用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

聽一仔講數學老師已經幾日無返學喇,今日連潘老師都無返,佢哋就高興喇唔駛上堂又做少咗功課,不過下個星期就慘喇,要追番今個星期教咗嗰D同埋未做嘅功課,諗起都

kenichi:

我都覺得奇怪?為何成個星期冇math 功課,原來如此!!天氣唔好,大家要保重!

一仔有冇同你講旅行情況?樂樂話有家長同佢地一起玩,所以好開心!

雖然我抽唔中做家長義工,但係我都自己走咗去睇吓,嗰日D天氣真係幾好,我見D小朋友都玩得好開心,潘老師仲帶咗D小朋友去遊樂場玩,非常之好呀。

原帖由 tszlok22 於 08-12-3 08:27 發表
kenichi:

我都覺得奇怪?為何成個星期冇math 功課,原來如此!!天氣唔好,大家要保重!

一仔有冇同你講旅行情況?樂樂話有家長同佢地一起玩,所以好開心!

...

點解噚日都係冇數學功課o既...?  我又唔記得問阿仔老師係咪又冇返.... 但係長此落去唔得o架喎...

噚日有數學功課喎!!工作紙一張。

原帖由 goodbaby 於 08-12-3 13:36 發表
點解噚日都係冇數學功課o既...?  我又唔記得問阿仔老師係咪又冇返.... 但係長此落去唔得o架喎...

係咪計好simple o個o的數o個張呀?

原帖由 kenichi 於 08-12-3 13:43 發表
噚日有數學功課喎!!工作紙一張。

仲有呀, 好似好耐都唔洗帶數學書啦喎...

應該係嗰張啦。一仔日日都有帶數學書喎,乜唔駛帶咩?

原帖由 goodbaby 於 08-12-3 15:10 發表
仲有呀, 好似好耐都唔洗帶數學書啦喎...

唔知呀, 我個仔日日都話要等老師再講先帶... 所以我咪覺得點解唔洗學野囉?  日日只係做呢o的數, 再係咁, 一陣就唔記得晒之前學過o既o野啦...

原帖由 kenichi 於 08-12-3 15:37 發表
應該係嗰張啦。一仔日日都有帶數學書喎,乜唔駛帶咩?

今日同其他班嘅家長傾開計,先知道原來數學已經評估過,一仔一直都無講過比我知,手冊又無寫過,份卷就更加無見過,唔知會測成點??好想知佢識唔識睇題目。希望遲D會派嚟睇吓啦!

原帖由 kenichi 於 08-12-10 18:02 發表
今日同其他班嘅家長傾開計,先知道原來數學已經評估過,一仔一直都無講過比我知,手冊又無寫過,份卷就更加無見過,唔知會測成點??好想知佢識唔識睇題目。希望遲D會派嚟睇吓啦! ...

Hi,
我係囡囡是讀1E班, 佢地都已經有3次數學quiz, 是大約在10月尾至11月初期間,也有派回來,不過也是事前沒有通知的!題目大致與功課差不多,所以平時一定要孩子自己做數學功課,否則評估一定唔會高分,因為都係靠佢地自己。

晴晴的媽媽

咁點解我哋嗰班會唔派卷???又唔知分數,又唔知小朋友會錯乜。好難同佢跟喎........
原帖由 晴晴的媽媽 於 08-12-11 09:25 發表

Hi,
我係囡囡是讀1E班, 佢地都已經有3次數學quiz, 是大約在10月尾至11月初期間,也有派回來,不過也是事前沒有通知的!題目大致與功課差不多,所以平時一定要孩子自己做數學功課,否則評估一定唔會高分,因為都係靠佢地自己。
...

請問你地有有人收返張針卡呀?  打咗針咁耐都好似冇野回頭O既?

又真係無收過喎!!點解咁耐都唔派返比我哋。

原帖由 goodbaby 於 08-12-17 10:57 發表
請問你地有有人收返張針卡呀?  打咗針咁耐都好似冇野回頭O既?

kenichi:

x'mas party你會準備甚麼食品? 我會魚蛋,香腸,燒賣,容易d!

尋日與一仔電話對話,覺得佢好定,唔!做亞哥係唔同d!

我圈咗蛋糕,因為妹妹又要整嘢食,我唔想整咁多次,一仔嗰D買就算了。(我係好懶嘅媽媽!!)

原帖由 tszlok22 於 08-12-17 13:53 發表
kenichi:

x'mas party你會準備甚麼食品? 我會魚蛋,香腸,燒賣,容易d!

尋日與一仔電話對話,覺得佢好定,唔!做亞哥係唔同d!

Hi,

Do you know what is "Writing 1 The Best School On Monday" written in the handbook yesterday? I have no idea ar... Is it a homework? or Is it a quiz?

kenichi,

你有冇買羽戎褸比一仔返學?綠色好難找到,你知唔知pi度買到?

我上年已經買定比佢,因為淨綠色真係好難搵,今年間店仲有無出嗰隻色我就唔知喇,佢有幾間分店,你可以入www.procam-fis.com.hk  睇吓。不過我今日都無比一仔著羽戎褸返學,我貼咗個暖包喺佢件外褸到就算。應該都夠暖。

原帖由 tszlok22 於 08-12-23 08:57 發表
kenichi,

你有冇買羽戎褸比一仔返學?綠色好難找到,你知唔知pi度買到?

嘩... 乜今個x'mas有咁多功課同quiz 要預備o架?  helpp>>>>唔好話個小朋友, 就連我大人都覺得太多野啦... 真係想玩多日都唔得呀

唔知常識會點test呢, 個範圍都幾大呀
‹ 上一主題|下一主題