用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

貢獻勳章

原帖由 ramuza 於 09-3-16 19:41 發表
may i know about the english level of this school? as it seems there is no native english teacher
thanks

其實呢個問題都幾多人問 ......

老實講,我真係唔多識答,不過o係我眼中,SPN o既英語程度唔算太差喎,兼且同學們之間亦有高低 (囡囡尚幸仍追得上);有好多人會話,上到 SPC,SPN 畢業o既小朋友會比不上 SPK 畢業o既小朋友,但係我自己聽到o既,又未至於差別好大 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 16:46 發表
我朋友個女女考到SPK 上午班! 5月頭出世的o力女!

5月頭出世的唔係細b咩 ??
你個女12月出世又點會係細b呢

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 16:53 發表

老實講,我真係唔多識答,不過o係我眼中,SPN o既英語程度唔算太差喎,兼且同學們之間亦有高低 (囡囡尚幸仍追得上);有好多人會話,上到 SPC,SPN 畢業o既小朋友會比不上 SPK 畢業o既小朋友,但係 ...

應該唔會差好遠呱

講搬屋我都好有興趣, 不過好忙. 我尋晚搵返舊年SPN個topic, 大家可以睇下

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1364733&extra=page%3D67&page=24

原帖由 max1116 於 09-3-17 16:54 發表
5月頭出世的唔係細b咩 ??
你個女12月出世又點會係細b呢

SPK 係報K1...

我friend個女係0605... 算中B啦(因為今次來講SPK收05年9月出世~06年12月出世的小朋友~~~ 唔同SPN, SPN收到9月出世only, so一定要做大B先有的報)! 我Friend的女女超醒架, 試過係TVB的天才兒童比拼攞冠軍, 當時佢好似2歲半都未有!
我女係0612... 比0605細大半年架! 我女今次考K1係超細B, 所以今次考SPN的N1係大B來架!

如果SPN都衰佐, 咁下次可以再考多次SPK 的K1, 咁就係大B啦!

好似好複雜咁!

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 17:04 發表

SPK 係報K1...

我friend個女係0605... 算中B啦! 不過佢超醒架, 試過係TVB的天才兒童比拼攞冠軍, 當時佢好似2歲半都未有!
我女係0612... 比0605細大半年架! 我女今次考K1係超細B, 所以今次考SPN的N1係大B來架!

如 ...

唔複雜
咁我個女6月出世, 做咗細b女 ??!!

原帖由 max1116 於 09-3-17 17:07 發表
唔複雜
咁我個女6月出世, 做咗細b女 ??!!

SPK來講, 算中B... 因為佢cut到12月出世的小朋友...
SPN來講, 算偏細... 因為佢cut到9月出世的小朋友...

如果係8月出世, 例如我家細佬, 兩間都當細B啦!

anyway, 6月出世都係有機會的... 8月就悶水d啦! 唉...

所以, 我女0612報今年9月開學的K1, 就係超細B, SPK肯定唔會收咁細!
今年年尾可以報出年9月的K1, 佢就係大B啦!

貢獻勳章

原帖由 fatping1 於 09-3-12 14:28 發表
KaHeiBaBa,

How are u doing?  Just curious how do you know your girl's best subject is Math?  Did N3 start to teach Math in class?  It seems they don't have Math in N2, am I right?

Thanks a lot!

...

其實識妳咁耐,真係唔駛咁客氣喎 !!

N1、N2 只係偏重學前教育 (唔係代表淨係玩),妳睇過佢o地o既 Progress Report,大概都會知道佢o地 2年o既學校生活,主要學到 D 乜,與及學校對妳o既小朋友o既進度評估 !! 因為我o地久不久都會同 KaHei 去旅行 (亦試過請假去),記得舊年老師曾經同我o地講,N3 會有好多 project 做,盡量都唔好請假去旅行,所以我o地已經預期 N3 o既學校生活,會冇早兩年咁輕鬆 !!

