用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

mom1118

good to hear that

原帖由 mom1118 於 09-9-8 13:54 發表
The school bus company has changed the nanny and changed the driver and re-did the routing again. So we are almost the last station to get on the bus at 7:15 am.  So it seems everything is OK la.

原帖由 reb619 於 09-9-7 21:51 發表
Yeah

你地開始有功課未?

有呀, 不過唔多....同mind都幾簡單, 可能學校lum住等她們留d精神適應掛.  

不過尋晚mang d, 個功課要將自己個名charlotte leung寫20次, 她不停甘話點解我地兩老比個長既名她.....

原帖由 fyeung 於 09-9-8 13:04 發表
今日蒑蒑學校d小朋友要帶口罩返學,中學部有姐姐感染流感,大家小心小心!!

birdbird,

Grant學校復課未呀??

停課7日之後,
Grant 終於在今天返番學喇.....
我地一家去o左兩日 澳門, 半日迪士尼....
掛住玩, 做唔晒老師比果d功課.

聽聞蒑蒑學校下星期開始返 full day,
蒑蒑期唔期待在學校食 lunch?

reb619,

今日又有功課,係中文worksheet 4張,英文1小張及中數1頁.嚇得我呀,一下子咁多野做,原來中文ws一張只有寫幾個字,而且2張已經係學校做左.

今年無課外活動參加,學校無游水堂,游水堂會比泳隊or外面架泳會.我問過蒑蒑,想參加d咩課外活動,佢話打籃球.咁快諗定,到時又唔知會變左咩.

你有無幫Megan報校際朗誦?咁快就一年,仲記得上年中文朗誦大家同場比賽.

原帖由 reb619 於 09-9-8 14:43 發表
fyeung,
可以話有,又可以話無, 因為都係做返暑假要我地自習果啲, 如果暑假已做,咁咪唔使做囉,其實我都唔明, 可能有啲小朋友無做掛.
課外活動, 學校俾很多選擇比我地, 不過我都係揀啲大路野,無重點出擊, 我想megan學 ...

小熊媽咪,

haha~~~~Charlotte真攪笑,笑死ee啦.....
係呢,Charlotte仲有無跳ballet? 為咗應付小一, 我哋已經quit咗囉, 升咗grade one,一星期要跳兩次, 有show或考試仲要加堂, 真係頂唔順; 你哋呢?

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-9 13:24 發表

不過尋晚mang d, 個功課要將自己個名charlotte leung寫20次, 她不停甘話點解我地兩老比個長既名她..... ...

heiheikeikei,

係囉,終於有緣相見.咁你有無撞過reb619?

蒑蒑話好鍾意小學,我問佢點解,佢話因為有2個小息,比佢激死!!佢好似無咩問題,我就係度適應中,日日都同時間比賽,放工返去就check佢功課,食完飯又望下個鐘幾點,溫下書,9:00 am上床,講得古仔又話要玩memory card,9:20 am已經要佢瞓,真係爭分奪秒

對你黎講,一齊take care heihei + keikei返學,係咪輕鬆左??

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-9 09:38 發表
fyeung

嗰日終於撞到你
how's 蒑蒑 有無講學校生活呀~

fyeung,
我地呢星期似乎仲係honeymoon,功課大致都係summer自習果啲,其餘都係學校做晒.

點解無課外活動參加??  係咪未派通告咋?

校際朗誦我地有參力, 所以或者都會遇到些舊朋友架! 你呢?

原帖由 fyeung 於 09-9-9 22:05 發表
reb619,

今日又有功課,係中文worksheet 4張,英文1小張及中數1頁.嚇得我呀,一下子咁多野做,原來中文ws一張只有寫幾個字,而且2張已經係學校做左.

今年無課外活動參加,學校無游水堂,游水堂會比泳隊or外面架泳會.我問 ...

birdbird,

Grant學校,係咪遲交功課都得架,我地遲交就要寫係手冊.
下星期開始全日,到時係學校食飯.估唔到蒑蒑架食量大左,以前係SC,一塊麵包都OK,而家2個小息,要食2塊加一包2塊架雪餅.第一日,唔夠食,問其他小朋友攞薯片食,真係羞死鬼

原帖由 birdbird 於 09-9-9 20:05 發表

停課7日之後,
Grant 終於在今天返番學喇.....
我地一家去o左兩日 澳門, 半日迪士尼....
掛住玩, 做唔晒老師比果d功課.

