用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一大抽獎結果
樓主: Yau_Cheung
go

小一大抽獎結果 [複製鏈接]

奪愛,

絕對可以去第二區叩門.上年我都係咁,唔啦更嘅區都去叩,只要間學校有表派,我就去攞.唉!仲記得放榜後個幾日好晒,我一個人揹住成袋 profilio,去搵咗十幾間學校,真係汗流浹背,晒到成個人黑晒.

我雖住九龍區,但去灣仔區成功叩到一間小學,亦有一間原先叩門後話唔收,最後仲打電話來問我仲讀唔讀.最後有超過五間叩門學校收我囡囡,我有好多選擇呢.

所以唔好放棄,努力叩門呀,分分鐘叩到一間係人地填第一,二志願都入唔到嘅學校.

原帖由 奪愛 於 09-6-8 01:27 發表
唉..好傷心呀..我囡囡第48區派到第14志願 .....樂善堂楊仲明...尋日一睇到真係成個人down晒= =""mouth:" />mouth:" /> 即刻返去整左10份profile聽日去叩門...唉..  我想問..可唔可以去第2區叩門家.. 協恩 ...

奪愛, 我都係。

我 1st round 已有區內學校收。後來去第二區叩門, 雖然間間學校都話我 1st 2nd 無揀佢, 係唔會收, 最後都收了。

原帖由 Flying-Man 於 09-6-8 08:55 發表
奪愛,

絕對可以去第二區叩門.上年我都係咁,唔啦更嘅區都去叩,只要間學校有表派,我就去攞.唉!仲記得放榜後個幾日好晒,我一個人揹住成袋 profilio,去搵咗十幾間學校,真係汗流浹背,晒到成個人黑晒.

我雖住九龍區,但去 ...

[quote]原帖由 beywat496 於 09-6-8 09:00 發表
奪愛, 我都係。

我 1st round 已有區內學校收。後來去第二區叩門, 雖然間間學校都話我 1st 2nd 無揀佢, 係唔會收   

good   news

我囝囝派了跨區第一志願  43網  基華

原帖由 Siman 於 09-6-6 23:24 發表
樹熊

恭喜!恭喜!.....我阿女9月都入St. Rose ...Let's keep in touch.

Siman

Siman,

一定啦!我明天中午同女女一起註冊.

原帖由 LOKLOK89 於 09-6-6 14:21 發表

HI Eunisven,

你那一間

油塘基顯小學

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-8 01:44 發表

係我!
我女叫sugar, 而家讀u purple, 以前讀n lily.你呢?

係呀!係呀! 我女讀N lemon, lower yellow, 而家upper red, 係雅息士道嗰間.

係呢, 你地會幾時去註冊呀?
pangpuiyee, 鎧惠, keep in touch

我個女都係 st cat 架, 明天下午會去maryknoll 註冊, let's keep in touch too.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-8 11:28 發表

係呀!係呀! 我女讀lower yellow, 而家upper red, 係雅息士道嗰間.

係呢, 你地會幾時去註冊呀?
pangpuiyee, 鎧惠, keep in touch

原帖由 Patsy2009 於 09-6-8 10:32 發表
我囝囝派了跨區第一志願  43網  基華

Hi Patsy2009,

I don't quite understand the lucky draw system.  I thought in the luck draw (second round), you can only choose schools within your district.  How do you  "跨區"?   Can you please teach me?

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-8 11:33 發表
我個女都係 st cat 架, 明天下午會去maryknoll 註冊, let's keep in touch too.

Hi, jjbaby0307,
我都係明天下午去註冊, 我會帶埋女女去, 等佢望吓間學校, 似乎好多st cat女仔都攪到MCS :)

原帖由 eemother 於 09-6-7 15:23 發表
請問你第一志願是那暑

1ST CHOICE IS 天神

原帖由 Flying-Man 於 09-6-8 08:55 發表
奪愛,

我雖住九龍區,但去 ...

多謝你既意見呀 我今朝都行左6間區內既學校, 一陣諗住去埋協恩叩門 雖然佢話冇得派表, 但係都去膊下..好彩今朝唔係好晒^^" 其實如果跨區, 我之前冇填既學校唔知有冇機會呢>"<

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-8 11:42 發表

我都係明天下午去註冊, 我會帶埋女女去, 等佢望吓間學校, 似乎好多st cat女仔都攪到MCS :)

st cat咁多人,好似十幾班?幾百人有幾十個都唔多....都係得1/10,不過應該唔會幾十人..........同埋入得九龍塘呢幾間學校既,個個都target MCS........所以都唔出奇啦.....

技巧

咁會唔會撰頭三位都係超級好學校而被派到好後呢?
我都好緊張同驚今早年九月要報la,可否分享下田技巧如 01最好school
02 & 03 普通school??

原帖由 loy211 於 09-6-6 18:01 發表
大抽獎講運氣,我有好幾個朋友都派到第一志願,但有d就派去d根本無填的學校.

我明天下午去註冊都係為咗可以帶埋女女去睇吓, 佢平日經過都已經好鍾意, 話好大好靚..

我今早帶佢番st cat, 佢同班已有5-6個去LS and MCS, 佢個班主任開心到見牙唔見眼....

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-8 11:42 發表

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-8 14:46 發表
我明天下午去註冊都係為咗可以帶埋女女去睇吓, 佢平日經過都已經好鍾意, 話好大好靚..

我今早帶佢番st cat, 佢同班已有5-6個去LS and MCS, 佢個班主任開心到見牙唔見眼....

...

wa! 咁多派到第一志願, 好開心呀! 唔知我女嗰班點呢?

唔知學校係咪有晒學生的派位成績呢?  我個女一入課室, 班主任就問佢:"係咪有好消息要話比我聽呀??"  我心諗, 如果派得唔好, 你咁問咪好尷尬??

不過我都冇問佢其他同學派成點, 只係阿女回家後才話我知啲同學仔嘅好消息.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-8 15:17 發表

wa! 咁多派到第一志願, 好開心呀! 唔知我女嗰班點呢?

原帖由 WINLEG 於 09-6-7 08:18 發表
嗚嗚嗚 ,我派左第七志願,一收到結果真係想喊, 老公仲埋怨我第一round唔揀佢間母校,宜家唯有努力扣門!

好驚兩年後我都會係O甘.老公間母校真係揀又唔係,唔揀又唔係.私小直資都唔擔保一定考到.如今做父母真艱難

介唔介意share你的小朋友是讀那一所幼稚園??

原帖由 minmin 於 09-6-6 19:58 發表
16區, 柴灣聖米迦勒, 第一志願.
‹ 上一主題|下一主題