用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

校長一樣, 老師我就唔清楚, 因為今年唔知邊個老師教.

維尼熊pooh ﹕

但係佢地話轉左校長同好多老師!你個 B o個 ... [/quote]

維尼熊pooh ﹕

係丫!我都唔多清楚..

all :

星期六我有去到!不過都唔係乜野會!係單獨傾!話係安撫我地 d家長!我覺得噤做又有d嘥氣!即係得佢地講!我求其講兩句,叫問下仔仔返學情況就算了!沒特別的講!因佢地成日都話件事已交警方!如有地方要檢討...佢地一定會做!...就係噤多!..

原帖由 維尼熊pooh 於 08-9-28 00:17 發表
校長一樣, 老師我就唔清楚, 因為今年唔知邊個老師教.

維尼熊pooh ﹕

但係佢地話轉左校長同好多老師!你個 B o個 ...
[/quote]
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

Today is my holiday and I sent my bb to school. He can 擺低毛巾盒同杯,再揹好書包入課室. He knows! I'm so happy.

Then they 去露天操場玩, i peeped from the upper floor. He was looked so boring and not played with others.

The discipline was quite good today and not many bb cried in the classroom. Most of them can sit properly.

rabbitgirl,
I found my bb is sitting opposit to 柏謙. 柏謙was so good, sat there and played toys.

rabbitgirl:

星期六我無去,因回來時間巳是二時半.如果係單獨傾,咁家長們咪要排隊逐個見校長?咁有排等喎!

spiga:
今朝戴副黑眼鏡響課室外面張果個係咪你?我抱著大囡響課室出面張左一陣...

今日d規矩好左好多,得一兩個小朋友喊乍,大部分都可以
企定定唱歌,跟住好專心坐響自己位聽老師講野...

rabbitgirl:
你問d老師係咪走左好多,我大囡前年黎讀果陣,仲未轉新校長,今年細妹黎讀,新校長係舊年上任,以前三位主任走左兩位,有一位升左做副校,n班老師剩番祁老師同許老師係舊o既,至於k班o既國際班,聽家長講,普通話老師一個學年轉左三個,到今年又黎左一個新,英文老師就冇乜變,至於k班老師走得多唔多,真係唔知,但校公換左,校嬸都好似轉左一部分...

原來你星期六都有去,我都有去,大約兩點半左右,不過發現唔係好多人,至少唔係排長龍,係一個接一個家長黎,
副校/校長/主任逐個家長單獨見面交談,我係見校長,都係同你一樣,問親乜都話件事已交俾警方處理,
唔可以透露詳情,唔會回應

我就問左呢d問題
1.希望校長講下件事,因為我地聽左果名家長同報章講法,想知道校方講法
--校長不會就事件作任何回應 ,因為警方正進行調查
---校長謂不要信報章報道,又話報章可信程度有限,叫家長相信校方,校方會講真相,但校方乜都冇講,點樣令家長放心及相信?

2.係咪有件圓柱形玩具令小朋友受傷
---校長好緊張話通告冇講係呢件玩具,但既然咁多家長咁講,就將件玩具隔離
(因為報章報道係件圓柱形玩具,
我大約知道係邊件,因為放響妹妹座位前面,好大座,妹妹第一日返學已經自己走左去玩呢件玩具)

3.我問d相片中小朋友o既損傷好嚴重,校方有冇察覺或幾時發現?
---校長話該家長出示的相片較諸警方向校長展示的有出入,是更為嚴重
---問佢日後有乜措施,佢話任何事故都會通知家長及記簿 ,但冇講會唔會加強人手或檢查玩具(其實我想問呢d)

---校長話呢次事件會呈上教育局及福利署,學校要如實報告,不能說假話--->唔知會唔會日後向家長交代,
定係由得事件石沉大海
4校長對於當日自己o既處理手法 ,有如下解釋
---不請家長入房,係怕被指禁錮
---由於已經報警,家長是原告人,學校是被告,校長話不可跟該家長再有任何溝通接觸
---校方認為學生盡快入課室,讓該家長發洩夠本,並請德福保安及報警,是溫和做法
---校長認為校方做法好開明,並請家長替學校說好話

我個人感覺:
點解唔係召開家長會公開討論?
---個別同家長傾,似乎係見招拆招,睇個別家長知幾多,就答幾多,避免成班家長對質群鬥,等學校容易控制場面
---係咪減低家長出席意欲,因為星期六多數家庭日,同埋小朋友學興趣班
我家有三寶

hi spiga,
原來今朝同我一齊上樓上莊佢地嗰個係你,你好!

fostermak,
祈老師話樂樂今日自己食完茶點,見思庭唔食,就將思庭個飽飽攞咗落杯好立克度,仲話飽飽喺度游水 ,攪到思庭有d"炆熷"。叫思庭唔好嬲樂樂wor,auntie已經話咗佢曳曳架喇!!

all,
你地會唔會買校褸呀? 我覺得件校褸同件夾綿外套好似差唔多厚,而且k1又唔知會唔會喺度讀,但唔知會唔會有咩場合一定要著校褸呢?

