用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓! ...
樓主: DKmum
go

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!   [複製鏈接]

noel2010 發表於 15-1-31 19:28
回覆 brother4 的帖子

Agent 超級推介,她自己未做過此校,她同事做過兩個學生sixth form 女生,只可説Age ...
即係英國的agency信得過?

回覆:準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!

全港agent 幾十間,除夾價,還問佢地介紹,自己上過5-6間,間間介紹佢地心水學校,入了算天意,冇話可説,好奇—問,間agent大名是?

你亞仔忍受唔到,自己來轉校對你失去信心,不好意思我講太白,雖然水手服我最愛看,好方法有英國本身有朋友請教,或上綢看agent評語,或上海外留學有很多高。。。

brother4 發表於 15-1-31 20:30
全港agent 幾十間,除夾價,還問佢地介紹,自己上過5-6間,間間介紹佢地心水學校,入了算天意,冇話可説, ...
brother4

請賜教如何找agency, 如夾價, 我未找學校已問收費,,,要問什麼收費?  簽証? 仲有什麼

當做大家談話吧!上多幾間agent取料,問價如簽証,ilets 除俾官方費用,agent要收手續費,知大公司明碼實價要收的,小公司可能不會吧,想口碑呱!另請不問介紹吧!講多少少因財力有限,會問邊幾間學校容易考獎學金,現亞細有獎學金25%off 。。

brother4 發表於 15-1-31 21:22
當做大家談話吧!上多幾間agent取料,問價如簽証,ilets 除俾官方費用,agent要收手續費,知大公司明碼實價 ...
brother4

thx,,新手同agency只問school list..., 原來咁多學問

回覆 brother4 的帖子

香港agent 很難在Year 10 及11 中途搞到轉校,一直搞不到的是要找一間每個科目相同考試局很難,因英國每個科目不同考試局,如AQA, Edexcel, 科科不同,否則考試局不批准便要gap year 1年或升兩級讀sixth form。呀仔找在英的Agent有做該校學生,方便辦退學及親自帶他請假去學校考試,又要搞考試局批准。有些科目改自修考,有些要drop。這些另類經驗。

我間agent第一日見面就比一大埋中學要我選三間,然後又說我女成績不好,再說一些她們要做很多功夫,而家長運吉等等的說話......到第三天就話有校接受申請,即send銀行戶口和申請表給我。請問你們是這樣過程嗎?作為家長來說我聽到很多說話都不舒服而且很煩,隔天一個電話,個次30分鐘。見第一間就已經這樣,請問大家有經驗媽咪是否每間都是這樣?有點不開心

subduckduck 發表於 15-1-31 19:32
noel2010, pls check pm.
Replied.

引用:我間agent第一日見面就比一大埋中學要我選

原帖由 mansim 於 15-02-01 發表
我間agent第一日見面就比一大埋中學要我選三間,然後又說我女成績不好,再說一些她們要做很多功夫,而家長 ...
請問是邊間呀?

引用:阿女今年中二,原本上讀完中三先俾佢過去讀

原帖由 lopoto 於 15-01-31 發表
阿女今年中二,原本上讀完中三先俾佢過去讀YEAR 10,但佢又話早多一年過,可以打好D底先考GCSE,即係今年讀 ...
Hello,我和你一樣,又是現在仔中二,原本諗住去讀中四,現在想中三,因為想適應之類.吾會太趕。

回覆:noel2010 的帖子

你講好真係難轉校,你個仔好叻

引用:我間agent第一日見面就比一大埋中學要我選

原帖由 mansim 於 15-02-01 發表
我間agent第一日見面就比一大埋中學要我選三間,然後又說我女成績不好,再說一些她們要做很多功夫,而家長 ...
我個AGENT唔會咁講野,如果係我就采佢都傻:走,搵第二間,請問乜名?

回覆:mansim 的帖子

上agent有幾間,取資料,留電話,真有—至二間打來,但少會長談,這間不是自己找的,是朋友介紹,反而我倆很多問題,佢能詳細解釋,店長介紹是佢去過英國學校探訪的,或者校長來香港,去讀我倆有見校長,長談連上台信號收得好邊間都問,也問過英國朋友學校程況,考試後,agent話學校有獎學金,計好條數,能負擔才交留位費,每年有去探小朋友,順便同第二個探路,去學校參觀

mansim 發表於 15-2-1 01:03
mansim

請分享那間

如感覺不好,找個另一間好過

Ashford school  有無人聽過或讀過

回覆:twtwtw 的帖子

謝謝各位比個位申下,係一間細agent,向太子咩署附近,我都係咁諗,不好意思!我又不太想開名。另我已於旺角找到一間好有責任感嘅agent。起碼整個過程絕冇sell校,和用兩小時多向我女兒解釋選科的出路,感覺很專業。

brother4    發表於 15-2-2 14:05

嘩,乜個post 跌到咁后,真系越来越多細路去外国讀書,特别多去英国呢!

好安慰,呀女confirm 左讀边间学校后積極左,佢想係現学校最后半年留個美好回憶,亦好期待將会展开的新生活,希望学成归来,一切都是正面的!

英國大學及生活費算平

‹ 上一主題|下一主題