用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 09/10 K20 同學會
樓主: TszWun
go

09/10 K20 同學會 [複製鏈接]

yes, i have but not sure it is a dictation or test...etc
firstly, i guess it is a practice in the class only...haha

BTW, Wingtung's "show and tell" will be from 21Sep to 9Oct.

原帖由 weewee 於 09-9-17 09:56 發表
wenwenlou,

Did you see a white loose paper in the folder? The paper consists of various groups of pictures. Each group has 2 pictures and they gotta circle which one is bigger.

Hi wenwen lou & all,

原來您囝囝座在 Adan 附近, 那同學仔通常叫佢做柏言 or
英文名 ? 等我問下 Adan 有無同您囝囝玩先 !
我剩係知佢同 女同學 cherry 玩:  
另我無聽佢講有 show & tell !   

昨晚功課有 (1) 英文 - "C" 字,  (2) 中文 - "工" 字,
阿囝還教我"工"字點解, 我返工, 所以就係 --工人.,
但基本上我都係佢 " 工人":cry:

另我都有收到一張工作紙, 用圓圈選出圖畫內物件, 那一樣較 " 大 size ", 但已經向學校完成, 老師都用紅筆 tick 了.

Adan mami,

原帖由 wenwenlou 於 09-9-17 09:27 AM 發表
Hi all,

阿囝琴晚話開始Show & Tell 喇, 吾知真還是假呢 還有今次有6個同學仔, 佢話有Adan, 郁郁,Coey ?  咁怪既, 係吾係聽錯呢? 所有同學仔都坐佢附近呢 ?         

...

Hi Adan 媽咪,

我個仔叫中文名叫柏言, 英文名叫 Wayne

wenwenlou

原帖由 JNBvv 於 09-9-17 10:53 發表

原來您囝囝座在 Adan 附近, 那同學仔通常叫佢做柏言 or
我剩係知佢同 女同學 cherry 玩::" />  

昨 ...

Hi All,

大家好! 經過一輪左切右切,
以下是根據大家小朋友的班別來定的分車安排,
除了後來補上39/Nicholas 未能與其他L 班的同學仔同車之外
(因每車人數限制,未能安排,請多見諒!!)
基本上, F, H, I, J, K, N 班一架車, 而C, L, M, O 班又一架車!
請大家留意自已的車號,
以便旅行當天可以盡快順利上車出發!!

10.1 KV家長親子旅行
No.BK ID小朋友名家庭
總人數
班別Car No.
1wenwenlou柏言3K2O2
2crystalsoRyan Wong4K2M2
3tszwunAlvin Chan3K2O2
4Keroro_Him子謙4K2M2
5CandyPoon學禮7K2N1
6Cruxcat    逸喬3K2M2
7Maggie Pang郁郁4K2O2
9bjw 永永4K2N1
10hin yueng     顯揚3K2O2
11vsychengRita3K2M2
12jumbo_mandy嘉嘉3K2N1
13simmy amy4K2N1
14mackyfungngissac3K2L2
15amymitproArthur3K2J1
16luckygirlKyle3K2O2
17jesskenadan3K2O2
18Karissamama恩祈4K2L2
19Kathyw2Kim4K2O2
20Mankeimama琦琦3K2J1
22katiengMoses Law3K2J1
23weeweeChun Him3K2O2
24alberychuIsaac3K2K1
25Soon ChuHing Lok3K2O2
26CocoMacros3K2H1
29jumbo_mandy 代報陳梓賢2K2N1
30dandauDaniel3K2I1
31KAKAkaka3K2C2
32emmachole3K2O2
33kuyu0905kayu3K2L2
34JacquelineJason Cheung3K2I1
35camoncalix3K2H1
36katMacros chan4K2J1
37哲哲 3K2J1
38YIMWMCZEON3K2F1
39helennicholas4K2L1
40yiuyiubama景堯2K2J1

Thank you Uncle Sunny.

原帖由 TszWun 於 09-9-17 11:28 發表
Hi All,

除了後來補上39/Nicholas 未能與其他L 班的同學仔同車之外
基本上, F, H, I, J, K, N 班一 ...

Hi All,

Hi Sunny,
感激! 感激! 辛苦哂!

Hi all,

did you kids request to have 手工紙 today?

