用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In K1 result
樓主: 小星b
go

In K1 result [複製鏈接]

我個係超細囡0812B,in咗9間,收到2間offer,2間rejected,所有心儀嘅都仲要等。我一間都無留,因為都唔打算讀,費事阻住人啦。嚟緊仲有,德望、聖羅撒、宣道、樂基、SPK要in;打算報埋協恩同聖心。

原帖由 t3carol 於 10-11-23 17:17 發表
我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放 ...

我見到有D媽咪幫小朋友報成16間, 8間, 原來都有你同我一樣, 我都係報左3間, RESULT都係12月頭出. 好緊張啊!

等我又嚟分享下!

我個係超細囝囝0812B,原本plan咗in10間, in咗第1間後,阿仔表現麻麻, 即刻信心大失, 打去学校問可否K1 application 轉為N班, 結果收咗!安樂曬! 做唔到細仔都可以有間好學校收做大仔!
之後收到1間waiting,1間pm offer,1間 no feedback.

開心曬!即刻减小2間唔去in. 之後果3間點樣都好, 有1間offer, 好滿足拉!

有好多offer 的mama快Drelease 出嚟啦!等的感覺真不好!

原帖由 Joeff 於 10-11-23 22:11 發表
我個係超細囡0812B,in咗9間,收到2間offer,2間rejected,所有心儀嘅都仲要等。我一間都無留,因為都唔打算讀,費事阻住人啦。嚟緊仲有,德望、聖羅撒、宣道、樂基、SPK要in;打算報埋協恩同聖心。 ...

見你其他post, in的學校都很不錯, 可否透露那2間收咗都晤入? why?

我個都係細B 0812 in 咗5 間 3 間收, 不過全部係村校, 留咗兩間, 1間未有 result, 今日已通知其中1 間學校放棄學位, 重有創價 & 宣遁未考. Good Luck & Add Oil

其實個個家長都話報十間八間, 但到最後, 真係讀既又有几多間丫? 最多咪兩間. 所以有得WAITING LIST既機會都唔係無.
我個係0811月尾細B, SO FAR我IN左5間, 有兩間收左, 1間REJECT, 兩間等通知. 好彩收左果兩間, 收到通知既時間都好近, 等我可以交少一間留位費.
講真, 知道SECURE左有一間收之後, 心情都輕鬆好多好多. 到再去IN其他既時候, 都係抱住同個仔去玩既心態, 因為佢超鍾意返學, 成日都自己揹住個書包同我講要返學學, 可能由於大家既心情都輕鬆左, 我兩公婆其他學校既INTERVIEW表現都唔錯, 講真丫, 我覺得幼稚園INTERVIEW, 好多都係睇父母既多過睇個細路, 最緊要就係IN既時候, 小朋友唔睬個老師既時候, 就唔好迫個小朋友睬個老師, 反正D老師, 個個日日都對住咁多小朋友, 佢地一定有計既, 反而如果佢地睇到你催迫個小朋友的話, D老師對家長既印象分會大減.
有重視親子關係既幼稚園, 老師會好睇家長點樣HANDLE小朋友既情緒, 講真, 嚮個陌生既環境, 對住陌生人, 小朋友驚同緊張係好正常, 如果作為一個幼兒教育工作者呢樣野都唔知的話, 間幼稚園好極有限. 但如果家長當時HANDLE得好, 比如見到小朋友爭野玩時, 會引導佢同其他小朋友分享, 嚮D老師心目中係會加分的.
所以我地做爸爸媽媽的, 帶仔女去INTERVIEW時, 最緊要就係臨危不亂, 同埋以身作則, 就算小朋友開始時唔合作, 但自己對INTERVIEW既老師時既態度都要做得好. 同埋對小朋友, 用了解引導方式去帶領小朋友, RATHER THAN用命令服從既方式. 我相信會有唔錯既結果囉. 加油呀, 各位父母

原帖由 LuLuciaMa 於 10-11-23 17:22 發表

can you share which kg need to submit autopay form at Dec? In dec, many interview is still in progressing woooo!

