用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂2008小一家長交流站
樓主: ^oo^
go

沙呂2008小一家長交流站 [複製鏈接]

請問拖鞋不要帶?

原帖由 cindymama 於 08-9-9 23:08 發表
1C班手冊寫明天穿形體舞衣了;
由於明天下午有第一堂游泳課, 所以1C班仲要帶埋游泳用品, 今天老師教了他們上游泳課要準備的是:
- 泳衣,毛巾及泳鏡 (要用袋袋好) 泳帽及浮板不需要帶
- 游泳當天穿整齊體育服 (星期三則 ...

請問拖鞋不要帶?泳帽是否有得派;還是自己買呢?上第一堂時是否要帶泳帽?謝謝!

有関我囝囝1D班鄧劻祐如何?

原帖由 維他 於 08-9-10 17:58 發表
cindymama >你囝囝上課很留心,很乖.有什麼需要留意的,可PM我.

1D班鄧劻祐如何?上堂時是否留心?煩請告之!

唔需要帶拖鞋架, 至於泳帽亦無需要帶, 阿仔話上堂時教練會派架

原帖由 tangkamsing 於 08-9-10 19:13 發表

請問拖鞋不要帶?泳帽是否有得派;還是自己買呢?上第一堂時是否要帶泳帽?謝謝!
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

[/quote]Failure to use student's ID to login e-class for whole day.  What happen ???

Me too !!

原帖由 sherinema 於 08-9-10 22:57 發表
Failure to use student's ID to login e-class for whole day.  What happen ??? [/quote]

原帖由 維他 於 08-9-10 17:58 發表
cindymama >你囝囝上課很留心,很乖.有什麼需要留意的,可PM我.

Thanks, 維他, Please check PM

1C班未有派Dr. PC Family-小學電腦「學與教」, 明天上電腦堂無書帶

回覆 # 的文章

Hi markojacey,

pls share your experience with us.  

Sherinema

我阿囡都話d蒸蛋很難食, 個飯次次都食唔晒, 有時因為唔好食, 有時好食但唔夠時間; yesterday 佢話"chi"飯(sorry, 唔識chi點寫)好味, 不過因為有同學催佢一齊出課室玩, 所以又冇食晒!

原帖由 ivankcl 於 08-9-10 00:03 發表
其實我已打了電話向公司查詢過, 她們說當會計部整理完盤數才入我們的支票。  所以要理會, 入唔入票都有飯開呢?

你們的仔女能不能夠完成整盒飯盒?我阿囡話食得半盒, 而且啲蛋很難食, 又甜, 又咸。不過啲雞都幾好。
...

1B 家長請注意, 逢星期四的中文課是不須帶課本的,閱讀會由老師安排圖書,而生本就會到時派生本書,我見今天都有很多同學帶課本,而老師亦再向同學講,你們的小朋友回來有說嗎

原帖由 tangkamsing 於 08-9-10 19:19 發表

今天看看問不問到1D的愛心家長,有消息告訴你.
:-) :-) :-)

cindymama, 請 check PM.

原帖由 yvonnemami 於 08-9-11 23:11 發表
1B 家長請注意, 逢星期四的中文課是不須帶課本的,閱讀會由老師安排圖書,而生本就會到時派生本書,我見今天都有很多同學帶課本,而老師亦再向同學講,你們的小朋友回來有說嗎 ...

我問囝囝時,他說不知道,老師沒有說.可想而知,他有幾尊心. :cry:

原帖由 cindymama 於 08-9-10 23:35 發表
1C班未有派Dr. PC Family-小學電腦「學與教」, 明天上電腦堂無書帶

昨天C班的電腦課,老師有帶他們到電腦室看看.
第七週會有打字測試.

還派了英文默書的範圍,請家長在家幫小朋友溫習,
不過他們還未學one ~ ten的寫法.

問過中文老師,他說默英文和中文不會同一個星期默書,所以每個星期只要默一種語文.
(C班是,不知其他班是不是這樣?)

原帖由 tangkamsing 於 08-9-10 19:13 發表

Dear all,
I think some parents will have problem on swimming lesson.  Some information received.  1st lesson, swimming suite, googles and towel only, swimming cap will give it to the student in the lesson.  No slipper is required.  Since the changing room is wet, remind all your children to put their shoes in a plastic bag for getting wet (optional).   Then all the student will 冲身 and wearing sport uniform.
Hope all your children enjoy the swimming lesson

原帖由 維他 於 08-9-12 07:36 發表

昨天C班的電腦課,老師有帶他們到電腦室看看.
第七週會有打字測試.

還派了英文默書的範圍,請家長在家幫小朋友溫習,
不過他們還未學one ~ ten的寫法.

問過中文老師,他說默英文和中文不會同一個星期默書,所以每個星 ...

Dear 維他,
Thanks for your information, I also received the dictation content on yesterday.... but I still not know the chinese dictation content... anyway thanks so much... You really share so much useful info to us...

Yvonne, great thanks.

原帖由 sherinema 於 08-9-11 00:13 發表
Hi markojacey,

pls share your experience with us.  

Sherinema

Sherinema,

Sorry,放完一個星期大假,回到工作崗位有點忙碌,無暇上網,e+先有小小時間覆:(。

我負責1D班,頭一星期做義工,大致上幫老師做下文件上的工作,間中入班房assist老師睇下班小朋友。

其實班班都係差唔多嘅上課流程,與維他所講嘅差不多,只係班中有部份比較"活躍",間中有點混亂,不過大致上都control到,要俾d時間d小寶寶適應吧:time:!

今日派了形體舞衣和泳衣了:)!
下星期五可以落水了

原帖由 tangkamsing 於 08-9-10 19:19 發表

check pm pls.

綱上今天開始已有家課冊,那我們可以放心,唔驚仔女抄漏
‹ 上一主題|下一主題