聽聞蒑蒑學校下星期開始返 full day,
蒑蒑期唔期待在學校食 lunch? ...

hhkk,
明白晒, 咁等我睇定啲先再決定, thx!
係呢, 好似megan未認識你家大小姐, 不如我地幫下佢地, 叫佢地小息相認下, 你話好嗎?

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-9 09:36 發表
hi reb619,

係呀 傳統都係女少男多㗎 大約三份一
兮 我家小姐都全步倒退
連Test Book 同Workbook 都十下十下咁亂點
都唔知要幾耐先似個小一生
校車你等所有活動定晒先confim 要唔要
因為校車差不多日日都要走兩轉
...

原帖由 fyeung 於 09-9-9 22:25 發表
birdbird,

Grant學校,係咪遲交功課都得架,我地遲交就要寫係手冊.
下星期開始全日,到時係學校食飯.估唔到蒑蒑架食量大左,以前係SC,一塊麵包都OK,而家2個小息,要食2塊加一包2塊架雪餅.第一日,唔夠食,問其他小朋友攞薯 ...

fyeung,
個仔今日又放假, 學校有 electric fault, 唉!

學校在停課期間比d功課, 好似唔係好著緊小朋友交唔交咁, 如果份功課緊要, 一定要收番的話, 老師就會寫落本手冊度, 但係唔會話有咩 punishment. 今日剛好可以做埋之前未做晒果d功課.

蒑蒑要食多o左野, 可能同早起 & 在學校勞碌有關. 大少今年個 snack box 份量我都幫佢加碼, 佢又真係食得晒. 小息對好多小朋友黎講, 好鬼重要.... 因為有得食. 我仔就係其中一個. 我鐘意小朋友食多少少野, 個身有d肉, 男仔 or 女仔望落去都精神好多, 靚仔靚女好多.

wah , same woo, Katie 都會quit ballet 因為撞到唔清唔楚. Friday因為有週五進修班, 學校放4.10 ballet 學4.30 去唔到㗎喇 . . .又係要兩堂 so 哩個月係 last month.
原帖由 reb619 於 09-9-9 22:14 發表
小熊媽咪,

haha~~~~Charlotte真攪笑,笑死ee啦.....
係呢,Charlotte仲有無跳ballet? 為咗應付小一, 我哋已經quit咗囉, 升咗grade one,一星期要跳兩次, 有show或考試仲要加堂, 真係頂唔順; 你哋呢?

...

Katie Kwok 係祺祺英文名
我仔小四嗰級會有我哋自己做嘅server,
要嚟keep 啲Blank 嘅工作紙
一般考試形式同工作紙好似
我哋會keep定啲Blank 嘅 分工上server keep 起 方便求救用 if 我大家合作 理應會好暢順
我問下我加懵妹先~
fyeung 話我哋係同"街"工作㗎~~
原帖由 reb619 於 09-9-9 22:28 發表
hhkk,
明白晒, 咁等我睇定啲先再決定, thx!
係呢, 好似megan未認識你家大小姐, 不如我地幫下佢地, 叫佢地小息相認下, 你話好嗎?

fyeung

未撞呀~ 但好彩呀 我兩係同班~
個人覺得祺祺未有小一生嘅準備
因為哩個week係正常上課喇
尋日第一次係工課堂做工課
咁都好 慳少少時間

下個week 連活動班都開遲返
有啲驚佢9.00瞓唔到覺

兩個一齊真係好啲 (簽通告同活動班啲嘢都預知晒同了解好多)
起碼祺祺無咁驚 同有好多哥哥啲朋友搵佢
佢好enjoy 學校生活
你女讀乜班? 睇下祺祺另一個朋友叫cherry 同你同唔同班 佢1C.
原帖由 fyeung 於 09-9-9 22:17 發表

係囉,終於有緣相見.咁你有無撞過reb619?

蒑蒑話好鍾意小學,我問佢點解,佢話因為有2個小息,比佢激死!!佢好似無咩問題,我就係度適應中,日日都同時間比賽,放工返去就check佢功課,食完飯又望下個鐘幾點, ...

reb619,

無呀,P1無課外活動,有50分鐘功課輔導.P2以上參加課外活動,一星期一次係50分鐘內,即是一星期少左一次功課輔導.

可能諗住P1比佢地適應下先啦!

birdbird,

蒑蒑仲有個肚腩仔添
學校有小食部,不過我諗大d先比佢去買野食.我怕排得黎都已經響鐘.