今年 KaHei o既成績表,已經唔再係一般評估 (very good、good、need to improve),而係有 A、B、C o既級別之餘,亦有 中、英、數 劃分;我唔係自己覺得,自己囡囡 數學 比較醒,而係老師平時同我o地講,佢對 KaHei o既 comment o者;其實佢唔係今年先有咁o既 comment ...... 可能因為 KaHei 年紀比較大,N1 o個陣老師已經話,佢對數學o既觸角比較敏銳,好似一個碗裡面有好多唔同顏色o既珠仔,老師問碗裡面有幾多粒紅色珠仔,其他同學要逐粒 nick 出o黎數,佢望一望就即刻答到 !!

上星期送 KaHei 返學,老師同我o地講,話唔之幾多千加幾多百,佢好快就已經有個肯定o既答案,咁我同 KaHeiMaMi 咪唯有咁樣同老師解釋,可能因為最近同佢玩得多 "大富翁" o卦 !!

[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 17:12 發表

SPK來講, 算中B... 因為佢cut到12月出世的小朋友...
SPN來講, 算偏細... 因為佢cut到9月出世的小朋友...

如果係8月出世, 例如我家細佬, 兩間都當細B啦!

anyway, 6月出世都係有機會的... 8月就悶水d啦 ...

妳講o既大致上都好o岩,不過其他學校我唔敢講,SPN 我可以話俾妳知,10月1日出世都曾經唔收,8、9月出世o既小朋友,SPN 一樣會收佢o地入讀,只係學校如果覺得佢o地太細,會要求佢o地o係下學期先入讀,所以 KaHei 同班中某幾位同學o既年紀相比,足足大過佢o地成年咁滯 !!

不過我都同意,好多學校都偏重錄取年紀較大o既小朋友,SPN 都唔例外 !! (純粹o係同一班同學當中,有幾多位同學o係邊個月出世得知)

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 16:53 發表

老實講,我真係唔多識答,不過o係我眼中,SPN o既英語程度唔算太差喎,兼且同學們之間亦有高低 (囡囡尚幸仍追得上);有好多人會話,上到 SPC,SPN 畢業o既小朋友會比不上 SPK 畢業o既小朋友,但係 ...

有時, 我又覺得好睇個小朋友的家庭... 家庭環境的培養都好緊要!

我自己可以教到女女普通話...
英文, 我可能會出去keep住每星期一堂咁補下, 當係多d語言環境比佢...

就算上到小學, 比佢考到d名校, 都唔係靠晒學校, 家庭亦都係很重要的!

貢獻勳章

原帖由 jl118 於 09-3-12 13:31 發表

Hi KaHeiBaBa ,
好多謝你的分享,可唔可以講下此三年spn有乜做法令你好欣賞,等我地望梅止渴,恨下先呀
我家姐話SPK K2已要每個小朋友出來講故事,講專題,呢點我好buy呀,係一個好好的training, 唔知spn係唔係 ...

妳講到望梅止渴,我反而唔敢亂講 !!

好難三言兩語,我就可以講哂我對 SPN o既欣賞,不過佢o地 N3 先至要小朋友學寫字,兼夾咁多年,我又唔覺學校有點樣催谷小朋友,反而頭兩年o既學前教育,我覺得小朋友有好多得著,表現更見成熟 !!

佢o地未至於 N3 (=K2) 出o黎講故事、講專題,不過今年蟲蟲書o既要求,已經比舊年高;下一次o既學校研討會 (蟲蟲書),學校鼓勵小朋友同家長一齊講故仔,小朋友o既主動、睇故事書學到o既反應,都係大家想見到 !!

其實有 D N3 o既小朋友,已經可以做到 !!  

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 17:32 發表
妳講o既大致上都好o岩,不過其他學校我唔敢講,SPN 我可以話俾妳知,10月1日出世都曾經唔收,8、9月出世o既小朋友,SPN 一樣會收佢o地入讀,只係學校如果覺得佢o地太細,會要求佢o地o係下學期先入讀,所以 KaHei 同班中某幾位同學o ...

