用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

回復 460# babemom 的帖子

十個like!

我都有去個talk!
個人覺得就內容而言其實也是老生常談。但我十分欣賞這個talk,因為佢示範咗CPSKG 如何實踐啟發思考,關心各孩子的心理,如何幫助孩子記憶學習內容。讚!

睇完你們所講啓幼,真的令我更加唔捨得放棄!但KV 又令我難捨難離!唉!唉!唉!

別人點講其實都唔重要。最緊要係自己感受同體會。再想想夾唔夾小朋友既性格。祝早日揾到最合適孩子既幼稚園。

原帖由 shirleylee_0514 於 11-12-13 09:35 發表
校長仲有無講d咩呀?? 早走左都無聽哂....

校長話我們家長其實不會明白未來我們小朋友將會面對的教育環境和挑戰, 我們家長不應只考慮課程的深淺, 而是小朋友的思考能力和認知能力的培育, 這才是永久而長遠有用的技能.  學習知識也應重視廣濶和多角度思考. 語言方面也是啓思的重點, 英文和普通話老師不只是傳受課本上的知識, 也會在日常生活中(如食茶點,上厠所等)和小朋友互動交流,使他們多機會作日常生對話.

校長仲叫我地家長都同其他家長講唔好只考慮課程深淺, 要明白什麼才是對小朋友最重要的.

回復 1# iloveal 的帖子

好多謝你既回覆 ! 我都係好鐘意cpsk !

請問大家有無去個呢間學校既廁所(禮堂則果個) ?

回復 466# shirleylee_0514 的帖子

冇喎!你有何見聞呢?

回復 1# Cmee 的帖子

自己係度諗.......個廁所係FOR大人OR大朋友的....如阿囡係度讀....個廁所咁高...點樣去呢?? 唔知有無係FOR小朋友既廁所呢?

回復 464# wishwong 的帖子

十同超級認同.  『自己體會最緊要』.

回復 7# winghinlau 的帖子

2間都係好學校...每個家長要求唔同, 而每個小朋友既性格吸收能力都唔同, 針邊有2頭利呀~~不過識人讀KV/YORK去小學(都係唔錯既小學)都係死證要適應....所以唔係幼稚園深淺既問題, 根本依家D幼稚園函接唔到小一既課程...有D幼稚園K2先執筆寫字, K3上學期都教/寫緊A-Z既大細楷...試問小一就要串生字讀書/背默...點追??所以到左小學個個家長/小朋友Say help !!!!!!!!!!!!!

想問下你有冇CPSKG家長有收waiting&reject letter,係咪冇offer就會有信收住,waiting&reject 就唔會有信住

你有冇打電話去問?

SO FAR未見有家長收WAITING/REJECT...
有之前IN過既家長要O係CNY後SECOND IN.. 我估會O係呢個SECOND IN之後先會出REJECT LETTER~
原帖由 ivypooh 於 11-12-15 17:23 發表
想問下你有冇CPSKG家長有收waiting&reject letter,係咪冇offer就會有信收住,waiting&reject 就唔會有信住

因我上星期in,有打去,佢話處理緊,甘樣睇法,即係等人second in完有位剩才輪到我,睇嚟又冇份

回復 4# shirleylee_0514 的帖子

多謝你的意見。

reject 左

有信通知?
可能遲咗面試,我都覺上星期講座已經超多人。就算有位都唔多剩。唔關小朋友表現事。要加油呀。
原帖由 ivypooh 於 11-12-15 23:52 發表
reject 左

回復 476# wishwong 的帖子

yes, receive reject letter

回復 3# ivypooh 的帖子

有無其他既offer呀?

我諗啟小幼完成所有收生程序了...

回復 12# shirleylee_0514 的帖子

放心, 學校禮堂同小學share一齊用,果度個toilet可能為小學或大人而設, 幼稚園係一樓,同一層都有toilet,係為幼稚園學生而設, 仲好乾淨tim! 每日食有去toilet時間, 食茶點前要去洗手, 洗手間入面有姨姨睇住,老師分別帶男仔同女仔去洗手間...行去洗水間時,老師會同佢地唱歌, 好攪笑...
‹ 上一主題|下一主題