用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區band 2學校
樓主: eggeggcracker
go

沙田區band 2學校 [複製鏈接]

回覆:HarveyLL 的帖子

簽名被屏蔽

王國會長

引用:學校話阿女band2中,沙田有邊間學校適合?

原帖由 eggeggcracker 於 15-11-09 發表
學校話阿女band2中,沙田有邊間學校適合?希望校風純樸,功課唔好太大壓力的學校?大家有咩推薦?:question ...
我仔呈二失手,跌到band2,我疊埋心水揀band2,晤搏band1,我仔本身係邊沿人。我識幾個朋友搏入睇高一線既學校,達成願望,結果苦了孩子及自己,因太多功課吃不消。

我同仔降低要求後,心豁然開朗。我自行會揀陳震夏,馬崇。我仔係保記讀,胡忠係保記,相信都很谷,所以想試下其他辦學團體。

引用:Quote:原帖由+eggeggcracker+於+15-11-09+

原帖由 selina1109 於 15-11-21 發表
我仔呈二失手,跌到band2,我疊埋心水揀band2,晤搏band1,我仔本身係邊沿人。我識幾個朋友搏入睇高一線既 ...
支持你,陳係間相當唔錯嘅學校,校風好活動多,後台有中大撐又唔谷,雖然學校成績唔算好標青,但話唔定你小朋友會越讀越起勁,越讀越出色都唔奇,最緊要學校適合孩子。
先祝你如願入倒心儀學校  

回覆:eggeggcracker 的帖子

我琴日參觀過梁文燕,報告下先
佢地都有唔少活動,例如攀石(學校都有一幅攀石場),劍擊等~~如果是好動的小朋友都幾合適
參觀過程中都是主要由初中學帶領及演講,須然有D 甩漏,但整體都唔錯,都幾主動回答家長D問題~
但他們由高中先開始有通識科,校長話初中會在每科滲入一些。

引用:回覆+Hoining+的帖子 請問大家對宣道會鄭

原帖由 HarveyLL 於 15-11-21 發表
回覆 Hoining 的帖子

請問大家對宣道會鄭榮之中學有咩評價?校風?Band 幾?
超多功課,(鄭榮之)
但校風好

引用:Quote:原帖由+HarveyLL+於+15-11-21+發表回

原帖由 adaleung0716 於 15-11-23 發表
超多功課,(鄭榮之)
但校風好
佢地精英班會特別多,其他班應該好啲

回覆 adaleung0716 的帖子

謝謝!我同女女去了21號的開放日,
女女很喜歡,請問自行收咩成績學生?
小女讀九龍城小學,不知跨區有沒有利

Hoining 發表於 15-11-21 21:37
今日參觀咗開放日,感覺係開心校園,校長好nice、負責帶攤位嘅同學有禮貌、有耐性講解,其中一位S2嘅男同學 ...
你指是那一間學校?

回覆 selina1109 的帖子

你好呀,介唔介意話我知小朋友邊間保記呀?
我細囡莊小,全級排40-50左右,唔知算B2頭中尾......

王國會長

引用:回覆+selina1109+的帖子 你好呀,介唔介意

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-24 發表
回覆 selina1109 的帖子

你好呀,介唔介意話我知小朋友邊間保記呀?
check pm

回覆:slau 的帖子

我都想知邊間

王國會長

引用:學校話阿女band2中,沙田有邊間學校適合?

原帖由 eggeggcracker 於 15-11-09 發表
學校話阿女band2中,沙田有邊間學校適合?希望校風純樸,功課唔好太大壓力的學校?大家有咩推薦?:question ...
請問馬鞍山中中那些有英文班?而且開幾多班?
我搵資料好零碎。因我係住馬鞍山,晤熟。

胡忠一班
馬祟一班

另自行位又幾多?我知胡忠38,其他就晤知。謝謝大家幫忙。

回覆:slau 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:沙田區band 2學校

http://www.bookofschool.com

https://www.schooland.hk/ss/

中學資料,希望幫到大家。

Just seen聖羅撒,沙田崇真,蘇淅個全港排名都超越咗曾肇添。

babytai  仲排到90喎   發表於 15-11-25 17:44

蘑菇 發表於 15-11-25 15:05
Just seen聖羅撒,沙田崇真,蘇淅個全港排名都超越咗曾肇添。
甚至培橋都高過曾記、荃官.......
依啲排名,認真你便輸了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:http://www.bookofschool.com https://www

原帖由 vee_hei 於 15-11-25 發表
http://www.bookofschool.com

https://www.schooland.hk/ss/
呢兩個網得啖笑喎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+vee_hei+於+15-11-25+發表htt

原帖由 miriam 於 15-11-25 發表
呢兩個網得啖笑喎
咪係! 曾記全港排第8喎!雖然所有資料都應作為參考,但也相差得太遠了吧!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-25+發表呢兩

原帖由 yipsfamily 於 15-11-26 發表
咪係! 曾記全港排第8喎!雖然所有資料都應作為參考,但也相差得太遠了吧!

...
人地要信我地阻止唔到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

elain141519 發表於 15-11-22 21:52
我琴日參觀過梁文燕,報告下先
佢地都有唔少活動,例如攀石(學校都有一幅攀石場),劍擊等~~如果是好動的 ...

沙田區中學一大特式,多有"攀石場".

‹ 上一主題|下一主題