用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

jazzmama,
我當年冇pm貓屋比妳... 依家後補...
原帖由 jazzmama 於 09-9-8 15:39 發表
xiaohahaxiao
sorry, 因為我only 有小6原班媽咪d e-mail address
你要就pm 你貓屋比我啦

fion

thank you !!

今日亞仔學校又有回條 form. 3 又有一名豬流感
所以早上集會改了上班房上 (我覺得仲好)
但學校唔會停課

希望豬流感唔好再漫延開去啦 !

原帖由 fions414 於 09-9-8 23:00 發表
我就買咗文言文比亞仔睇, 但佢冇咩心機睇...
大家有興趣可以去書局留意一下:
文言文導讀 初中卷一 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789626714232
另外這個網站也不錯 :
文言文學習網站:htt ...

candy
佢地學校在9月尾10月左右有個swimming gala wor!d師姐要佢地隔日練一次,叫到喉嚨痛,聲都沙咁!我見阿女在facebook入面的同學都在叫救命!

我諗佢真係遇見一位好好好好的音樂老師,今晚佢又迫我地聽佢唱歌喇!仲要在我睇阿仔通告時唱,叫佢遲d唱,佢又唔likey咁入左房,諗住luk難,點知唔幾幾分鐘又走出來問我得未。唯有俾佢唱啦,仲要辦到真係有聽wor
其實佢唱歌真係麻麻地,我諗她都是3分鐘熱度,好快就正常返galar!

你講得岩,老師真係非常重要,可以影響一個人一生。我以前謮夜校的時候,最記得一位副校長的說話,他說,咪以為自己讀夜校,好像玩票性質,不認真,小朋友上課不認真,因為他們是被迫的,但是你們是自己行入來上課的,沒有人迫你,所以你一定要更加認真去讀好書,對自己有要求,要負責。。。。。 這些說話在我的夜校生涯起了一定的作用。希望阿大家的孩子都可以遇到令他們開竅的好老師。

原帖由 JSCfamily 於 09-9-8 14:03 發表
Eva,

咁無功課有無教書?
點解咁快有啦啦隊? 佢地運動會幾時?
可能你阿女睇左"超級巨聲"or "亞洲星光大道"...唱歌都有出路!
我覺得好視乎老師點教架? 我記得F.1時唔喜歡西史, 但去到F.3時轉左老師 ...

EVA

係啦  !!!
我個仔都開始鐘意聽歌, 唱下歌
我都想搵日同佢落 k 唱下歌

點知我老 2 (4歲) 聽到去唱 k
第一個反對
因為佢唔識唱那一些歌喎
原帖由 Eva 於 09-9-9 00:41 發表
candy
佢地學校在9月尾10月左右有個swimming gala wor!d師姐要佢地隔日練一次,叫到喉嚨痛,聲都沙咁!我見阿女在facebook入面的同學都在叫救命!

我諗佢真係遇見一位好好好好的音樂老師,今晚佢又迫我地聽佢唱歌喇!仲要在我睇 ...

係未好似由幼稚園升上小學一樣,先來一些warm up,recall返小學d野,之後至知味道呢

我諗住睇定d,睇下學校的功課量再算。係wor!我在書展好似買左set F1 tsa gawor!點解好似唔見左,唔通最後無買到,因為睇左好多,都唔記得有無買。等我明天問下工人ee,如果有的話。。

原帖由 mansonwai 於 09-9-8 14:37 發表
manson 已經有功課幾日啦.
仲已經默埋書 tim lu (中文)

想問下 d 數學點解咁淺既 ?

仲有中學要買什麼補充練習呢

有無好分享呀 !!

manson 抱怨呢間中學 d 程度太淺
上堂好悶 !!!

even 我自己都覺得係
咁點好 ? ...

嘩!咁快就測驗喇!小六下學期不是已經教左文言文嗎?好彩我女好喜歡,可能佢懶,佢話好欣賞d文言文小小字,已經有多多意思wor!仲時時背左去tim。不過,喜歡還喜歡,真係考試時就唔知會點樣。

原帖由 M&A Mom 於 09-9-8 16:14 發表

matthew 英文同 math 小六已經用梗家吓學校嘅 F.1 書,我都叫佢唔好以為讀過就懶懶閑,自己發掘吓F.1 同P.6 嘅教學方法有乜唔同!

matthew 上星期 中英數 都測過驗  math 就 ok,但中文 有part 考文言文,好多同學都 ...

醒目開學勳章

其實佢唱歌真係麻麻地,我諗她都是3分鐘熱度,好快就正常返galar!