Wingtung said she needs it and fold somethings back to school. However, when i asked what did she make at the end, she said fold "aeroplane", cut "heart", cut "apple"...etc. then i asked, she will bring all to school? she said can not, will be blamed by teacher.... .

So really, dont know it is requested by teacher or not....any idea????

Hi All,

Uncle Sunny,
Thank you for your big help, big time, big hand, etc ........... we all give you big hug and big claping ..........

hi all

個excel係我老婆攪,
佢攪左成晚, 今日反工再攪先post出來比大家睇, 希望大家會清楚!
我遲d會再出詳情及提示比大家,
大家請留意!

hi iamjackie,

手工紙.......死or,
alvin咩都冇講........
打過電話問下佢先...hehe!

hi Uncle Sunny,

Thousand thanks !

hi Mankeimama

雖然同 mackfungng 分開左車, 好彩還有你係識既...我果班k2, 得我地一家炸...

原帖由 ManKeimama 於 09-9-17 11:41 發表
Uncle Sunny,
Thank you for your big help, big time, big hand, etc ........... we all give you big hug and big claping ..........

咁快就開始Show & Tell喇 ,題目喺咩,我個仔一隻字到無提過。有無同學仔可以過D料比我,感謝!

放咗幾日假,阿仔琴日放學番到屋企見到佢隻眼已經打唔開咁,叫佢馬上 佢又唔肯話要做完功課先,打開書包見到原來要做2樣功課咁多,阿仔一路做一路打瞌睡,所以D字寫到好嚇人

hi alberychu,

其實同唔同車冇所謂啦, 大家落車後都可以一齊玩!
我都儘量將今年同班編排同一車,
我亦知好難編排到每位朋友都滿意,
不過都冇辦法, 當比机會大家認識多d朋友仔!

原帖由 alberychu 於 09-9-17 12:29 發表
hi Uncle Sunny,

Thousand thanks !

hi Mankeimama

雖然同 mackfungng 分開左車, 好彩還有你係識既...我果班k2, 得我地一家炸...

Hi Adan mami,

Preston called me in office yesterday evening ..to tell me an important thing....
"媽咪..估吓我今日見到邊個??!!"  ..he sounded very excited ..
"邊個呀???"..我以為佢見到Ms So tim...then he said,
"係...文軒呀....你吾記得呀??Adan 啊.."
"哈我係toilet 撞到佢呀..."
我諗佢好掛住Adan. 等妹妹出世后..call us for more gathering la.....

原帖由 JNBvv 於 17-9-2009 10:53 AM 發表

我剩係知佢同 女同學 cherry 玩::" />  

昨 ...

我今日問過miss wong啦!

工作紙做完有剔就唔洗拎反學校啦!

反而有張好似雜誌紙就要攞番學校,

過張紙原來做勞作既時候用來墊枱用架!

Sunny 兄 及 你的賢妻

多謝你們的安排

Uncle Sam

原帖由 TszWun 於 09-9-17 12:00 發表
hi all

個excel係我老婆攪,
佢攪左成晚, 今日反工再攪先post出來比大家睇, 希望大家會清楚!
我遲d會再出詳情及提示比大家,
大家請留意!

hi iamjackie,

手工紙.......死or,
alvin咩都冇講........
打過電話問下佢 ...

Hi Sunny,

多謝你地兩公婆精心安排

Thank you!

原帖由 TszWun 於 09-9-17 14:53 發表

Hi TszWun,

seem i didnt rec this wor....

"反而有張好似雜誌紙就要攞番學校"

原帖由 TszWun 於 09-9-17 14:53 發表

响小朋友folder裡面,
有張雜誌紙响到,
我開頭都以為係老師派比小朋友睇,
問真d先知道用來墊枱!

原帖由 iamjackie 於 09-9-18 09:54 發表
Hi TszWun,

seem i didnt rec this wor....

"反而有張好似雜誌紙就要攞番學校"

oh uncle sunny

請不要誤會 !
我深深明白你既安排已好好,
萬分多謝 !
當然有此機會認識唔同既校友, 好滿足呢 !

原帖由 TszWun 於 09-9-17 12:48 發表
hi alberychu,

其實同唔同車冇所謂啦, 大家落車後都可以一齊玩!
我都儘量將今年同班編排同一車,
我亦知好難編排到每位朋友都滿意,
不過都冇辦法, 當比机會大家認識多d朋友仔!

...
‹ 上一主題|下一主題