原帖由 reb619 於 09-9-9 22:20 發表
fyeung,
我地呢星期似乎仲係honeymoon,功課大致都係summer自習果啲,其餘都係學校做晒.

點解無課外活動參加??  係咪未派通告咋?

校際朗誦我地有參力, 所以或者都會遇到些舊朋友架! 你呢?

...

蒑蒑係1B,而且同班有芷晴+以前搭車架同學仔,唔會悶.不過唔知點解,問左佢成個week,連坐隔離個同學仔叫咩名都唔知 以前係st.cat記名好掂,好快就同我講邊個邊個,邊個grouping一齊,可能上小學,上堂要記架太多啦!

我諗keikei好快就適應小學生活,佢成日同heihei D同學仔一齊玩,早已經對學校瞭如指掌啦!

我係返工時會撞到reb619,係我地對面.校啱時間可以見到架.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-10 09:38 發表
fyeung

未撞呀~ 但好彩呀 我兩係同班~
個人覺得祺祺未有小一生嘅準備
因為哩個week係正常上課喇
尋日第一次係工課堂做工課
咁都好 慳少少時間

下個week 連活動班都開遲返
有啲驚佢9.00瞓唔到覺

兩個一齊真係好 ...

我見囡囡都好似幾適應小一生活, 暫時都唔係好多功課, 可以我放工前自己做完, 希望她生生性性保持留去就好啦, 不過投訴書包很重(書+snack+水), 夜晚930就要趕上床瞓覺, 遲啲多啲功課+溫習都唔知夠唔夠時間

原帖由 fyeung 於 09-9-10 13:54 發表

蒑蒑係1B,而且同班有芷晴+以前搭車架同學仔,唔會悶.不過唔知點解,問左佢成個week,連坐隔離個同學仔叫咩名都唔知 以前係st.cat記名好掂,好快就同我講邊個邊個,邊個grouping一齊,可能上小學, ...

hhkk,
係咩! 你同fyeung同間公司? or你公司同我地同條街?  不過,咁耐我都係見過fyeung幾次咋!
等我Friday叫阿囡小息揾Katie, 請問Katie坐第幾行第幾位?  Megan坐近門口數落第二行第二個位,唔俾多啲資料阿囡,我驚佢揾錯人.
reb619

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-10 09:30 發表
Katie Kwok 係祺祺英文名
我仔小四嗰級會有我哋自己做嘅server,
要嚟keep 啲Blank 嘅工作紙
一般考試形式同工作紙好似
我哋會keep定啲Blank 嘅 分工上server keep 起 方便求救用 if 我大家合作 理應會好暢順
我問下 ...

同fyeung 同大廈呀

我件話坐大六行唔知第幾個位喎
唔係頭兩個 . . . .
原帖由 reb619 於 09-9-10 15:35 發表
hhkk,
係咩! 你同fyeung同間公司? or你公司同我地同條街?  不過,咁耐我都係見過fyeung幾次咋!
等我Friday叫阿囡小息揾Katie, 請問Katie坐第幾行第幾位?  Megan坐近門口數落第二行第二個位,唔俾多啲資料阿囡,我驚佢揾 ...

fyeung

其實唔知係唔奇㗎 因為小學得小息係比你free talk 其他時間一定要坐好聽書 咁會唔會安慰到你 即係蒑蒑好乖囉
原帖由 fyeung 於 09-9-10 13:54 發表

蒑蒑係1B,而且同班有芷晴+以前搭車架同學仔,唔會悶.不過唔知點解,問左佢成個week,連坐隔離個同學仔叫咩名都唔知 以前係st.cat記名好掂,好快就同我講邊個邊個,邊個grouping一齊,可能上小學, ...

原帖由 Karen8888 於 09-9-10 14:28 發表
我見囡囡都好似幾適應小一生活, 暫時都唔係好多功課, 可以我放工前自己做完, 希望她生生性性保持留去就好啦, 不過投訴書包很重(書+snack+水), 夜晚930就要趕上床瞓覺, 遲啲多啲功課+溫習都唔知夠唔夠時間:igiveup: : ...

karen8888
Cherry 適應小一, 安樂晒啦.
對我地 working mom 黎講,返到屋企得2-3個鐘對住仔女, 又要食飯又要睇功課又要同佢地溫書/練琴.... 永遠都覺得d時間唔多夠用. 如果佢地唔生性做野唱慢板, 哼, 死多兩錢重. 所以要成日 remind 住佢地做野要快靚正, 唔好浪費大家時間.
‹ 上一主題|下一主題