係東區"明我"囉.. 真係激死人, 唔知可唔以照交autopay form, 到時真係放棄才cut呢...?!

原帖由 manlee22 於 10-11-23 22:59 發表

我見到有D媽咪幫小朋友報成16間, 8間, 原來都有你同我一樣, 我都係報左3間, RESULT都係12月頭出. 好緊張啊!

係呀.. 我有D朋友都報成十幾間, 諗起都辛苦了.. 到時又要諗俾唔俾留位費..
不過, 我都成日爭紮會唔會報得太少呢?!  不過最後都係冇報其他了, 但起碼都有一間OFFER, 不過爸爸就唔係好鍾意呢間囉..

原帖由 ethanKmama 於 10-11-24 00:13 發表

見你其他post, in的學校都很不錯, 可否透露那2間收咗都晤入? why?

York - 呢間學校硬件好好,但係理念唔同,勉強無辛福,留番個am位俾有心想讀嘅小朋友啦。

保護兒童會 - 之前係報N,諗住近我奶奶。依家自己湊,就無咁嘅需要,咪又放番個位出嚟囉。

之後嗰D都in得幾好㗎,不過間間都競爭大,可能最後一間都無offer㗎!! 老公都話我一D後路都唔留俾自己喎,但係因為係我同個囡去in, 我對佢有信心!!

原帖由 t3carol 於 10-11-24 01:12 發表

係東區"明我"囉.. 真係激死人, 唔知可唔以照交autopay form, 到時真係放棄才cut呢...?!

Think要今個wk交auto pay form,但佢寫明5月先過6千幾蚊學費,校服,書同雜費,留位費係俾支票...如果到時唔讀,打去話cut就ok架喇嘛?

我想請問如果收到學校既rejected信,係唔係代表完全無希望架?

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-24 02:44 發表

Think要今個wk交auto pay form,但佢寫明5月先過6千幾蚊學費,校服,書同雜費,留位費係俾支票...如果到時唔讀,打去話cut就ok架喇嘛?

I think you not only check with school, but also check with your bank.

原帖由 t3carol 於 10-11-24 01:12 發表

可以架!
明我去年收咗我囡n1, 之後決定唔讀, 就打去銀行 CUT~

原帖由 tylerams 於 10-11-24 07:33 發表
我想請問如果收到學校既rejected信,係唔係代表完全無希望架?

如果好想入, 就寄求位信, 試下囉~

原帖由 mykate 於 10-11-24 09:18 發表

可以架!
明我去年收咗我囡n1, 之後決定唔讀, 就打去銀行 CUT~

THANKS!  但係咩唔係autopay係要收款果邊CUT咩? 咁你知唔知"明我"幾時會過第一次數呀?

我報左7間,4間reject, 1間就時間一樣無去,1間 waiting,1間未interview ..重要係细仔,話唔擔心都無人信啦! 唯有希望有人放番d位出離!

無錯下年可以再選過, 但壓力更大 !

原帖由 LuLuciaMa 於 10-11-24 08:59 發表

I think you not only check with school, but also check with your bank.

今日交o個陣問左學校,佢話交退學信俾佢地就會cut,咁我相信咁大間學校唔會厄我o個少少錢既,但穩陣d都會同bank講聲,thanks~

我上年都係填左 THINK 嘅 auto pay form (因為太早, 其他學校都未出result, 逼住填), 最後決定唔讀, 學校同銀行兩邊都通知, 無問題呀, 不過要預多小小時間等銀行做嘢,同早d release 個位俾其他小朋友囉.

原帖由 ho_yan2406 於 24-11-2010 02:44 發表

原帖由 butbutchu 於 10-11-25 00:02 發表
我上年都係填左 THINK 嘅 auto pay form (因為太早, 其他學校都未出result, 逼住填), 最後決定唔讀, 學校同銀行兩邊都通知, 無問題呀, 不過要預多小小時間等銀行做嘢,同早d release 個位俾其他小朋友囉.

...

um..一定會早d放,但我等晒d result決定入邊間先,好快,12月中~!
‹ 上一主題|下一主題