發表
39%都幾低喎。沙田一線英中起碼60%以上。

有冇人知乜原因跌左甘多?

24681357 發表於 12-6-21 23:48
有冇人知乜原因跌左甘多?
會唔會係出國留學?

bee_eed  agree  發表於 12-6-22 11:01

others嗰部份,可能係去外國讀書?

希望德中會有10-12的成績睇拉!!

這個我可代答一下, 朋友女兒升讀小二了, 據媽咪講, 小學及中學部最好成績的一批都好多插班返出去瑪麗諾, 協思, st mary, DGS等...於是造成GH本身留下的學生屬平平之流, 其實都幾唔抵!! GH真要諗計點留住呢班最top的學生, 省返靚個招牌!!

dwkw333  Tks for your clarification!  發表於 12-6-22 09:13

回復 FunnyBunny 的帖子

讚,

引用:這個我可代答一下,+朋友女兒升讀小二了,+據

原帖由 FunnyBunny 於 12-06-22 發表
這個我可代答一下, 朋友女兒升讀小二了, 據媽咪講, 小學及中學部最好成績的一批都好多插班返出去瑪麗諾, 協 ...
Gh本身學生都冇信心gh教得好?定係冇歸屬感呀?

GH要收費,我諗係叻學生走嘅原因?
除左DGS, 其他都係資助學校 (協恩將轉直資), 經濟方面似乎係部分家長嘅考慮?

同意tsangnamnam所言, 家長真的進可攻插班返出去資助, 慳返一筆, 退又可留返GH升中一條龍!!

引用:+同意tsangnamnam所言,+家長真的進可攻插班

原帖由 FunnyBunny 於 12-06-22 發表
同意tsangnamnam所言, 家長真的進可攻插班返出去資助, 慳返一筆, 退又可留返GH升中一條龍!!
...
咁又幾好喎。

GH係老牌名校, 佢教學生自有一套, 學生轉校主要因為學費問題. 如果係免費既, 我諗冇人會去轉囉!

以我自己為例, 中產家庭, 入息一般, 雖然好喜歡GH, 但仲有妹妹跟尾, 不免有轉校的念頭.  

回復 dwklau 的帖子

多謝咁多家長俾我的意見

暫時我應該有 70% 揀宣小的, 仲有 30% 唔捨得放棄 GH 因為佢有中學

不過要我放棄宣小, 我真係唔捨得放手 所以我應該知道自己想要 d 咩

教育王國以外之相冊連結已被刪除

引用:回復+dwklau+的帖子 多謝咁多家長俾我的意

原帖由 金毛B媽 於 12-06-22 發表
回復 dwklau 的帖子

多謝咁多家長俾我的意見
咁聽日無謂去面試啦,留返D位吡其他人啦,又可以煩少一樣嘢。

‹ 上一主題|下一主題