用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會青衣邨何澤芸小學
樓主: ChammyMAMA
go

聖公會青衣邨何澤芸小學   [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:ChammyMAMA+發表於+14-6-13+11:29+考

原帖由 jojoplanet 於 14-06-17 發表
我一向都無比阿仔知佢考第幾因為唔想佢有壓力,點知考試前2星期佢同我講都唔知D分有乜咁緊要。於是我真係 ...
我嗰個無壓力就hea架喇

回覆 ChammyMAMA 的帖子

個家長有無交portfoilo ? 今日三場面試, 每場約有廿幾個學生.
眼見大部份家長斯斯文文, 無厚多士.

第一part in家長+小朋友. 兩位老師,
第一位老師用英文問[how many brother / sister you got?] [Younger or elder ?] [How old is she?]
妹妹得9個月大. 阿囡唔識講 [其他答得流利]...(我報答,SHE IS A BABY]
不過, 老師問[what food you like to eat?] 阿囡笑笑口答[BONES] 老師嚇了一跳.
我望住阿囡[no kidding] 佢先答[sandwiches] . 老師話[A-Z , 你講一次, 唔準唱], 阿囡咪慢慢讀出來.
數學題, [哥哥有8粒糖, 俾左3粒弟弟, 剩返幾多粒? 媽媽再俾多4粒呢?]
阿囡答得好快,  老師話[你心算? 定數手指? ] 阿囡[數手指?]  老師[我見唔到你數] 阿囡[我收埋手指, 唔想俾人見]
老師[你數一次俾老師睇]  阿囡擺對手在DESK, 好似術數師, 口UPUP[你話.... 我咪...] 兩秒數完.

普通話[你喜歡什麼顏色?] 唉, 完全唔識聽, 老師話[幼稚園無教?] 我解釋[我和老公唔識普通話, 屋企著重英文/中文...]
老師叫阿囡睇圖說故事.  然後,叫她到另一張桌,再問. 另一位老師問我,點解選佢地. 我如實地說, 甲一乙一填了. 但奈何唔收, 我住得好近,屋企仲有個妹妹. 好想選一間近屋企, 唔洗擔心.

老師睇睇portfolio, [你地又在九龍塘讀書?] 我話[幼稚園唔緊要, 小學選間近屋企好一點]

老師仲有問其他問題.  (唔多記得)
in 左15分鐘.  之後, 去另一間房. 儲埋幾個小朋友一齊去group in ( 阿囡話捉棋+puzzle)

見到老師份資料 (有不同portfolilo  應該個個學生都有交 )

回覆 jojoplanet 的帖子

interview 完, 老師送了貼紙, 阿囡話鍾意間學校.
和享澤比較.  (上面老師nice 一點)

青澤,無乜機會問老師. 反而和社工傾左幾句.
我在小二班房等待時, 見到壁報上有學生作品. 一幅圖晝. + 四五句英文.
(There are three trees in the garden )  程度唔深.  比較油尖旺.  等同小一程度.

我囡雖然識讀. 但唔肯寫. 程度可接受

8:30上堂. (C6最開心, 佢唔鍾意長途車.  一聽到讀出面的學校要6:45校車, 便不會報)

學校話7月3日前會收到通知.  希望有好消息.

kmmum 發表於 14-6-17 23:46

interview 完, 老師送了貼紙, 阿囡話鍾意間學校.

嘩個INTERVIEW內容都幾有難度喎, 不過你講個PART你用英文提番你阿女答問題幾好喎, 可能有分加, 我個仔幾年前叩門既INTERVIEW全部都唔駛見家長架...
我唔知其他學校係點..阿仔小一小二班主任都強調呢個階段唔好太注重成績, 反而要注重佢地學習態度同應有既行為 呢點我十分同意的...呢間既英文我覺得係唔深, 但中文呢進度就相對地快. 不過老師話小三會深好多架..我都有點擔心..

車程的確係一個重點.. 日日唔夠瞓的話上堂點專注...

醒目開學勳章

引用:回覆+ChammyMAMA+的帖子 個家長有無交port

原帖由 kmmum 於 14-06-17 發表
回覆 ChammyMAMA 的帖子

個家長有無交portfoilo ? 今日三場面試, 每場約有廿幾個學生.
嘩,原來呢間學校interview都咁嚴架阿囡嗰年in思源,淨係見小朋友架咋,唔見家長架,要我地帶一本故事書,阿囡話介紹咗本書之後問咗d問題,就叫佢去畫畫

醒目開學勳章

引用:回覆+jojoplanet+的帖子 interview+完,+老

原帖由 kmmum 於 14-06-17 發表

呢間最好就係返得晏

引用:Quote:原帖由+kmmum+於+14-06-17+發表回覆+

原帖由 ChammyMAMA 於 14-06-18 發表
嘩,原來呢間學校interview都咁嚴架阿囡嗰年in思源,淨係見小朋友架咋,唔見家長架,要我地帶一 ...
今時唔同往日,舊年叩門個個見,今年要簡過佢先有得見。 已經收了150人都仲有咁多人 in。 人氣勁過亨澤。

flower9  咁你有in嗎  發表於 14-6-18 13:30

netbieshan 發表於 14-6-18 11:38
今時唔同往日,舊年叩門個個見,今年要簡過佢先有得見。 已經收了150人都仲有咁多人 in。 人氣勁過亨澤。

...

