用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

各區band2學位數目

校網2A2B2C總計
九龍城5043245761404
大埔區7203603241404
元朗區10807208642664
屯門區104428810442376
北區36072001080
西貢區5405041801224
沙田區36012247562340
官塘1809009001980
東區4684685401476
油尖旺144180324648
南區144288288720
荃灣區360180144684
深水埗468180180828
黃大仙3606485401548
葵青區5406843601584
離島區00180180
灣仔區144144144432
總計74167812734422572

各區band3學位數目

校網3A3B3C總計
九龍城9006841081692
大埔區504180288972
中西區324720396
元朗區7206488282196
屯門區3247925041620
北區180648144972
西貢區7203243961440
沙田區3602169001476
官塘3605049001764
東區6843965041584
油尖旺5040288792
南區0144756900
荃灣區0720144864
深水埗5404326121584
黃大仙3244684681260
葵青區5408646482052
離島區180468144792
灣仔區1442880432
總計73087848763222788

各區英中學位數目 (不計中中之英文班)

校網合計
九龍城2232
大埔區900
中西區1260
元朗區900
屯門區1260
北區540
西貢區180
沙田區2340
官塘1116
東區1260
油尖旺1368
南區360
荃灣區540
深水埗1188
黃大仙900
葵青區1080
灣仔區1116
總計18540

各區中中學位數目

校網合計
九龍城3276
大埔區2196
中西區324
元朗區5436
屯門區4644
北區2772
西貢區3384
沙田區3780
官塘4284
東區3744
油尖旺1116
南區1620
荃灣區1728
深水埗2448
黃大仙2772
葵青區4068
離島區1152
灣仔區864
總計49608

各區學位總數

校網合計
九龍城5508
大埔區3096
中西區1584
元朗區6336
屯門區5904
北區3312
西貢區3564
沙田區6120
官塘5400
東區5004
油尖旺2484
南區1980
荃灣區2268
深水埗3636
黃大仙3672
葵青區5148
離島區1152
灣仔區1980
(空白) 
總計68148

2009年各區升中人數

校網考生人數
中西區2,130
灣仔2,634
南區1,893
東區4,057
油尖旺3,497
九龍城5,419
深水埗4,089
黃大仙4,591
觀塘5,287
葵青4,326
荃灣2,921
沙田5,392
元朗6,881
屯門4,871
西貢3,439
北區3,389
大埔2,574
離島1,518
總數68,908

小學有直屬中學選校問題

小學有直屬中學選校問題

Dear Khmama

本人女兒的小學是有直屬中學,得知直屬中學是會預留最多85%學位給直屬小學,想詢問一下這個85%學位是是在四月後選校大抽獎時才用上,一月份自行選校兩間是否未包括在內的?而在一月份自行選校時若我將女兒所讀的直屬小學填在第二選擇,而第一選擇則選其它學校,四月份填大抽獎時,甲部可選3間學校時,我亦填直屬小學為首選,而是把它填在第二或第三,乙部我才把直屬小學填第一選擇,這樣做法會會影響倒小女在85%收生機會?因為如果影響的話,好想出外試試其它中學,就算外選的中學失敗,起碼也有直小做後備。

原帖由 lanczak 於 09-12-23 19:58 發表
小學有直屬中學選校問題

Dear Khmama

本人女兒的小學是有直屬中學,得知直屬中學是會預留最多85%學位給直屬小學,想詢問一下這個85%學位是是在四月後選校大抽獎時才用上,一月份自行選校兩間是否未包括在內的?而在一 ...

85%直屬學位只適用於乙部抽獎, 直屬中學必須填第一志願先可以抽直屬位. 自行係唔包括在85%直屬位內, 你可以第一, 甚至第二選擇都唔選直屬中學, 唔影響抽獎 (當然自行得咗就冇得抽獎). 甲部冇指定必須填直屬學校, 亦冇限填第幾志願, 亦唔包括在85%內. 唯一要小心甲部抽中咗就冇得抽乙部, 唔好亂填.

..deleted..

Dear Khmama,

小女小學在九龍城區
五年級呈分試 老師說是band 2 頭
六年級呈分試 老師說是band 1 中

請問現在小女的banding 是band 1 中 or band 2 頭?
請問自行可否選英中? 那兩間較大機會呢? 謝謝幫 ...

Khmama,

The following information comes from 《明報 10/11升中選校全攻略》.  Maybe you can it to cross-check with the 2009全港派位中學 banding及排位.

