用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會同BB主要講英文定Cantonese?
樓主: cincin_ko
go

你地會同BB主要講英文定Cantonese? [複製鏈接]

I would like to say we should handle it very very very carefully. Bilingual children may experience speech and language delays (Re: It is not a must!!). If a child has been exposed to more than one language, extra encouragement should be used to increase receptive and expressive language skills. If a child is diagnosed with a disorder such as problems processing the language, bilingual enviornment definitely jeopardize the chances of recovery. Contrary, someone says bilingual children can catch up around K3 (not sure, poor memory) ......

BTW, I am not sure if the story of Carl Weter is 100% truth (I did google Carl Weter) but I am not going to say educating a child in such way is wrong.

一時感觸, 多咀多d..唔好插我呀...
(加多句:我隻仔仲系霎下~霎下~)

大家唔好咁快教小朋友(1-2.5歲)認字呀,有些學說話要教左小朋友認知個世界先,俾多d想像空間佢,你們咁快教字,會影響小朋友的思維,令到佢出街只係認字,而唔理身邊周遭事物,要認字,留番返學至教,我的小朋友初時好似你們咁,一早識哂a-z,1-10,但係而家發現係無意思,小朋友你俾什麼佢就吸什麼,你教佢點樣認識天氣,身邊的人和事,好過係咁叫佢認字,而家我的小朋友好喜歡看圖書,在繪本中看出很多東西(不是字),我很興幸我一早無再同佢玩flashcard之類的認字教材,是很影響小朋友的想像空間的,東西是實物,有質感,有color,有味道,而文字只是呆板的東西,請3思

我諗如果父母係 native speaker 當然講英文是好啦。又或者係你計劃小朋友讀IS,一定要比個英文語言環境佢。
如果唔係就最好唔好啦。
我的原因,不是因為 Grammar 或者 Accent 的問題,而係詞彙和 sentence structure 的問題。有一本書說,靠 reading 的大約可以接觸到 10000 個詞彙,而日常口語大概接觸到 3000 個詞彙,是比閱讀所接觸的少好多。其實 3000 個字也不是少數目,如果是 English as second language,相信會用到的詞彙更加更加少(你可以估計一下你自己平日口語英文究竟會講多少不同的字?有沒有 500 個?)
還有 sentence structure, 你用母語會習慣用不同的方法表達意思,但如果用 second language 就用來用去都係那最簡單的幾種。
而詞彙和 sentence structure 的多寡,是好影響小朋友的認知能力,學習能力,思考邏輯和語言表達能力。
如果小朋友習慣了只用500個詞彙和好簡單的句子和人溝通,小朋友到入學時,可以想像表達能力同認知能力會比同齡的小朋友低,咁就可能會影響到小朋友在課堂上比別人學習得慢。。。咁會不會是得不償失?

我自己的方法是父母同小朋友講廣東話,平日上 NET 教的英語班+英文兒歌+少量英語 Video,親子閱讀大量的英文故事圖書。看故事圖書(不是 Dictionary, flashcard 或 Phonics 書!)是好重要的,如果有閱讀習慣的,都會發現在看故事是會學到好多 native speaker 才會講的句子或生字,日日讀三十分鐘,英語一定有進步。

還有,選親子圖書時,不要選 "Reader" 叢書,那些是給小朋友大些時學習自己讀的,所以會好簡化。如果是爸爸媽媽讀給小朋友聽,應選那一些外國人也會選擇的 bedtime stories 或 nursery rhymes。

我覺得除非接觸bb既全部人都講English同埋係好既English, 如果唔係, 應該講番Cantonese, 因為我同我個b返playgroup, 有d mami懶係大大聲講英文, 全程用英文同佢bb講野, 但似乎bb唔明, 但講得又唔係好勁個d, 只係做比人睇, 我覺得好膚淺law!  比bb學好中文先啦, 除非讀international school加所有都係speak English classmate.  回應返樓主, 我會同bb講中文

原帖由 cincin_ko 於 09-10-29 14:49 發表
你地會同BB主要講英文定Cantonese?

今日同奶奶個印印食飯傾偈, 原來佢上份工都係take care new born baby 在香港, 佢上個mum要求佢全程同BB講英文, 日頭就同佢看英文書仔..或者看Disney 的Video..就連爸/媽都係全程 ...

每個人都有自己教仔女的一套,因為我係working mom, 照顧女兒嘅工作交咗俾菲律賓工人,幸好,佢英文很好至少無口音...BB開始己经同佢講英文,看英文節目...2歲送她去讀國際班..其實我目標非常簡單...係0-2歲開始学語言的時候pick up 英文, 每天有什么頭暈身興,開心唔開心佢可以好舒服咁Express out同工人講又或者同我講...有本書講過0-2歲BB要同照顧者互相建立信任..雞同鴨点樣建.......而家佢K1主流班中文都OK. 佢可以隨時轉Channel, 對姐姐就pure Eng, 對我地公公婆婆就中文....
所以事乎BB的照顧者係講咩語言!