Fostermak,cccsmc,

Yes, that's me! Nice to meet 2 mothers here.
That's my first day to send bb school. I saw a mother peeping from window and so I peeped too. Oh, that's you cccsmc.

So funny and excited to see bb there.

I've ordered 校褸 & paid already.

cccsmc:
係呀,我都問左個媽咪,佢建議校褸可以唔買,因為入到課室會除左去,同埋成一百九十幾蚊,唔平,妹妹都係響度讀一年就去家姐果間,我都心大心細,仲未交校服錢...

祈老師都有打電話俾我,原來祈老師話果個小朋友係樂樂,
其實庭庭唔係炆憎,係保護私有財產,佢好緊張同分得好清屬於自己o既野,唔鍾意人地掂或用佢o既野,又唔鍾意掂或用人地o既野,好在老師話庭庭大叫一聲求救,我知妹妹好惡死,我好驚佢返學會鬆爭還手添,佢唔會嬲人架,放心啦...

原帖由 cccsmc 於 08-9-29 18:14 發表
hi spiga,
原來今朝同我一齊上樓上莊佢地嗰個係你,你好!

fostermak,
祈老師話樂樂今日自己食完茶點,見思庭唔食,就將思庭個飽飽攞咗落杯好立克度,仲話飽飽喺度游水 ,攪到思庭有d"炆熷"。叫思庭唔好嬲樂樂wor,auntie已經 ...

我家有三寶

係丫!柏謙禽日都好左!入課室冇喊!希望佢繼續係噤就好囉...

原帖由 spiga 於 08-9-29 10:35 發表
Today is my holiday and I sent my bb to school. He can 擺低毛巾盒同杯,再揹好書包入課室. He knows! I'm so happy.

Then they 去露天操場玩, i peeped from the upper floor. He was looked so boring and not  ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

哈哈!...唔會有排等!因為都冇乜人去!....

原帖由 MrsJCLee 於 08-9-29 12:09 發表
rabbitgirl:

星期六我無去,因回來時間巳是二時半.如果係單獨傾,咁家長們咪要排隊逐個見校長?咁有排等喎!

我仲未知邊個係你地!你地知就叫下我啦....

原帖由 fostermak 於 08-9-29 12:43 發表
spiga:
今朝戴副黑眼鏡響課室外面張果個係咪你?我抱著大囡響課室出面張左一陣...

今日d規矩好左好多,得一兩個小朋友喊乍,大部分都可以
企定定唱歌,跟住好專心坐響自己位聽老師講野...

rabbitgirl:
你問d老師係咪 ...

雋樂今朝返學終於都無喊啦!我既開心又放心了許多.

校褸和外套我都有買,校務處職員話平時返學著校褸,如天氣太冷的話,可加穿外套在出面.不過,在校務處內的家長都議論紛紛,有些買,有些不買.

rabbitgirl,我都唔知大家係邊個,我們會否等到十一月旅行時才會相認呢!

各位媽咪妳地會唔會去11月份遊行呀?

我個囡囡今星期已經好左少少佢無話唔肯番學,而且佢好鍾意 "上學去" 個本書,成日話要睇書書,又話要貼星星,可能上堂老師同佢地貼貼紙, 其他就無講啦!

回覆 # 的文章

sorry 係旅行唔係遊行

唔好意思, 我是k1家長, 見呢邊熱鬧D, 所以入嚟傾2句, 你地有無發覺11月旅行的午膳餐單, 好似唔多適合小朋友食咁, 點解會揀泰國菜, 會唔會好 , 我驚小朋友無嘢食, 所以還未決定去唔去

我地應該唔會參加旅行,因為嗰日係培正interview。雖然依家我連報名表都未收到,但費事到時真係撞期,就浪費咗d旅行錢啦,話晒都成$110一個人wor。

我都覺得旅行個午膳餐單有d問題,小朋友(尢期n1)只可以食白飯

我都好擔心會有interview,因為今個星期六同下個星期六已有interview啦,到時又唔想失去interview機會,咁唔通比左錢去旅行唔去咩!!!!!!!!!!!

cccsmc

請問培正係唔係要親自交申請表呀? 因為好似要親自交申請表。我係全職媽媽有時真係未必有咁多假期交表又要請假面試又要請假。所以要親自交表我只係選擇左一間。

mingming0925
咁快interview?係邊間????
原帖由 mingming0925 於 08-9-30 16:37 發表
我都好擔心會有interview,因為今個星期六同下個星期六已有interview啦,到時又唔想失去interview機會,咁唔通比左錢去旅行唔去咩!!!!!!!!!!!

今日個仔最叻,唔哭唔扭 我個心終於安樂d了,
其實有冇得要求家長觀課,增加透明度,
又或者可以唔以早會時留係課室/或課室外的玻璃門一小段時間,睇下小朋友的上課情況,等大家了解多d

唔知件事幾時會有正式公佈呢?

我都冇參加旅行,又冇買校褸,都唔保暖,
你地會買幾多套校服?
有冇得淨買裇衫架?
‹ 上一主題|下一主題