用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: legocar
go

del. [複製鏈接]

大家几时去交留位费

andersmama,
我前日打去問學校, 如果有人放棄上午班, 可5 可以改比阿仔返上午班, 老師第一反應係可以, 但佢話你之前已經有好多家長交左信要求調上午班, 所以就算有位你都5係好前要排.......

所以呢, 你真係可以問下學校, 如果有位, 係 5係上下午班都係比你, 因為你都知道, 跟本wait 上午都係無機會, 有位都比下午班果d 家長轉左.

anyway, 我都希望9月開始, 阿仔可以同你仔做同學.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

小艾比, thanks a lot, let me call and ask the KG sin...

我都估am 難wait, 佢可能係唔想收我仔仔架喇!

原帖由 小艾比 於 11-11-23 10:34 發表
andersmama,
我前日打去問學校, 如果有人放棄上午班, 可5 可以改比阿仔返上午班, 老師第一反應係可以, 但佢話你之前已經有好多家長交左信要求調上午班, 所以就算有位你都5係好前要排.......

所以呢, 你真係可以問下 ...

http://www.ack.edu.hk/public/mod ... tail.asp?news_id=75

Hi, 搵到校服式樣啦, 好難搵。

Hi 小艾比, 我o岩o岩打左去喇, 佢話呢係比左d waiting list先喎, 先再比pm轉am, 因為我話好擔心我仔仔根本係無機會, 佢就叫我唔駛擔心, 就算而家無位, 到出年5-6月做校服個時都可能有機會, 佢到時會照waiting list再問d家長咁話喎! 不過wait唔wait到, 11月29都係有首輪通知先!

佢仲話am同pm個wait list都係分開, 唔會比你排哂兩邊, 除非pm有好多人放棄學位, 而佢又吸納哂, 就會比am d waiting去pm囉! 所以佢係唔比我轉wait pm呀, 因為佢話am同pm d小朋友係表現上係有差別. 但其實我都明am位係難wait d架喇!

真係唔明?!! anyway啦, 希望在明天, 其實係下星期二!! haha...

但好開心, 可以係呢度同大家share呀下d info.!

原帖由 andersmama 於 11-11-23 11:07 發表
小艾比, thanks a lot, let me call and ask the KG sin...

我都估am 難wait, 佢可能係唔想收我仔仔架喇!

回復 2# vnghk0001 的帖子

vnghk0001,
校服look, thx.

回復 2# andersmama 的帖子

andersmama,
真係有d 5明編waiting制度, 但又好明顯大部份d 細仔會編讀下午班lor, 我覺得既然佢話編上午同下午o既能力係5 同, 咁係 5係應該下午班可以轉上去上午班, 再waiting o既就wait 下午班呢, 響學校立場, 應該係waiting o既能力較下午班弱小小....

andersmama, sorry, 我可能表達得5好, 希望你原諒我.

醒目開學勳章

我同另一個0910媽媽決定放棄am學位喇﹐希望可以幫到pm學生吧﹗

醒目開學勳章

回覆 428# Fullstop 的文章

Hi Fullstop,

你會讀邊間? 或留嚮原校?

其實我都係將我問佢o既野, 如實講出黎, 當然啦, 我一路聽, 都一路好多問號, 但我仔係waiting list, 為左個仔o既學位, 唔敢而家挑戰佢地呀! ~~ 不過到而家都唔係好明佢o既wait list制度係點囉!

其實我o既諗法係既然你覺得佢ok, 點解唔比pm session我仔, 而係wait am session呢...?! 但同你諗法差唔多囉, 因為wait am = no way! 所以我諗pm session機會大d, 但anway啦, 佢咁講我咁聽囉!

不過算啦, 佢地都收唔少電話架喇, 但有咁o既attitude答我, 我都好開心架喇! 佢仲安慰我唔駛擔心, 因為條wait list唔係好長咁喎, 又係個句啦, 唔知堅定流喇!

原帖由 小艾比 於 11-11-23 12:28 發表
andersmama,
真係有d 5明編waiting制度, 但又好明顯大部份d 細仔會編讀下午班lor, 我覺得既然佢話編上午同下午o既能力係5 同, 咁係 5係應該下午班可以轉上去上午班, 再waiting o既就wait 下午班呢, 響學校立場, 應該 ...

你有決定拿??係未SPC??

原帖由 Fullstop 於 11-11-23 12:46 發表
我同另一個0910媽媽決定放棄am學位喇﹐希望可以幫到pm學生吧﹗

andersmama,
pls check pm

原帖由 andersmama 於 11-11-23 13:15 發表
其實我都係將我問佢o既野, 如實講出黎, 當然啦, 我一路聽, 都一路好多問號, 但我仔係waiting list, 為左個仔o既學位, 唔敢而家挑戰佢地呀! ~~ 不過到而家都唔係好明佢o既wait list制度係點囉!

其實我o既諗法係既然 ...

如果高小收,甘仲可吾可以參加第一輪自行分配學位呢?

自行係可以的,因為佢交留位費deadline係遲過自行公佈結果,但抽獎就唔可以了.

原帖由 babyhello 於 11-11-23 15:38 發表
如果高小收,甘仲可吾可以參加第一輪自行分配學位呢?

醒目開學勳章

原帖由 LPN 於 11-11-23 12:48 發表
Hi Fullstop,

你會讀邊間? 或留嚮原校?

我都唔知﹐而家煩緊﹗我已決定放棄呂郭am/高幼am,現在煩緊點揀玫瑰崗am或聖保羅堂pm. 到抵我要揀實用定揀名聲﹖我唔想做錯決定呀﹗

回覆 435# Fullstop 的文章

Why you think that 玫瑰崗am is 實用 and give up Raimondi?

回復 435# Fullstop 的帖子

I will choose between Raimondi am/ SPC pm in your case.

醒目開學勳章

回覆 437# emilyliyt 的文章

Same here. Raimondi's primary should be much better than Rosaryhill?

Dear LPN,

Rosaryhill is not easy to get in as it can allow using coupon.

醒目開學勳章

原帖由 chansiub 於 11-11-23 17:41 發表
Why you think that 玫瑰崗am is 實用 and give up Raimondi?

優勢﹕
玫瑰崗﹕ 2天國語﹐ 2天英文(NET 任教) 1天蒙梳。
音樂﹕ 奧福
課程﹕ 相對地較深

聖保羅堂﹕ 口碑好﹐ 很重視小朋友的品德以及培養學生的學習興趣, 老師亦經常會致電家長溝通, 無論是小朋友在學校遇到的問題或者小朋友的進步, 學習方面只是英文方面NET 的時間較少 (copy from baby kingdom) 另外唔知有無國語課上(會再做research)

高主教﹕ 50% 學生有小學 backup但校舍殘舊﹐ 無家教會同埋好多老師未請﹐太多未知數。

個人好喜歡玫瑰崗課程﹐ 因為我係full time返工﹐ 所以學校可以俾到多d學習外語平台俾呀仔﹐ 但我個人覺得今年1500人爭120個聖保羅堂既位又無理由放棄﹐而且我上年已經開始去學校開放日﹐覺得老師們好有愛心﹐但網上見到入到co-ed的只有1%﹐ DBS也只是3.1%﹐ 當然也視乎投考人數決定﹐ 到抵是考不到還是怎樣﹖

總之各有各好﹐所以我話RHS 係實用﹐SPC係名牌。
‹ 上一主題|下一主題