Kaheibaba,

前幾年的情形好些... 今年真係好慘烈~~~ 舊年都有收細B的kinder, 今年好多都唔收11月後出世的細B, 連waiting都無的wait...

當然, 佢地唔會收晒大B, 因為都要睇個小朋友&家庭各方面是否符合到學校的要求... 但係, 今時今日, 大B都要搏一餐先入到, 細B幾醒目都係得返好零丁的機會... 當然, 如果識人, mud都唔同講法!

我女舊年interview, 未夠2歲, 不過佢把口都幾得, 講到做到, &有禮貌, 早晨多謝byebye, 泊櫈全部都有做... 我地屬於中產家庭, 全職媽媽...... 係唔識人lor... 我地全部都報d算熱門的kinder, 只有一個offer AM, 其他的一係就PM, 一係就waiting, 再熱門d的, 直頭話明11月後出世的全部都reject... 真係in到好悶!

我個friend個女(11月尾的細B), 係o力女一個, in的時候, 連老師都話佢表現好好, 另一間直頭話佢表現100分! 點知都係waiting... 唉...

我地的感覺, 就係今時今日的時世, 大部分出名的kinder如果見小朋友咁細, 真係whatever你有幾醒, 就...

06/07/08年出世的都會係競爭激烈好多的!

我識個細女(11月)入到聖公會, but因為識人lor!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 17:52 發表
好難三言兩語,我就可以講哂我對 SPN o既欣賞,不過佢o地 N3 先至要小朋友學寫字,兼夾咁多年,我又唔覺學校有點樣催谷小朋友,反而頭兩年o既學前教育,我覺得小朋友有好多得著,表 ...

多謝你的分享!

令我地對學校又了解多佐!

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 17:52 發表

Kaheibaba,

前幾年的情形好些... 今年真係好慘烈~~~ 舊年都有收細B的kinder, 今年好多都唔收11月後出世的細B, 連waiting都無的wait...

當然, 佢地唔會收晒大B, 因為都要睇個小朋友&家庭各方面是否符合到學校的要 ...

妳講得冇錯,事實上經過 2003年o既沙士一役之後,近幾年o既出生率,確係有逐年增加o既趨勢,因此競爭大了亦理所當然 !!

不過今年好似少左人交表喎,可能因為金融海嘯關係,定係06-07年少左女BB?

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 18:07 發表

妳講得冇錯,事實上經過 2003年o既沙士一役之後,近幾年o既出生率,確係有逐年增加o既趨勢,因此競爭大了亦理所當然 !!

我b女係07/12月, 唔apply得!!! , 唔係少咗b女, 係好多喺9月之後出世......

出年先報名做大B,機會好大啦!
我而家黎緊個B會係10月出世,我都係諗住比佢做大B。

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-3-17 20:26 發表
我b女係07/12月, 唔apply得!!! , 唔係少咗b女, 係好多喺9月之後出世......

呢度d資料好正..我收起左先 !

啱啱收到第二間係屋企附近嘅英文幼稚園嘅interview信, 唉 ~~ 都唔知去唔去好呢
啟思已經收咗我個女讀上午N1
St. Paul 方面仲等緊消息
點算好呢

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-17 17:52 發表

妳講到望梅止渴,我反而唔敢亂講 !!

好難三言兩語,我就可以講哂我對 SPN o既欣賞,不過佢o地 N3 先至要小朋友學寫字,兼夾咁多年,我又唔覺學校有點樣催谷小朋友,反而頭兩年o既學前教育,我覺得小朋友有好多得著,表 ...

我個女係自理能力方面較差,可能工人姐姐湊...
另外佢返親學(依家正插PN)or playgroup都唔講嘢,但係屋企又乜都講 本來無諗過spn,但基於佢既怕羞慢熱同07年既競勁大,最後都決定一試...
聽你咁講,spn對佢應有幫,不過最緊要都係一條龍...
Anyway, thanks
‹ 上一主題|下一主題