用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!
樓主: antonyada
go

REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [複製鏈接]

我都收到2間REJECT, 但冇失望, 因冇希望過, 預左唔收, 只係想比個機會佢面試, 試下佢實力加攞面試經驗, 一心等大抽獎, 其實最期望係自行, 呢個最緊張,唔掂出年6月就超驚慌!唉!

me too... 暫時 2 間 rejected....我估陸續有嚟 .... 大抽獎..實抽唔到好嘅....

或者我會搏出年插班...

收到2封了

add oil everybody

收到學校來电說再來一個interview, 心想這可能是學校給的最後機會. 為怕影响仔仔表現,只跟他說學校上次見面時問漏了幾條問題,現想跟他補問吧了. 整個星期強裝沒事發生,避免緊張情緖影响他表現。好不容易等到那天,放學後便直接往心儀小學去,途中發覺仔仔有些怪怪,比平時少說話,面色白白的,心想莫非他知道來緊的接見很重要,他也緊張起來....

太約花了差不多一小時接見,他終於出來了,跟着有以下對話:
仔仔:「媽媽我想你抱我」
我問:「怎麼你很累嗎?」
仔仔:「我有点頭暈!」
「怎麼!」跟着摸他的額頭,不得了很燙.「你怎麼不吿訴我,什麼時候不舒服的」
「今早起床有些熱咯,返到學校就少少暈!」
「怎麼不告訴老師?」
仔仔答:「我怕看醫生就來不及到這裏接見,我怕沒書讀,你不開心!」
那天起,我跟自己說,有沒有學校收仔仔已不重要. 最重要原來我已原來已擁有一善良體貼的兒子

原帖由 potpot 於 11-11-2 10:51 發表
收到學校來电說再來一個interview, 心想這可能是學校給的最後機會. 為怕影响仔仔表現,只跟他說學校上次見面時問漏了幾條問題,現想跟他補問吧了. 整個星期強裝沒事發生,避免緊張情緖影响他表現。好不容易等到那天,放 ...

你個仔咁善解人意真係恭喜你。

醒目開學勳章

回復 346# potpot 的帖子

妳的仔仔好乖

回復 346# potpot 的帖子

Proud of you and your son!!

回覆 5# potpot 的文章

妳的仔仔好乖

原帖由 Bonnie 於 11-11-2 13:02 發表
me too... 暫時 2 間 rejected....我估陸續有嚟 .... 大抽獎..實抽唔到好嘅....

或者我會搏出年插班...

尋日先收到 WKF 封 rejected letter !!

我都收到四封reject letter, 陸續有來!博WKF出年四月交學費時,到時實有人唔讀,連waiting lists個D都有學校收,到時有位,再叩門!

好想問王錦輝吾係IB,學校又話銜接高中課程,是否出路都是考香港的大學為主呢﹖

好感動呀  你囝囝咁乖,一定考到好學校!加油呀

原帖由 potpot 於 11-11-2 18:51 發表
收到學校來电說再來一個interview, 心想這可能是學校給的最後機會. 為怕影响仔仔表現,只跟他說學校上次見面時問漏了幾條問題,現想跟他補問吧了. 整個星期強裝沒事發生,避免緊張情緖影响他表現。好不容易等到那天,放 ...

原帖由 Bonnie 於 11-11-3 13:02 發表

尋日先收到 WKF 封 rejected letter !!

尋日又收到播道嘅 rejected letter

依家合共有四封 rejected letter 响手....

吳廣得變咗「唔講得」
安息吧!永遠懷念你!

醒目開學勳章

原帖由 AQ47 於 11-11-4 13:30 發表
吳廣得變咗「唔講得」
安息吧!永遠懷念你!

被禁言乎?

佢又冇人身攻擊, 又冇講粗口.  好彩我有keep佢最後一條post 姐, 好值得一睇再睇, 真係笑中有淚.

我發覺其實條起跑線已經係無咗.  基本上係個男人決定唔用安全套既時候, 當第一粒精子好努力咁游去粒卵子, 已又成功鑽咗入去果一刻!!!場賽跑已經開始咗喇.  (香港依個情況特別明顯, 因為香港細及依個係中國人天性.  你地睇下一香港地d鋪頭啦, 人地賣五蚊, 我要賣4.9平d).  競爭係無止境既.  至於究竟係好定壞, 真係好睇自己既心態.  講得出未必做得到, 此終我地仲係住係香港, 就要跟住個主流而走, 當然你可以唔跟啦, 但係唔係人人可以完完全全做到. (好似我講過啦, 除非你有後路先至可以講得咁輕鬆.)  所以囉, 點解外國人唔鍾意用安全套?  
禽日我又收到一封信.  嘩!!!果封信d中文文法真係睇死我.  咩咩咩成為備取生, 又咩咩咩如果點點點, 跟住又話携同此信註冊, 封信下半部又寫埋登記時間(冇日期架, 因為佢地話如果收到電話,先可以去註冊)同埋地點.  嘩!!我真係睇到眼坦坦.   睇咗兩次先完全明白佢想講咩, 我起勢咁反轉張紙, 睇下會唔會有英文版啦..  嘩, 有冇攪錯呀, 冇英文version 既? 你地知唔知呀, 我睇完果封信, 我即刻懷疑自己係咪有妄想症, 以為收咗呀仔.  又以為自己中文差成咁, 睇幾次先明, 完來佢地係唔收我個仔.  你知唔知呀, 我最於要scan咗封信入電腦, 跟住用google翻譯由中文翻譯成英文 (睇幾次都係唔明), 再由英文翻譯成日文 (再睇幾次都係唔明,全部都係粗口黎既?), 再由日文翻譯返成中文 (嘩!!! 終於明白哂喇).  唔知間學校書記係咪前俄羅斯特工kgb既成員呢?

原帖由 xanax1mg 於 11-11-4 14:11 發表

被禁言乎?
‹ 上一主題|下一主題