用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 [複製鏈接]

我都好想,今次真係可以同K1既媽咪傾吓.
我個囡話我知,高老師教部份同學讀書,郭老師就會帶另外D同學去玩,主要都會係高老師為主.
我個囡頭兩個月就喊,放緊聖誕假個時,都話想返學.

原帖由 pyma 於 09-1-6 08:27 發表
chole 媽媽 & lola2008,

我一直都希望可以係BK識下K1A既媽咪,因我係在職媽媽, 無咩時間接囡返學放學, 所以一直都好希望可以好似K1B既媽媽咁大家交流交流。

其實我想問一班有二位老師, 她們是否分開來教小朋友, 或 ...

原帖由 hunglin 於 09-1-5 12:49 發表

咩咁夜仲唔瞓啊 不過其實我好多時都會好夜瞓,所以你果次都唔算晏,唔洗唔好意思,反而我想知你果晚打嚟後面笑果個係你囡囡?佢哋真係咁似咩,等我望真啲先 ...

hunglin:
後面笑個位唔係我囡囡,係我朋友...佢係咪笑得好大聲呢,,唔好意思呀~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

醒目開學勳章

我都好開心可以同其他媽咪傾吓 ,以我所知佢哋係分組上堂,而高老師主要教授課本知識、講故事、問吓書,而郭老師就負責體能活動,會同啲小朋友玩遊戲、玩吓啲小道具、器械,偶然兩位老師會同小朋友一齊唱遊,我女話以前成日玩「有隻雀仔跌落水」,在開學前學校舉行的家長會,湯主任話外藉老師只係教Phonics,英文課本入面的字母和生字係由班主任教的,我大女E家讀高班,佢有Phonic書本和Phonic堂,每週一次,佢話俾我聽係外藉老師教,但佢的英文書,都係班主任教。

pyma,你女返學前成日喊,係咪佢唔捨得你呀,係咪想嗲吓你,我女本來唔喊,但哩,兩日放完假後返學,突然間去到學校門口就mama mama 咁喊 ,我以為做乜鬼,放學諗住問下老師,點知行到課室門口,我都未出聲,高老師就即刻話,我個女同佢講話掛住媽咪,叫我聽日早D起身,同佢傾吓謁,然後唔好咁趕先同佢返學喎,你都試下,我女上堂無喊,所以如果你囡囡上堂唔喊,應該都係想嗲吓你喱。

原帖由 pyma 於 09-1-6 08:27 發表
chole 媽媽 & lola2008,

我一直都希望可以係BK識下K1A既媽咪,因我係在職媽媽, 無咩時間接囡返學放學, 所以一直都好希望可以好似K1B既媽媽咁大家交流交流。

其實我想問一班有二位老師, 她們是否分開來教小朋友, 或 ...

醒目開學勳章

hello 各位K1的媽咪,哩幾日行街,如果見到靚靚的新年唐裝服,好買定啦,年年學校都會在臨放農曆新年假前搞party,到時可以穿唐裝衫褲應節,如果到時至買,可能已經冇嘜款楝啦。

原帖由 kcpak 於 09-1-6 15:58 發表

hunglin:
後面笑個位唔係我囡囡,係我朋友...佢係咪笑得好大聲呢,,唔好意思呀~

又唔洗唔好意思,我之不過好奇,以為佢咁夜都未瞓啫

原帖由 lola2008 於 09-1-6 18:26 發表
hello 各位K1的媽咪,哩幾日行街,如果見到靚靚的新年唐裝服,好買定啦,年年學校都會在臨放農曆新年假前搞party,到時可以穿唐裝衫褲應節,如果到時至買,可能已經冇嘜款楝啦。 ...

謝謝你的提點,之前學校好似出通告有提過吓,我早兩日已經買咗lu

今日走火警呀!!!!!!!

醒目開學勳章

你囡囡真係好醒,講到咁多學校發生既嘢你知,我阿二完全無講,我都係問阿大至知,問完再問阿二,佢重烏吓烏吓話無。

原帖由 chole媽媽 於 09-1-7 17:32 發表

我囡都無講呀...我囡依家好衰呀,問佢同學仔做過乜佢就知,,問佢返學學左乜就唔知...
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

annie&sara:
兩位,我已收到你地贈我的相,謝謝~

原帖由 hunglin 於 09-1-7 13:01 發表

又唔洗唔好意思,我之不過好奇,以為佢咁夜都未瞓啫

你估得無錯,我囡都仲未訓未
平時佢都係11點幾12點先訓,而放左學後一定要午睡一,兩個鐘~佢試過好幾次,放左學唔訓....玩到6,7點晚飯時,佢先黎訓,係可以訓天光架

原帖由 lola2008 於 09-1-6 18:26 發表
hello 各位K1的媽咪,哩幾日行街,如果見到靚靚的新年唐裝服,好買定啦,年年學校都會在臨放農曆新年假前搞party,到時可以穿唐裝衫褲應節,如果到時至買,可能已經冇嘜款楝啦。 ...

謝謝~~我已經一早買定啦~

原帖由 kcpak 於 09-1-8 00:21 發表

你估得無錯,我囡都仲未訓未
平時佢都係11點幾12點先訓,而放左學後一定要午睡一,兩個鐘~佢試過好幾次,放左學唔訓....玩到6,7點晚飯時,佢先黎訓,係可以訓天光架 ...

你囡囡好勁 咁夜唔瞓第二朝都起到身,我囡囡平時九點幾瞓七點叫差啲要鏟佢起身咁滯,放學喺校車度多數瞓到c豬咁,仲要食完中午飯再嚟個2個鐘午睡至得

原帖由 kcpak 於 09-1-8 00:00 發表
我囡都無講呀...我囡依家好衰呀,問佢同學仔做過乜佢就知,,問佢返學學左乜就唔知...

我囡囡咪又係咩都無講,有時要威迫利誘先講少少過你聽,不過有時都唔知佢講咩 今日算醒講到俾我聽上堂畫長方形,仲教我點畫

各位"幼B班"家長

請問有無收到"晞瑜"的年曆咭呢????????????

原帖由 chole媽媽 於 09-1-7 17:32 發表

等我今晚問下囡囡昨天係咪走火警, 你囡囡好叻呀!! 我成日問囡囡茶點食咩, 佢要稔, 成日話提子飽, 又話只係飲水, 我覺得佢老作囉!!!

原帖由 kcpak 於 09-1-8 00:18 發表
annie&sara:
兩位,我已收到你地贈我的相,謝謝~

Sara

謝謝你的相, 中間果間係你囡囡, 另一個係我囡囡, 但係第三個都好似你囡囡, 你覺唔覺呢???

當然收到啦! 好靚呀!我已經據為己有放左落自已個wallet!

原帖由 Nanaleung 於 09-1-8 14:04 發表
各位"幼B班"家長

請問有無收到"晞瑜"的年曆咭呢????????????   

nanaleung,

係呀!中間扎孖辮個係我囡囡,另一個係同班同學。我都覺得佢同家家有D似樣 ! 不過個同學仔好斯文、好乖,我個女就..... !

原帖由 Nanaleung 於 09-1-8 14:09 發表

Sara

謝謝你的相, 中間果間係你囡囡, 另一個係我囡囡, 但係第三個都好似你囡囡, 你覺唔覺呢???

原帖由 sara11 於 09-1-8 14:50 發表
當然收到啦! 好靚呀!我已經據為己有放左落自已個wallet!

嘩! 咁比面放入銀包, 重要唔要呀??? 唔駛怕醜喎!!
‹ 上一主題|下一主題