用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 part 2
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 part 2   [複製鏈接]

我仔就係傻下傻下, S1 開頭報左幾個學會, 又係好似你仔仔咁, mug 都唔知, 後來話佢知係要主動問師兄老師等等, 阿仔又唔係好主動, 於是就不了了知.
到今年只報左天文同航空, 都係好得閒, 佢其實主要想參加一D outing 又唔太辛苦的活動, 已再三提佢要主動, 但始終都係要佢自己來, 佢話今年會留意

原帖由 kaimoso 於 11-12-1 17:47 發表
校內究竟有冇攝影學會及紙牌學會呢?阿仔開學時報咗呢兩項課外活動,但一直都唔知是否被接納,又找不到負責的師兄或老師,就這樣不了了知喇…點算? ...

體育運動

QC體育運動並不特別強, 係學界體育聯會嘅比賽中, D1組別不多, 當中羽毛球係強項, 多年來都係D1組別稱霸.

非學界體育運動中, 野外定向係QC傳統強項, 歷年來都有師兄代表香港出外比賽, 今年A,B,C Grade更囊括所有冠軍獎項.

醒目開學勳章 王國長老

test
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 miriam 於 11-12-3 10:50 發表
test

Test by iPhone Safari
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

第一屆文憑試

選科留意
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353420&extra=page%3D1

thank you

原帖由 miriam 於 11-12-3 10:54 發表

Test by iPhone Safari

通識

有關通識科新聞

http://hk.yahoo.com/s/47218

選科討論

有關選科討論, 可作參考

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2345217&extra=page%3D1

感人留言

感人論題

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353137&extra=page%3D1

不教是教

面對困難決擇

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353187&extra=page%3D1

統測

9/12/2011 英文統測

19/12/2011 整天不是測驗, 默書, 就是派卷

插班位

今年 F.2 有學生到外國升學, 不知是否來年中三有插班位

體育

考籃球走籃, 星期六操了個半鐘, 射入2球, 在合格線以下, 要靠其他項目拉回少許, 達至合格

9分鐘跑 1600米可得此部份滿分,  小不點應該可以, 並且留有餘力, 他打算一達標就收油.  真的算到盡, - "懶"

野外定向

你小朋友是否兩項都有參加?

小不點原本可以參加 越野障礙 (2,4,6操) 及 1500米長跑 (1,3,5,日操), 如此辛苦, 當然不合他的脾胃, 拒絕加入校隊

原帖由 ABC@TC 於 11-12-2 15:06 發表
QC體育運動並不特別強, 係學界體育聯會嘅比賽中, D1組別不多, 當中羽毛球係強項, 多年來都係D1組別稱霸.

非學界體育運動中, 野外定向係QC傳統強項, 歷年來都有師兄代表香港出外比賽, 今年A,B,C Grade更囊括所有冠 ...

課室

棋藝及咭牌, 一般在 202, 203, 204 及 217, 218 課室
攝影不清楚

原帖由 kaimoso 於 11-12-2 09:09 發表
多謝你的回覆,不知咭牌學會是那間課室呢?
小兒說就是不知道要向誰詢問攝影學會的資料,又沒有張貼通告之類的,不知是否也是逢星期幾在那間課室的呢? ...

我仔仔運動冇咁叻, 拍類運動更不濟, 不過就有玩野外定向 (Orienteering).

越野賽 (Cross Country) - QC今年升回學界D1, 不過剛剛跑完全港學界, 團體得尾二, 睇嚟又要降返落D2.

原帖由 BSCYL 於 2011-12-5 13:12 發表
你小朋友是否兩項都有參加?

小不點原本可以參加 越野障礙 (2,4,6操) 及 1500米長跑 (1,3,5,日操), 如此辛苦, 當然不合他的脾胃, 拒絕加入校隊

Thanks BSCYL,
前日lunch係公司睇已眼濕濕,
現今做父母的真艱難,
與其太多顧慮,倒不如難得胡塗,
佢仔仔咁細個已好生性,讚!

原帖由 BSCYL 於 11-12-5 12:57 發表
感人論題

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353137&extra=page%3D1

我個仔絕對係"生在福中不知福"

原帖由 sandyaloha 於 11-12-7 07:32 發表
Thanks BSCYL,
前日lunch係公司睇已眼濕濕,
現今做父母的真艱難,
與其太多顧慮,倒不如難得胡塗,
佢仔仔咁細個已好生性,讚!

回復 278# cherrynequ 的帖子

宜家D細路真係萬千寵愛,不知世事艱難,總是覺得事事應份,不愛付出。有機會真的想和仔仔去一次內地山區扶貧體驗生活,令他感受一吓人生的另一面。

請問今年Speech Day在哪天舉行?謝謝 :)
‹ 上一主題|下一主題