用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

回覆 1# Sorb 的文章

我老公話: 如果自己N1學生都唔收, 即係
1. 自己教得唔好
2. 玩死K1 D 老師..因為要由頭教一班未聽過PTH 的學生

joeytcy,

邊個係 helen 呀?

Cankan

原帖由 joeytcy 於 09-6-19 19:26 發表

點止呀....總有畢業相呢.....
CANKAN你有無同HELEN聯絡呀....

joeytcy,

畢業相唔係影左咩?!

Cankan

原帖由 joeytcy 於 09-6-19 19:26 發表

點止呀....總有畢業相呢.....
CANKAN你有無同HELEN聯絡呀....

joeytcy,

如果真係落實提早放暑假,我到時再問你個地址,唔駛等佢地斷哂聯絡。

上個星期陳 x 瑤都約左亞女落公園玩左一個下午。

Cankan

原帖由 joeytcy 於 09-6-20 08:11 發表

cankan

係WOR...確實唔洗返學的話..你女女本紀念冊點呀....一係如果你唔介意寄張比我..等阿悠寫完寄番比你....昨日原來阿悠去左何顯X同學仔家玩呀.... ...

回覆 4# Chens 的文章

Chens, 我一向也有你老公#2之想法, 第一次聽#1,不過又幾正確 woh. If interview performance is not good, KCS 更加應該要返個 KCS PN小朋友努力教好佢 : )

Thus, I really do not understand why KCS asks us to sit for an interview again. 我個女interview 時表現麻麻地 , 我都有些驚的....好彩沒事.....otherwise, 而家都幾彷徨。

原帖由 CanKan 於 09-6-22 14:30 發表
joeytcy,

邊個係 helen 呀?

Cankan

補習老師呀....之前PM左個電郵比你....你收唔收到呀....

原帖由 CanKan 於 09-6-22 14:32 發表
joeytcy,

畢業相唔係影左咩?!

Cankan

我問左阿悠...佢話羅左畢業相WOR...甘我咪話做咩你地唔話比我地知架......

嗱嗱嗱, 唔好話我有偏見, 但你地呢句 "If interview performance is not good, KCS 更加應該要返個 KCS PN小朋友努力教好佢 : )", 我深信學校係唔會咁做囉, 如果真係會咁有教無類, 就唔駛連自己友都要面試兼唔駛連自己友都唔收番啦! RIGHT?! 況且我真係識得有人被拒諸門外, N1都升唔到K1架喎, 努力教好佢....嘩....

原帖由 十月媽咪 於 09-6-22 18:58 發表
嗱嗱嗱, 唔好話我有偏見, 但你地呢句 "If interview performance is not good, KCS 更加應該要返個 KCS PN小朋友努力教好佢 : )", 我深信學校係唔會咁做囉, 如果真係會咁有教無類, 就唔駛連自己友都要面試兼唔駛連自 ...

Yes, I agree that should be the principal of teaching.  But currently looking at most of the schools in Hong Kong not much school is taking this principal esp the top school and with exceptional the gov't school.  

The P1 interview has especially given me some kind of insight.  When you go for an interview, the school is already choosing their right type of student - bright and with parent commiment.  Taking some of my friends who is lucky enough to be accepted by St Paul co-ed or DGS - l sometimes wonder whether it is the school that brought out the strength of the students or it is the parents who has done all the things.  I know some parents who have done a lot for their kids .....and the outcome is their kids are really smart in term of conversation and also the way of thinking.  It is definately not the effort of the school as I know some students also come from the same kindergarten.

I sometimes imagine if DGS offer a place for my daughter but the question that I need to consider is -  am I ready to be the parent of DGS ; am I really to give the commiment of the like some other DGS parents.  My friend who is DGS parents give about 8 activities a week to their girl.  Two type of sports; painting class - western and eastern; 2 types of musical; 2 types of languages cources and etc.   

just 發洩下.  Things which we think naturally that should be the effort of school but it turns out that the more popular school you go, the more you will find out that the drive is from home.

GIPW,

我係絕對&超勁同意你既講法! 所以點解我選擇離開KCS, 我知個女既優點, 唔係呢間學校重視既嗰杯茶...好多野, 失望完一次又一次, 亦係我堅信再留落去都無意思! 我唔知將來響間津貼學校入面, 係咪都會好似呢三年咁, 有咁既遭遇, 但我相信, 名校要求既, 唔係學校方面點樣去付出, 點樣去畀機會小朋友, 點樣去教好個小朋友, 而係家長同小朋友點樣去付出, 點樣去爭取機會! 雖然我女都有八樣課外活動, 學術&非學術, 但可惜無一樣係學校嗰杯茶, 好無奈!

原帖由 GIPW 於 09-6-22 19:35 發表

Yes, I agree that should be the principal of teaching.  But currently looking at most of the schools in Hong Kong not much school is taking this principal esp the top school and with exceptional the ...

GIPW, how come we think so close in this regard........this is exactly what I have been telling my friends after various interview with those famous KGs  "l sometimes wonder whether it is the school that brought out the strength of the students or it is the parents who has done all the things."  

