用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由呈三吽到升中
樓主: bb鼠
go

由呈三吽到升中   [複製鏈接]

bb鼠 發表於 18-7-11 10:36
我去完官中後感覺一樣,本來我一心諗住官中,因為入硬
考哂呈分後咁當然唔甘心官中,但就要同大 ...
其實升中選校真係好似賭大細咁,特別將軍澳B1位嚴重不足。我小朋友本來優才已經收左,但小朋友堅持加上學校評佢係B1A,所以最後無去註冊同大家一齊搏官津,我親戚知道後當面鬧我儍,話我一定會後悔,臨放榜前一晚真係大壓力到失眠,心想搏唔到真係俾人唱一世,好彩最後都搏到先鬆一口氣!

小黃豆B 發表於 18-7-11 16:42
其實升中選校真係好似賭大細咁,特別將軍澳B1位嚴重不足。我小朋友本來優才已經收左,但小朋友堅持加上學校評 ...

咁你小朋友中咗邊間?
我都係搏宣基,其實如果我乙一官中入硬,不過又唔甘心,因為考40都入到,如果target係40,我同阿女唔洗咁辛苦
呢區真的好難玩,點會諗到自己要睇b2學校,行咗2年中學,最終入間未去過嘅,2年間心大心細,又呢間又果間,好啦決定咗啦,突然借咁多位俾人,原先我乙一打算迦密,因為無聯小多d位抽,點知突然變哂

bb鼠 發表於 18-7-11 16:51
咁你小朋友中咗邊間?
我都係搏宣基,其實如果我乙一官中入硬,不過又唔甘心,因為考40都入到,如果 ...
最後入左第一志願迦密主恩. 因為我地係放棄優才去搏, 假如入唔到第一志願其實已經賭輸了。

小黃豆B 發表於 18-7-11 17:05
最後入左第一志願迦密主恩. 因為我地係放棄優才去搏, 假如入唔到第一志願其實已經賭輸了。 ...

咁你有無自行迦密?
我見今年迦密易入過宣基

回覆樓主

我宜家覺得蝕咗部哎瘋呀頂
咁難先氹到肯叩門,點知原來面試機會都無

小黃豆B 發表於 18-7-11 17:05
最後入左第一志願迦密主恩. 因為我地係放棄優才去搏, 假如入唔到第一志願其實已經賭輸了。 ...

放棄優才真係好不智

bb鼠 發表於 18-7-11 17:10
咁你有無自行迦密?
我見今年迦密易入過宣基
有啊,但我小朋友對答講野唔係太得, 所以自行未必一定得.我見好多學生家長都嫌迦密校舍又細又舊,加上宣基呢兩年出名,選左去宣基!

小黃豆B 發表於 18-7-11 17:16
有啊,但我小朋友對答講野唔係太得, 所以自行未必一定得.我見好多學生家長都嫌迦密校舍又細又舊,加上宣基呢 ...

我女d同學話迦密自行好簡單,我諗睇成績多
你1a自行宣都唔收,咁我果d唔洗玩
我女話迦密太悶,我去咗2年,我覺得小學咩睇校舍講校舍景嶺堅靚,又有泳池

bb鼠 發表於 18-7-11 17:15
我宜家覺得蝕咗部哎瘋呀頂
咁難先氹到肯叩門,點知原來面試機會都無:naugh ...
可能未打得切電話啫..唔好咁快失望...等下可能有好消息! 我囝返學只係過條馬路就到...其實真係幾爽.  因為王都多課外活動, 星期六又要返去學一人一音樂器, 慳好多時間!
呀, 我其實最鐘意佢返學唔準帶手機, 小朋友唔會一路行一路睇手機, 我好少見到呢間學校學生係路上睇手機(呢一年我日日同囝行返學)  我好欣賞佢校規夠嚴但又唔會苛刻. 同埋中六先可以出外食lunch....哈呀囝冇借口出去食m 記同junk food....(我認我有少少變態)

bb鼠 發表於 18-7-11 17:15
放棄優才真係好不智
我地自行同時有搏區外band1A,假如第一志願中到,應該好過優才,最少慳返學費, 但其實真係好搏!

wingwing2009 發表於 18-7-11 17:23
可能未打得切電話啫..唔好咁快失望...等下可能有好消息! 我囝返學只係過條馬路就到...其實真係幾爽.  因為 ...

一人一樂器咁我女學開琴仲洗唔洗再學?
我都係行路返學咋
唔準出去食咁叫飯定有人煮?

小黃豆B 發表於 18-7-11 17:26
我地自行同時有搏區外band1A,假如第一志願中到,應該好過優才,最少慳返學費, 但其實真係好搏! ...

如果優才收我我一定放棄其他啦不過你1a例外

bb鼠 發表於 18-7-11 17:28
如果優才收我我一定放棄其他啦不過你1a例外
假如唔係學校評我地係1A壯左膽,以將軍澳咁缺B1位,我地根本唔敢搏!

bb鼠 發表於 18-7-11 17:27
我都係行路返學咋

有飯商訂飯or 家長送飯

bb鼠 發表於 18-7-11 17:27
我都係行路返學咋

當然唔係,我囝都有學琴,但你要㨂其他樂器。我囝㨂左小號。

但可唔可以再㨂鋼琴我就唔係好記得。

bb鼠 發表於 18-7-11 08:09
我女同學成績同我女差不多,一樣乙一宣乙二王,去咗鄧英喜
如果你女同學係肯定band1,往年一定最差派王,但佢王都唔入,即王在統一時是收全band1?
我只知我校band2生揀王,冇一個成功,揀慕或呂就多數得。

幫人問下觀官同宣基邊間更好?唔該,急問

Junjun7 發表於 18-7-11 19:17
只知宣基係TKO,大家爭崩頭都入唔到,而且就算住觀塘,交通都十分放便,一出地鐵數分鐘就到。

山海兒女 發表於 18-7-11 19:21
只知宣基係TKO,大家爭崩頭都入唔到,而且就算住觀塘,交通都十分放便,一出地鐵數分鐘就到。 ...
咁樣啊,可能宣基更受歡迎d,但成績邊間好d?

Junjun7 發表於 18-7-11 19:17
應觀官較好,宣基有些言過其實,有朋友的女兒讀緊,說內裏學生的英文水平麻麻,但校長對外sell得好好,所以D人爭住入,近年DSE成绩亦被區內的景嶺超越。
‹ 上一主題|下一主題