我地全家都同bb講廣東話, 但遲d會報net既playgroup.

我會用自己最流利的語言同自己的BB溝通,我的母語是廣東話,所以我一定會用廣東話和BB說話,今天教她知識,長大同她講道理/哲理/人生經驗,老來和她傾心事.  

無論呢個世界變成點,普通話重要又好,英文重要又好,我要用最能表達我內心世界的語言同我的兒女溝通,因為這是我做母親的權利!

原帖由 KK07 於 10-4-19 13:36 發表
我會用自己最流利的語言同自己的BB溝通,我的母語是廣東話,所以我一定會用廣東話和BB說話,今天教她知識,長大同她講道理/哲理/人生經驗,老來和她傾心事.  

無論呢個世界變成點,普通話重要又好,英文重要又好,我要用最 ...

同意!

我bb15M
我的母語是普通話
我和bb在婆婆家就講國語
我和bb和工人一起就講英文
我和bb和爸爸一起就講廣東話
單獨和bb也是講國語
不過同bb出到街見到d朋友又係廣東話
不知道這樣會不會令bb容易有語言混淆呢?

原帖由 Chewy 於 10-4-19 10:30 發表
每個人都有自己教仔女的一套,因為我係working mom, 照顧女兒嘅工作交咗俾菲律賓工人,幸好,佢英文很好至少無口音...BB開始己经同佢講英文,看英文節目...2歲送她去讀國際班..其實我目標非常簡單...係0-2歲開始学語言的 ...

請問你的小朋友會唔會唔想講中文呢,我寶貝就好似有呢個問題,我而家同佢講翻多d中文了,但突然轉channel唔知佢亂唔亂:idea:

原帖由 brrbaby2007 於 10-4-19 15:53 發表

請問你的小朋友會唔會唔想講中文呢,我寶貝就好似有呢個問題,我而家同佢講翻多d中文了,但突然轉channel唔知佢亂唔亂:idea:

有朋友試過,唔會亂架。

don't force

Whatever you do don't force a foreign language onto your kids...

I allow my kids to progress naturally when it come language simply because the environment is critical to successful to learning a language.  Cantonese is normally spoken at home and outside hence this is first language we use.  

My boy just 3 yrs old is more receptive to languages then my girl, 5 yrs old.  My boy can speak in full sentences in English by watching English children TV and off course speak full complicated sentences in Cantonese (probably picked up from sister).   My girl English although good as a second language but not as good as my boy's.   Hence, I speak more in English with my boy.  Each kid will be different.

可能我就是那些自己英文又唔係正,
但又要同個細路講英文既其中一份子,

不過我唔係想扮野,
我唔覺得識英文勁D,
我唔會覺得英文重要D,
又唔係想"show off"自己的水皮英文,
亦唔係想個細路學人做鬼佬,

只係細路各有特性,
有些可以同時學兩種語言,
有些要一種還一種地學,
我個細路真係好抗拒中文,
始終佢同菲菲相處時間真是比我多,
所以我的部署是先讓細路以英文掌握基本的生活用語, 而後讓他一面成長, 一面以中文取替,
長遠以廣東話為主要用語.

我想說,
這是沒有辦法中的辦法,
是無可奈何,
徐非我唔駛返工自己一手一腳湊,
..
聽到有家長認為這個現象膚淺,
我認為是有需要先了解每個家長出發點的差異

我接受唔到我同老公講廣東話同阿b講英文.

brrbaby:

我個女而家三歲半, 上咗K1 之后中文勁咗好多. 可能係主流班. 肯講中文, 同埋識分边个要講中文, 边个要講英文.
當然有時佢会講到D英文Grammer 嘅中文, 要斗正佢.

之前同佢講英文真係為咗佢get a easy life with my maid. 生活係香港, 我諗小朋友会較容易pick up 中文!

原帖由 brrbaby2007 於 10-4-19 15:53 發表

Dear chewy,

無論如何,
多謝你讓我更有信心在現階段用英文"頂"住先,希望小女升上幼稚園後,在廣東話上"勁"番!

Yaulinda,

放心去做啦! 明架啦! 好似我之前講「每個人都有自己教仔女的一套」自己覺得啱就去做, 上嚟呢到都係想Share 唔同觀点同心得! 都無真正啱同錯! 出發点係為小朋友好就得啦!

我地consistent d

媽媽講英文,爸爸講中文。

我始終覺得講晒英文唔係咁好,始終中文先係母語嗎~

我係中國人, 所以講中文
天惠媽
‹ 上一主題|下一主題