禁你更加唔好淋熄佢團火
matthew 都成日唱亦唱得 no good 我會話比佢知邊度唱得唔好!
同佢介紹以前d 歌點好聽,上youtube search 比佢聽,一齊探討家下d 歌詞點無厘頭
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

mandy
我兩個細路都係,一d時代曲都唔識,次次同姨媽舅父去,都是唱叮噹

雖然跟潮流,有時代觸角是好事,但是又怕鼓勵她去接觸之後,她會愛不釋手,所以,在這方面,我都是讓她自然發展就算。

原帖由 mansonwai 於 09-9-9 00:52 發表
EVA

係啦  !!!
我個仔都開始鐘意聽歌, 唱下歌
我都想搵日同佢落 k 唱下歌

點知我老 2 (4歲) 聽到去唱 k
第一個反對
因為佢唔識唱那一些歌喎   

我個女好麻煩,唔能夠接受批評,你一俾意見佢,佢就以為你彈佢,立即走人ga!所以我都要就住來同佢講,不過,實情我唱的更咋,唔識教佢

原帖由 M&A Mom 於 09-9-9 01:08 發表

禁你更加唔好淋熄佢團火
matthew 都成日唱亦唱得 no good 我會話比佢知邊度唱得唔好!
同佢介紹以前d 歌點好聽,上youtube search 比佢聽,一齊探討家下d 歌詞點無厘頭 ...

eva

嘩...咁夜都仲有回覆既

我反 e 會同佢去下落 k
唔會等佢好似大鄉里

亦都想同佢解釋落 k 時, 好易被人點落藥

我估我都要同佢既角度去試下一齊玩吓癲吓
唔係佢地唔會同我地講野

因為, 我中學時都會偷偷去玩瓜

始終, 到佢地會 yim 棄我地班媽咪時
就要陳早, 同佢地 enjoy 呢 d 環境
唔係, 到妳想同佢地去
佢唔彩我, 仲衰

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:08 發表
mandy
我兩個細路都係,一d時代曲都唔識,次次同姨媽舅父去,都是唱叮噹

雖然跟潮流,有時代觸角是好事,但是又怕鼓勵她去接觸之後,她會愛不釋手,所以,在這方面,我都是讓她自然發展就算。

...

醒目開學勳章

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:08 發表
mandy

...

我地超人又唱 G.E.M. 喜帖街又唱 top of the world /yesterday once more 又唱 帝女花都唱 唱K 算係我地親子活動之一
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

eva

唔止妳個女, 我個仔有時都唔肯去聽我地講野 +

仲會臉 loan loan 咁即走返入房
有時我地吵咀時, 佢仲會 呯門 +

有時教佢都好頭痛 !!!

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:13 發表
我個女好麻煩,唔能夠接受批評,你一俾意見佢,佢就以為你彈佢,立即走人ga!所以我都要就住來同佢講,不過,實情我唱的更咋,唔識教佢

...

原帖由 jazzmama 於 09-9-8 15:39 發表
xiaohahaxiao

sorry, 因為我only 有小6原班媽咪d e-mail address
你要就pm 你貓屋比我啦

可唔可以加我入你的貓屋呀 ....

fions414:
多謝妳介紹的網頁! 我暑假時也是買了這本給阿囝睇,其實好多篇都是我們讀書時讀過的,所以解釋下給他聽,他就好有興趣,昨天開學中文第一課也是教文言文,不過中學支援普通話教中文的配套並不足,以前小學的中文書會有漢語拼音,但中學的書便沒有,文言文好多字廣東話都唔識啦,何況普通話(老師要他們讀5次給家長聽),比大筆補習費去補普通話,學好拼音,點知無漢語拼音,即又是無用武之地!

原帖由 fions414 於 09-9-8 23:00 發表
我就買咗文言文比亞仔睇, 但佢冇咩心機睇...
大家有興趣可以去書局留意一下:
文言文導讀 初中卷一 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789626714232
另外這個網站也不錯 :
文言文學習網站:htt ...

Elona:
Thank you!請問在那裡可以買到,我昨天去萬寧,好似唔覺有?

原帖由 Elona 於 09-9-8 12:56 發表
呢隻清洗膏係沖涼時用嚟洗 under arm既臭味, 好過用止汗劑, 始終治標不治本, 況且塞住d 汗線對健康都唔好

Eva, Mandy , M&A

我間唔屎都一家四口去唱k
我老公成日係屋企播埋d懷舊英文歌
我2件細路都要陪聽
呢個暑假日日播MJ
呀女仲日日行moonwalk
下次唱k 一定勁點MJ d 歌

原帖由 M&A Mom 於 09-9-9 01:25 發表

我地超人又唱 G.E.M. 喜帖街又唱 top of the world /yesterday once more 又唱 帝女花都唱 唱K 算係我地親子活動之一
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

Eva

講開facebook, 你知唔知你囡 add 左我呀
佢個名好wild 呀...
開頭仲以為邊件猛男 "了" 我tim

candy

我諗佢真係遇見一位好好好好的音樂老師,今晚佢又迫我地聽佢唱歌喇!仲要在我睇 ...
因為祂顧念你們

Mandy

我囡小6都有確診
尋日呀女開始流鼻水

原帖由 mansonwai 於 09-9-8 23:23 發表

今日亞仔學校又有回條 form. 3 又有一名豬流感
所以早上集會改了上班房上 (我覺得仲好)
但學校唔會停課

希望豬流感唔好再漫延開去啦 !

...
因為祂顧念你們

想問下你地e+ login BK 後有無自動跳去main page 呀

我 e+ 成功 log in 後版面空白
log out 又 係咁

怪怪地
因為祂顧念你們

jazzmama,

我的情況同妳一樣...login後空白一片...
原帖由 jazzmama 於 09-9-9 10:25 發表
想問下你地e+ login BK 後有無自動跳去main page 呀

我 e+ 成功 log in 後版面空白
log out 又 係咁

怪怪地
‹ 上一主題|下一主題