用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

Hello ! 我個女讀1B班,多多指教!

星期一我比咗中文同英文圖書帶返學校。
我都要寫過張支票比老師(合唱團)。
我個女話星期四音樂堂會有時去禮堂。

1A
---
1. j63 (仔)
2. hhkk (女)
3. reb619 (女)
4. cecichan(仔)

1B
---
1. potatoiris (仔)
2. 10396 (女)
3. Chin-Chin (女)
4. Yummy (女)
5. Shan2468 (仔)
6. MyraC (女)

1C
---
1. pig03 (仔)
2. barbarasin (仔)
3. MumTang (仔)
4. lv222 (仔)
5. ElsaWong (女)
6. Zita0168 (仔)
7. CP2002 (仔)
8. Kenman _Yau (女)

各位媽咪,

我想知要唔要比女女帶中文同英文字典返學校,如果要嘅話,係咪要買學校建議嗰2本。
我見書局有大同細,買邊本呢?

10396,

原來我搅錯佐,入便件羽絨是長袖的,不是背心,但是係可以整件拆出來的。今年的款式其实是一樣。

原帖由 10396 於 09-9-7 07:01 發表
hi carsondaddy, mum Tang

份通告又真係無show到可以拆開成背心,但晏d我會打電話問下,多謝你地的意見。

問完我再報料

已經問左訂羽絨公司, 今次訂購的羽絨係唔可以除袖的, 我諗再問下亞囡睇下佢點先決定。 ...

hhkk,

我想問吓你, 如果星期三我自接阿囡放學,不撘校車放學, 睇通告話要填張"放學不撘校車form"通知班主任, 咁張form要幾時交, 我今日交但老師退返俾阿囡??? 唔知係咪太早??? 另外,如已交通告給老師,仲要唔要當天致電給跟車保母?

reb619

p.s. 點解1A仲係咁人丁單薄既?

我想問吓1C 班嘅媽咪, 噚日妳哋d小朋友有冇帶返個視藝袋返屋企呀。我阿仔話個袋可以留喺學校,係咪真架?  

噚日返全日都尚算順利,起碼食飯冇整污糟件衫同帶齊d 嘢返黎。我訂飯嘅,阿仔話個飯盒好好味。唔知係咪喺老師壓力下,佢連平時唔肯食嘅菜都食埋,哈哈.....

我參加咗星期日嘅運動綜合班,有冇人一齊呀?

Hello MumTang,

Yes, my daughter also keep the bag at school. And at the same time, she also keeps the books which dispatched yesterday at school.

. Hope she can select the listening textbook for today lesson la.

原帖由 MumTang 於 09-9-8 13:28 發表
我想問吓1C 班嘅媽咪, 噚日妳哋d小朋友有冇帶返個視藝袋返屋企呀。我阿仔話個袋可以留喺學校,係咪真架?  

噚日返全日都尚算順利,起碼食飯冇整污糟件衫同帶齊d 嘢返黎。我訂飯嘅,阿仔話個飯盒好好味。唔知係咪喺老師 ...

Hello,大家好呀,我個仔讀 1C 班,希望大家以後多 d 聯絡!

MumTang、elsawong
我都估個視藝袋可以放响學校,不過阿仔無講呀,所以禽日拎左返來。

我無 order 飯盒,自己帶飯,我會返去做一日午膳媽媽,到時試下 d 飯盒好唔好味先。

我報左 sat 的運動班呀。

Ali_03
Welcome!

1A
---
1. j63 (仔)
2. hhkk (女)
3. reb619 (女)
4. cecichan(仔)

1B
---
1. potatoiris (仔)
2. 10396 (女)
3. Chin-Chin (女)
4. Yummy (女)
5. Shan2468 (仔)
6. MyraC (女)

1C
---
1. pig03 (仔)
2. barbarasin (仔)
3. MumTang (仔)
4. lv222 (仔)
5. ElsaWong (女)
6. Zita0168 (仔)
7. CP2002 (仔)
8. Kenman _Yau (女)
9. Ali_03 (仔)

Hi, 各位媽媽:

我仔仔咪拎左返來(視藝袋), 我叫左放响學校, 他又拎左返來, 成日都 "懞下,懞下", 都好擔心!

下星期一, 我都叫爸爸做一日午膳爸爸, 看下點先!
我仔仔都是叫飯, 因他太偏食, 等他學習下, 無得揀!

我仔仔都報左 sat 的運動班呀!

Barbara

原帖由 pig03 於 09-9-8 14:10 發表
MumTang、elsawong
我都估個視藝袋可以放响學校,不過阿仔無講呀,所以禽日拎左返來。

我無 order 飯盒,自己帶飯,我會返去做一日午膳媽媽,到時試下 d 飯盒好唔好味先。

我報左 sat 的運動班呀。

Ali_03
Welcome!

1A
---
...

wah~~~ 1C 好多人呀~~~ 真好
原帖由 Ali_03 於 09-9-8 13:59 發表
Hello,大家好呀,我個仔讀 1C 班,希望大家以後多 d 聯絡!

1C 人才仔仔!

我會同阿女去旅行.你地會join旅行嗎?

welcome!
我都會同阿仔去旅行.你地呢?

我想問一下大家, 中文科課程大綱要貼在那裡呀?

原帖由 yummy 於 09-9-8 19:56 發表
1C 人才仔仔!

我會同阿女去旅行.你地會join旅行嗎?

zita0618,

貼在第一頁書皮就得架啦.

原帖由 zita0618 於 09-9-8 21:51 發表
welcome!

我地1A班就貼係中文書既cover背,即係打開本書左面就係封面的白色背頁,希望你明啦!?

原帖由 zita0618 於 09-9-8 21:51 發表
welcome!

yummy,
想請教你些問題,阿囡被選中參加校際朗誦節,我知道老師會幫我地報中,英獨誦, 咁如果我想參加多兩項, 請問學校會否代為報埋?
thx,
reb619

原帖由 yummy 於 09-9-8 22:05 發表
zita0618,

貼在第一頁書皮就得架啦.

學校只會代報一項
if you want join more then one...
you need apply outside pay for that . . .
Better you call to teacher to take the form of that,
this week should be finish all the form . . .

原帖由 reb619 於 09-9-8 22:20 發表
yummy,
想請教你些問題,阿囡被選中參加校際朗誦節,我知道老師會幫我地報中,英獨誦, 咁如果我想參加多兩項, 請問學校會否代為報埋?
thx,
reb619

hhkk, pls chk email

各位媽咪, 我要瞓la, sweet dreams.

Yummy,

Yes, same function of P4.
But difference link.
原帖由 yummy 於 09-9-8 22:38 發表
hhkk, pls chk email

各位媽咪, 我要瞓la, sweet dreams.

hi ~ I go also~~~
welcome!

大家好! 我囝囝係1C班的 ! 多多指教!
‹ 上一主題|下一主題