收了150人? 再加埋叩門位咪一班多過30人? 阿仔而家一班28人咋.
真係一年嚴峻過一年,,,好彩有哥哥讀緊細佬可以直入...

可能多左荃灣區既人來叩? 好似上年有D位比咗荃灣區.

ChammyMAMA 發表於 14-6-18 11:28
呢間最好就係返得晏
我個仔同區要搭校車都要七點起身7:45文校車架..

唉,我囡成日玩野. 老師問[放假,爸爸媽媽和你做什麼?] 我囡答[訓覺].. 老師O咀..
我補答[上星期,我地一齊去左游水,平時,會返主日學, 放假會行公園,踏單車. ]

以前,我地個個星期去的的尼, 妹妹出世, 我都唔夠訓, 假期,就訓飽. 估唔到阿囡咁答.

kmmum 發表於 14-6-18 13:19

唉,我囡成日玩野. 老師問[放假,爸爸媽媽和你做什麼?] 我囡答[訓覺].. 老師O咀..
HAHA..有時小朋友好天真架嗎...你女女都好叻架啦....希望你如願以償入到青澤啦..

回覆 netbieshan 的帖子

原來以前唔洗IN 家長?  今年我擺1ST CHOICE 都抽唔到, 即係好多人報佢.
今年佢地安排得麻麻, 小朋友+家長(第一批)先到每個CLASSROOM 面試.
下一組小朋友在門外等.   (我和阿囡等左廿分鐘). 之後, 第三批, 係我隔離等. (大家都係第一場既家長)
前面201/202 D 家長好快IN 完.....  我果間等左好耐.

好在帶了貼紙/書/文具. 課室門外熱到不得了.  陪阿囡玩左半本貼紙書,先有得IN.
我地IN 完, 再去另一個課室等, 見到有小朋友行來行去.

其實, 如果識得面試模式既家長, 應該帶得書/文具. 等小朋友坐定定, 唔好咁心散.

我都唔知有無機, 可以住近D 有著數. 或者老師見阿囡唔識普通話. (衰左都唔出奇)

老師問我家長意見,  今晚想想下, 答得不太好.

我真係唔知, 人人話享澤有愛心,  我囡問題又多.
如果派到1ST CHOICE. 就唔洗煩.

但派左樓上. 有時心想[係咪個天父要囡囡讀上面果間? ]

我囡記憶/理解力不錯. 但衰在不肯寫.
現在上緊PRe-MOVER.  要寫'Tom doesn't go to school' 阿囡完全唔寫.
老師COMMENT 係[she didn't listen but sleeping] 讀多個月.便會CUT 左去.

望見青澤課程, 我好安心, 起碼唔洗嘔血.

kmmum 發表於 14-6-18 13:28

我真係唔知, 人人話享澤有愛心,  我囡問題又多.
是否心理有咩問題所以唔想寫? 定係佢覺得我識啦駛乜寫呢..

回覆:kmmum 的帖子

我當日都有in 2:30那節, 係第二批,都在課室門口等。 內容大致同你一樣。 我亦見到有小朋友在waiting room 走來走去,但我覺得ok, 因當時老師可以隨便參觀课室

回覆:netbieshan 的帖子

你小朋友答成點?我囡完全答不到普通話。如果100分full mark ,最少扣廿分

回覆:kmmum 的帖子

我女有識有唔識。
唔識未必會扣分,interview 要睇好多方面的,始終係人為評分,可能老師覺得你囡囡好smart ,好鐘意佢,樣樣都比得好高分呢!

囡囡不嬲懶寫字, 最近由starter 上pre-mover.  每星期默12個生字,有深有淺.
上堂要做proof-reading E.G Tom don't go to school 改成Tom doesn't go to school .(五六句)
還有少量閱讀理解.  阿囡話聽唔明,睇唔明.  試了四堂. 先發現同班有主恩小一學生.
有幾個K3 上個月已quit.  阿囡捱左8堂.
阿囡得K3. 仲要讀學卷幼稚園. 邊可能一齊跟到進度.

今天決定quit. 轉 Trinity Oral grade 2 已經讀過, 不過,退唔到$$ 咪上堂傾計.
我見青澤,每星期有中英默書,  7月後,會自己搵些東西默下, 訓練下腦仔記憶力, 唔好記埋D 無謂野.

引用:回覆+jojoplanet+的帖子 囡囡不嬲懶寫字,+

原帖由 kmmum 於 14-06-18 發表

囡囡不嬲懶寫字, 最近由starter 上pre-mover.  每星期默12個生字,有深有淺.
你女學咁多英文,點解唔學普通話嘅?

kmmum 發表於 14-6-18 23:18

WAH。。呢句改寫對一個K3黎講幾深喎。呢D好似係小二的。。阿女係邊度學TRINITY ORAL? 我都想個仔上下ORAL但未找到。。。
青澤默書又唔係咁有難度,佢唔似有D學校一大篇文章我自己幾鐘意佢既方式。英文小一唔難架。但暑假你真係要TRAIN下佢認多D中文字同埋普通話併音。雖則普通話應該唔計入成績表排名次個分度但普通話打左底考試温少一樣。仲有無論你讀享澤定青澤。。小一都係要普通話上中文。。唔係100%都有50%。
‹ 上一主題|下一主題