用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 教署對祟真收後備生的答覆
樓主: JaneJune
go

教署對祟真收後備生的答覆 [複製鏈接]

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!

冇錯...要三思, 到目前為止, 講來講去都系佢呢次招生安排上 o既...o既...事實 (諗左好耐最後都系要用呢兩個字 ) 唔代表教學差...

NO LA.. 我一定唔會放棄, 仲已經諗定課外活動和搭車問題... 雖然校政好似好亂, 但佢的師資, 學校環境, 課外活動.. 仲要有學卷真係好吸引......

同埋, 其實唔止一間學校要交幾個回郵信封, 我無諗過呢樣野都可以拿來講..

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:41 發表

係呀, 你唸清楚呀! waiting既都full哂, 大把人等你放返個位出黎呀!
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 tammyhw 於 09-11-26 13:14 發表
NO LA.. 我一定唔會放棄, 仲已經諗定課外活動和搭車問題... 雖然校政好似好亂, 但佢的師資, 學校環境, 課外活動.. 仲要有學卷真係好吸引......

同埋, 其實唔止一間學校要交幾個回郵信封, 我無諗過呢樣野都可以拿 ...

印象中個位人兄系講reject左都唔比番佢bor..

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 12:40 發表

學其他人話齋, 唔收50去收49呢。
比人篤佢都唔expect人地上網講既, 不如真係去試下, 之後話比我地知啦。
郵票, 自行返上去羅呀麻。要等佢寄有排啦....佢地行政咁亂。退咁多郵票實成年都未退到。你上去就一 ...

eee...50/49..個位就系我law.....睇番原來系"親愛的祟真家長"..聽呢幾句既口氣唔似對事討論, 似鬥氣多d bor...

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:22 發表

eee...50/49..個位就系我law.....睇番原來系"親愛的祟真家長"..聽呢幾句既口氣唔似對事討論, 似鬥氣多d bor...

好多謝樓主正義之舉!

原帖由 bellabella_oh 於 09-11-26 13:49 發表

好多謝樓主正義之舉!

聲明下先..我唔系樓主, 一開始我只系講下笑. 點會唔收50收49....點知......

醒目開學勳章

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

好欣賞樓主求證的精神

原帖由 jean2003 於 09-11-26 13:51 發表

聲明下先..我唔系樓主, 一開始我只系講下笑. 點會唔收50收49....點知......

come on...我唔係話你, 唔洗擔心, 再者我第一個回post都係話可能其他金額。講笑啦.....大家萍水相逢, 唔洗咁認真!

其實.... 我想問下樓主, 如果最後祟真收你的子女, 你會否仍然去讀?

別太緊張, 我相信到5/6月真正註冊時, 會有好多位release 返出黎, 如果真是咁有心非要入呢間學校不可, 大可以向學校表明幾咁有誠意

呢間學校咁"吊高黎賣", 事實真的很高質素嗎? (老實講我都是因為bk才知道這有家學校, 恕我冒昧, 我亦好想有人可以話我知呢間學校有幾好......)

原帖由 silvia_ng 於 09-11-26 14:30 發表
come on...我唔係話你, 唔洗擔心, 再者我第一個回post都係話可能其他金額。講笑啦.....大家萍水相逢, 唔洗咁認真!

嘿嘿..我1 d 都冇擔心過呀....講真, 之前咁多人都睇到佢地再收waiting...我唔信系假o既...重點都系呢度...至於再收0,1,2,3..49,50...100...呢個唔重要...

醒目開學勳章

我從來冇質疑佢地教學質素, 講到幾巴閉都好, 都係今年在bk聽返黎, 行政混亂係不爭事實, 全香港段估目前為止都係得佢一間收到咁樣嘅投訴同教署"查詢", 唔該佢地management檢討一下, 唔好攪到真係有心教學老師同被accept的學生受污名。

做得好,掌聲鼓勵!!!!

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 10:26 發表
關於對祟真幼稚園不斷發出reject letter但同時收後備生的方法, 我和大家一樣感到不妥, 於是寫了一封信給教育署, 內容:

本人對崇真小學暨幼稚園的2010-2011幼稚園收生事件裡, 懷疑有人不忠誠地收取報名費.
該校在200 ...

唔怪得祟真會delete 左 係網站招收後備生果段message 啦! 原來俾教育署查緊.....抵!!!

我想講句公道話,我不是tt的家長,只是很喜歡此校及認識一些tt家長.
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信封.
可能大家無聽過會second in先有誤會,其實佢在收生十分認真,亦不是踢爆先吹個理由.

回覆 34# elvisBB 的文章

yes, my daught last year also failed at 1ST interview and then arrange 2nd interview but FREE OF CHARGE!!

即佢地(tt)表達能力有問題, 根本佢就係想收得多1個50就50, 貪字得個貧, 影響晒校譽
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係bk呢度睇到原來有咁多人都係咁, 所以我先去教育署投訴, 希望有個公正既調查, 畢竟各父母都咁用心幫子女搵幼稚園, 不希望換來係咁既對待.
呢間學校不斷發出reject letter係有問題, 同時我都發現有些幼稚園係不斷發出 accept letter, 然後就好多人去交留位費, 佢發既accept letter數目已經多過佢可以收生既數目, 因為佢知道將會有好多人放棄學位, 而從中已經賺左唔少留位費! 呢樣野我無問教署, 雖然感覺有欺騙成份, 但畢竟交留位費既家長都係自願用錢來給自己多些時間考慮.

原帖由 LittleKiwi 於 09-11-26 14:43 發表
其實.... 我想問下樓主, 如果最後祟真收你的子女, 你會否仍然去讀?

別太緊張, 我相信到5/6月真正註冊時, 會有好多位release 返出黎, 如果真是咁有心非要入呢間學校不可, 大可以向學校表明幾咁有誠意

呢間學校咁"吊 ...

不斷發 acceptace letter, YOXX, 我都未交, 唔知交唔交???????????????

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:14 發表
其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

原帖由 JaneJune 於 09-11-26 17:14 發表
其實我無去祟真報名, 因為之前一直無聽過呢間學校, 後來知道有好多朋友都有報名, 我就上佢網頁了解下, 一睇就話滿額, 但12月會收後備生, 我覺得好奇怪, 後來我d朋友通通都收reject信, 佢地都係1月2月出世既大b, 再係 ...

雖然我唔系太了解, 但系如果到時真系有超過人數去讀, 而佢地又照單全收, 問題就不大, 當然唔系原來收30, 後來變90啦..

既然學校考慮比機會考生, 點解第一次要比reject letter, 要d家長再寫信去,先比第2次機會interview?

原帖由 elvisBB 於 09-11-26 17:02 發表
我想講句公道話,我不是tt的家長,只是很喜歡此校及認識一些tt家長.
大家可能不知道tt無所謂waiting list,我上年呀仔都in得好及收reject letter.我問我朋友怎辦?她說她當年也是收reject信,但佢寫信給學校及2nd in先收,所以我也寫信及2nd in才收我的小朋友.當然是不用50元及信 ...
‹ 上一主題|下一主題