用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
樓主: msmchan
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-7 17:40 發表

係咪可以skip問題? 哩樣真係唔知喎! 有冇人知呀?
.
唔該晒..咁請問份checklist又係點架..我對上講搵到個份既標題唔知係唔..跟住又搵到份有中英對照既checklist真係唔知點樣

見到不只一個學生申請者(with parents),文件應不齊,冇打指模和影相就走左.....陰功。

大家小心。

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-7 17:43 發表

恭喜晒! 我同你所交文件exactly一樣, 我仲小咗份guardian confirmation letter.

祝你小朋友順利攞到簽証!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 17:48 發表
http://ukinhongkong.fco.gov.uk/en/visas/how-do-i-apply/checklists

Click > Student - Child [PDF, 82KB]

then the below form appear.

http://ukinhongkong.fco.gov.uk/resources/en/pdf/14996412/studen-c ...

真係萬分感激..我小朋友到8月9號就16歲..只係唔知我如果係佢生日之前申請係填under16還是16 or over.不過我睇返d指引16-17歲都係可以申請child個part..所以呢份checklist都應該岩用

今早去到,入門口保安檢查嚴謹,Mobile 要放底。

上了一層,保安員派了兩張表,一個籌。

1. Student Supplementary Questionnaire. (For student has already begun his studies in the UK)
(My son 第一年去, so 冇交)

2. Checklist - Child Student Visa (PBS Tier 4)
(雙面影印)

"臨場 Checklist" is almost the same as the above link.

只少了一行 :

P.2  No.6  > Evidence that care arrangements are in place for travel, reception at port and living in UK

填了"臨場 Checklist" ,Counter 職員好認真跟 checklist check documents.

由到達到走得, 用了接近 2 hours,80% 時間在等。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 17:55 發表
見到不只一個學生申請者(with parents),文件應不齊,冇打指模和影相就走左.....陰功。

大家小心。

我嗰日都係, 有個家長又係文件唔齊要返去再準備, 佢喺度呻話唔敢訂機票住, 怕出唔切visa, 但若太遲出機票又未必買到, 因為開學係peak season, 真苦惱!
[img][/img]

好在大家在此交流,少些人 "返頭",咪仲亂。
命運就是這樣的敲門。

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 18:16 發表
今早去到,入門口保安檢查嚴謹,Mobile 要放底。

上了一層,保安員派了兩張表,一個籌。

1. Student Supplementary Questionnaire. (For student has already begun his studies in the UK)
(My son 第一年去, so 冇交)

2. ...

唔好意思..想問問咁份checklist係用臨場派既還是網上下載個份先得..

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 18:23 發表
好在大家在此交流,少些人 "返頭",咪仲亂。

真係好彩有呢個交流區..先知原來咁多野..之前Agent講話要申請student visa仲意為好簡單..跟住睇到大家既留言先識著急..連囝囝個BNO都係上個星期拿拿聲去攪..睇返講話預約都要成十幾日先得..真係好怕趕唔到8月31號飛..個時就頭都大埋囉

咁梗係用臨場派個份,我照抄番已填好 download 個份的 "tick".

如不適用的行,我填 N/A, counter staff 冇話有問題。

跟住叫囝囝簽名。

原帖由 ballwong63 於 09-7-7 18:25 發表

唔好意思..想問問咁份checklist係用臨場派既還是網上下載個份先得..
命運就是這樣的敲門。

ballwong63,

Please check PM.
命運就是這樣的敲門。

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 18:34 發表
咁梗係用臨場派個份,我照抄番已填好 download 個份的 "tick".

如不適用的行,我填 N/A, counter staff 冇話有問題。

跟住叫囝囝簽名。

真係唔該晒..呢家所有要既表格都知道係點樣..只欠BNO..同學校既VISA LETTER就可以做網上預約..希望順順利利..萬分感激大家既幫忙

Checklist first row >

A signed print-out of your online application form (VAF9 PBS)

Print-out 見到 on-line 答了的好多 question. 就係 VAF9 PBS, 不用再 print 那 form 手填。

PBS Child student appendix 9 self assessment form 就要 print from web site and 手填。
命運就是這樣的敲門。

用 BNO 申請,不用交錢 $1885 (免費),Receipt 要收好,取 visa 要用。
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

Hi Ben2003

首先恭喜你交FORM成功,  真是多謝你的關心,  越看你們的POST,  我的心情也越來越緊張, 我的BOOKING 在16 JUL , 唯有死頂下去.

我在想,  我只是想我的女兒去英國讀書, 去年聖誕開始籌備, 由選學校, 等考入學試, 等通知, 等UK學校信件, 當然錢也交了,  然後學校welcome pack遲了很多很多才寄來, 我去郵局查問, 問了又問, 查了又查,  到收到UK學校信件才知道自己訂的機票要改日期, 但要加錢...

還有別忘了大家一直期待的visa letter, 但自己太心急了, 一早ON LINE APPLY, 不等其他BK MAMA消息,  於是填form 出了問題....

對不起, 我太勞嘈了, 我只是在想一切快些過去, 多謝各位MAMA熱心幫忙.

PIZZA_HUT

原帖由 Ben2003 於 09-7-7 17:21 發表
msmchan and Pizza_Hut,

Hi Pizza_hut,

十分矛盾,一方面希望時間快些過去,一方面又要面對小朋友很快離去,個心真係很痛.

世事有時就是這樣出乎意料之外。

我最近很忙,不過見你答過我的問題,講多句才閃~~~

踏出一步,答了我的 PM, 可能....

出乎意料之外的事情正等著你。

Bye.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-7-7 20:57 發表
Hi Ben2003

首先恭喜你交FORM成功,  真是多謝你的關心,  越看你們的POST,  我的心情也越來越緊張, 我的BOOKING 在16 JUL , 唯有死頂下去.

我在想,  我只是想我的女兒去英國讀書, 去年聖誕開始籌備, 由選學校, 等考 ...

命運就是這樣的敲門。

上年申請同今年真差天同地.....
希望21號可以順順利利...

Hi Ben2003

我收到你PM, 但是我發不到PM給你, 以前到可以, 但現在每次發出PM 都是在自己的收件箱, 唔知點解, 你可否PM你email給我.

msmchan
原帖由 Ben2003 於 09-7-7 17:21 發表
msmchan and Pizza_Hut,

Hi Ben2003,

因為新手, 現在我成功PM給你啦, 如你收不到我的 PM, 請通知我

msmchan

Hi DoReMi,

我己叫學校加埋2) and 3) , 但現在未收到學校更改後的信,
如果今天信未有, 我也會on line apply 先, 因為時間真是不足夠, 希望on line 順利啦.

另外想問on line 時要有集膂什麼文件或資料在手, 才可以開始on line apply

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-7-7 17:46 發表

我都出咗pm俾你, 唔知你收唔收到. 不過唔緊要啦, 喺哩度出埋啦!

msmchan

其實pt 2)係咪一定要有我都唔肯定, 但我嗰封有, 所以講埋俾你聽, 事實上checklist又冇話要contain this information.  但至於pt 3 應該係 ...
‹ 上一主題|下一主題