用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港直資中學, 那一間會收 band 3 生
樓主: Martin媽咪
go

全港直資中學, 那一間會收 band 3 生 [複製鏈接]

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-25 12:27 發表
如題

蘇浙公學可以一試.

南區港大同學會

我知呀仔學校 band 3 d 學生都會考呢間, 試下無防 ~

醒目開學勳章 王國長老

以我所知, hkugac中一開5班(150人?)
舊年小學校長透露數字, 126個小六生, 其中106人選擇直升, 即係話仲有幾十個位收外來生
睇返以前post, band one生多數即in即收, band two生要睇埋其他表現, band three似乎有d難度, 不過學你話齋, 試下無妨
原帖由 CFaHB 於 10-2-27 02:15 PM 發表
南區港大同學會

我知呀仔學校 band 3 d 學生都會考呢間, 試下無防 ~

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-26 16:41 發表
bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資 ...

Hi Martin媽咪,

舊年我囡囡有個女同學原本派"余振強紀念第二中學", 後來叩門入到"漢華", 呢間學校以前在中西區時校風不錯, 可以一試.

醒目開學勳章

2008mum 20008,
余振強紀念第二中學

原帖由 2008mum2008 於 10-2-27 21:41 發表

舊年我囡囡有個女同學原本派"余振強紀念第二中學", 後來叩門入到"漢華", 呢間學校以前在中西區時校風不錯, 可以一試.

醒目開學勳章

有無其他 bk 友比下意見我

元朗伯裘書院

醒目開學勳章

很遠

將軍澳匯知/順利聖道迦南

將軍澳匯知/官塘聖道迦南

原帖由 Martin媽咪 於 10-2-26 16:41 發表
bkman & motherlau,
我是南區, 南區直資全部名校 band 1, 因為仔仔成績未如理想, 仔仔比較活躍, 坐不定, 所以想找一些活動教學中學, 而包容 band 3 成績, 從而提高他學習興趣, 他喜歡視藝, 畫畫, 電影, 是否有些直資 ...

從你形容仔仔性格, 有無考慮過香港仔工業呀, 它是一間天主教中學, 包容性強, , 但英文就比較弱, 要出外惡補.認識小朋友會考後讀IVE設計, 也不錯呀.

醒目開學勳章

chunheimama,
我暫無考慮過香港仔工業, 你是否有朋友小朋友在此處讀, 幫我問下校風, 其實自己仔仔band 3成績, 我知選擇小, 總左選右選 做人亞媽    
原帖由 chunheimama 於 10-3-7 23:41 發表

從你形容仔仔性格, 有無考慮過香港仔工業呀, 它是一間天主教中學, 包容性強, , 但英文就比較弱, 要出外惡補.認識小朋友會考後讀IVE設計, 也不錯呀.

醒目開學勳章

del del del

[img]http:/

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-8 12:30 發表
我暫無考慮過香港仔工業, 你是否有朋友小朋友在此處讀, 幫我問下校風, 其實自己仔仔band 3成績, 我知選擇小, 總左選右選 做人亞媽    
...

校風唔得....

PS : 我早年係香工畢業

醒目開學勳章 王國長老

我又覺得OK啦, 比起譬如桂華X, 余振X果D, D男仔算係乖喇........
原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 04:31 PM 發表

校風唔得....

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-8 17:37 發表
我又覺得OK啦, 比起譬如桂華X, 余振X果D, D男仔算係乖喇........
咁又未到余振果d級數...

醒目開學勳章

LittleKidult,
請收 pm, 想問下有關香工

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

醒目開學勳章

你早年係香工畢業, 校風是否很差, 仔仔比較受人影響, 生得細粒, 但性格比較衝動, 我時常說怕他這樣性格會比人打, 但香工是否有很多創意學科選擇?????希望你給我一個意見.. 謝謝!

原帖由 LittleKidult 於 10-3-8 16:31 發表

校風唔得....

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-9 16:10 發表
你早年係香工畢業, 校風是否很差, 仔仔比較受人影響, 生得細粒, 但性格比較衝動, 我時常說怕他這樣性格會比人打, 但香工是否有很多創意學科選擇?????希望你給我一個意見.. 謝謝!

...

收唔到PM, 我係80年代畢業既, 以前香工好好, 因為果時重係工業社會.......但當用統一派位後就每況越下...
但係我都係住近香工, 所以都會見到d學生, 衣不稱身, 唔"si"衫, 打交等, 不過拍拖就少d...
因為太耐冇返去, 唔知學校而家點....

原帖由 Martin媽咪 於 10-3-8 12:30 發表
...

問左啦, 朋友的仔剛畢業了數年, 當年佢阿仔果界情況系 : - 同學來自不同背境, 有頗多來自聖類斯, 聖安多尼, 而比較叻個班也有同學最終入到U, 不過吾多. 她說香工並不是 academic 強的學校, 而 Engineering or IT 方面吾錯, 當年的老師課餘時都有問必答, 很負責任, 神父很愛每一個學生.

因學生來自不同背境, 當年也有一個壞分子.但學生普遍簡單.  而佢阿仔在香工最熱愛的事是打波.
‹ 上一主題|下一主題