校網School今年6科14分佔
灣仔聖保祿學校100.0%
元朗新界鄉議局元朗區中學84.0%
中西區英華女學校80.4%
深水埗寶血會上智英文書院 78.0%
屯門順德聯誼總會梁銶琚中學 70.8%
沙田沙田蘇浙公學 70.0%
葵青順德聯誼總會李兆基中學 69.9%
灣仔香港真光中學 68.0%
大埔聖公會莫壽增會督中學 67.0%
東區中華基金中學 66.0%
葵青佛教善德英文中學65.3%
東區金文泰中學 65.0%
荃灣荃灣公立何傳耀紀念中學64.7%
觀塘觀塘瑪利諾書院60.4%
九龍城基督教女青年會丘佐榮中學 59.6%
北區東華三院李嘉誠中學58.0%
觀塘福建中學 57.2%
沙田五旬節林漢光中學57.1%
沙田聖母無玷聖心書院54.5%
沙田天主教郭得勝中學 53.0%
屯門馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 54.0%
沙田保良局胡忠中學51.0%

原帖由 khmama 於 09-7-15 20:59 發表
由於BK冇下載區, 升中既有用資料要由樓主e-mail, 既費時失事, 又會暴露網民身份, 所以特將派位試算表免費上載至下面位置, 供bk家長自行下載. 至於明年會唔會更新, 視乎情況而定. 其他家長有升中資料如升中profile,  ...

小女小學在油尖旺區
五年級呈分試 中英數A,其餘B 操行A-
六年級呈分試 全A                 一樣
老師說只屬BAND2頭

請問自行可否選英中?  想擇女校
老師建議我們揀銘賢,他說銘賢比較好,但囡囡喜歡德望 ,請問哪一間比較適合?德望屬BAND幾?謝謝幫忙... ... [/quote]

Dear Kamama,

小兒屬東區Band 2尾Band 3頭學生,請問可否給我一些選校方面的意見, 是否選直資學校機會會較大呢? 中華基金如何?

THX!

原帖由 bkychan 於 09-12-24 20:41 發表
Khmama,

The following information comes from 《明報 10/11升中選校全攻略》.  Maybe you can it to cross-check with the 2009全港派位中學 banding及排位.

校網School今年6科14分佔灣仔聖保祿學校100.0%元朗新 ...

真係唔該晒.

原帖由 khmama 於 09-12-23 18:53 發表

如果你囡囡間小學得25%派到英中, 一係間小學唔算好叻, 一係選校選得差. 假如係前者, 雖然你囡囡成績唔差, 但係全港次第未必好高. 我地先睇下心儀學校既收生要求.

上智收生要求
學生小學學業成績25%;小學課外活動表 ...

Khmama:

多謝妳的意見,我的想法其實都係跟妳一樣。

Dear Khmama:

多謝你的分析,十分詳盡,我以將資料細看多遍,發現並沒有分析德望中學,可否給我一些專業意見,如有你的幫忙是我的榮幸,你的分析實在太完美,期待你的回覆

心急媽媽

小兒屬東區Band 2尾Band 3頭學生,請問可否給我一些選校方面的意見, 是否選直資學校機會會較大呢? 中華基金如何?

THX!

原帖由 HeiHoMum 於 09-12-27 10:08 發表

THX!

中華基金屬band1, 如果你係band2尾, band3頭, 自行可以試考band2中至尾既學校, 你可以參考下我post既band2學校, 當然校風要自己去睇下.

可否給我一些意見?銘賢定德望好?謝謝
女校有甚麼選擇?

小女小學在油尖旺區
五年級呈分試 中英數A,其餘B 操行A-
六年級呈分試 全A                 一樣
老師說只屬BAND2頭

請問自行可否選英中?  想擇女校
老師建議我們揀銘賢,他說銘賢比較好,但囡囡喜歡德望 ,請問哪一間比較適合?德望屬BAND幾?謝謝幫忙... ... [/quote]

原帖由 大頭mama 於 09-12-27 00:37 發表
Dear Khmama:

多謝你的分析,十分詳盡,我以將資料細看多遍,發現並沒有分析德望中學,可否給我一些專業意見,如有你的幫忙是我的榮幸,你的分析實在太完美,期待你的回覆

心急媽媽 ...

其實o的分析仍有待改進, 但係時間所限, 直資既分析可能做唔切, 實在抱歉. 其實德望都係一間唔錯既學校, 2009年會考英文優良率有95.1%. 不過德望好多時都係比人當後備同埋練習面試, 因為佢係好早面試既. 據我所知如果你冇報考過, 叩門係唔收既, 依家唔知仲係唔係.
‹ 上一主題|下一主題