Based on what you have written, it seems you did not apply DGS for your daughter.  I do not appreciate this school neither, but I think I will apply for my daughter in the future......to see how its interview game goes and test weather my girl has the potential to enter such a competitive school.....actually, even sucessful, I will have to re-think and re-think as I don't want my girl to become  a "DGS type student".

原帖由 GIPW 於 09-6-22 19:35 發表

Yes, I agree that should be the principal of teaching.  But currently looking at most of the schools in Hong Kong not much school is taking this principal esp the top school and with exceptional the ...

十月媽咪 ,你對KCS的怨氣真的很重, I trust something very unpleasant must have happened between you and the school.  Thus, 我相信離開對你和小朋友也是好的......祝你有一個新的開始.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-22 19:57 發表
GIPW,

我係絕對&超勁同意你既講法! 所以點解我選擇離開KCS, 我知個女既優點, 唔係呢間學校重視既嗰杯茶...好多野, 失望完一次又一次, 亦係我堅信再留落去都無意思! 我唔知將來響間津貼學校入面, 係咪都會好似呢三年 ...

Sorb,

既然唔想個女係DGS type students, 就真係諗清楚至好去試! 呢個遊戲真的非常不好玩! 去到DGS門口, 只有等...到個校工放你入內, 上到一間房, 又係等 (成班家長&學生一齊等), 好唔容易等到去校長室見校長, 一開門, 校長就會先SCAN一次家長, 接左小朋友入內, 交番個小朋友畀你, 又再畀佢SCAN多次, 不過....我嗰次...校長都算係有禮貌&感覺尚算尊重咁SCAN!

我當初就係好似你而家咁諗...身邊周圍既人, 亦都慫恿我去試, 佢地個個都話: 試左先啦, 一唻睇下自己個女有無咁既實力同人FIGHT, 二唻當畀個機會個女晉身"名校", 入到去, 佢將來條路真係好行好多架! 響人人都係咁講既情況下, 就係咁...我好傻咁帶左個女去"試", 當然亦唔抱任何希望喇! 有個FRIEND仲好笑, 喂, 佢收你, 到時你唔讀, REJECT番佢, 幾型呀! 我話: 你咪超低能啦, 我唔覺人地會收我地呢D咁平凡既學生囉! (結果當然唔收) 不過人就係咁, 明知唔會收, 但又偏偏要去試...又明知自己同嗰度D人格格不入, 都係要去試....回想番, 都幾傻! 不過想去見識下&覺得個女真係有實力既話亦無妨一試, 我女嗰班都有個女仔畀DGS收左, 老師知道後, 開心到眉飛色舞, 幫嗰個女仔宣揚宣揚, 挺搞笑呢!

其實玩完呢個小一面試既遊戲, 我唔單止係對KCS有咁既睇法, 基本上, 所有直資又好, 私校又好, 都係咁樣! 佢地收生, 本身就要睇下家長畀左幾多心機心血金錢唻培育個小朋友 (尤其各大名校), 唔單止咁樣, 家長最好就係先訓練到小朋友多才多藝, 獲獎無數, 入到去, 就幫學校拎番N個獎項, 為校爭光! (當然, 我唔否認正式面試時, 小朋友既表現亦係重要一環)

不過無論點樣, 無可否認既係, KCS都係有好老師既, 我亦深信有部份老師係好有熱誠的! 只係可能我要求高, 又對某D發生左既事情OR某D老師既說話太過放在心上, 心中始終有條刺, UN住UN住吧!

其實我地嗰班可能比較無咁好彩, 你可能覺得我好多怨氣, 好多不滿, 但我已經算係好好忍耐力架喇, 因為以我所知, K3第一個學期完結前後, 我地嗰班都先後有家長去主任室拍晒枱鬧的 (鬧咩我唔講喇) 有個女仔個老豆仲型, 鬧完, 下 學期就唔見左人喇! 退學走了!

好多時, 家長對學校同老師既印象, 都好睇遇到某D事情既時候, 學校點處理&老師點表現, GIPW呢三年遇到個好好既老師, 仲要普通話一流! 所以佢地嗰班好多小朋友原校升讀並唔出奇, 因為佢地遇到既都比較正面!

但睇番我地嗰班, 唔好計頭兩年如何喇, 唉...淨係呢一年, 一個中途退學; 三份一左右既小朋友無留位 (有D係有阿哥家姐響出面讀緊, 有兄弟姊妹分; 有D係明言堅拒升讀); 有D首輪派到, 已經走夾唔抖; 有D考到直資OR私校既, 亦不作他想, 鬆人; 好似我呢D, 最後要等大抽獎, 而又抽到第一志願既, 亦係互相報喜, 執番身彩! 好記得放榜當日, 有個家長九點半搭正就打畀我: 你點呀? 派唔派到呀? (當時仲排緊隊, 未有耐排到) 我好開心呀, 第一志願呀, 北循上午校呀, 卒之唔駛驚要響度讀喇! (你駛唔駛咁誇呀?)

講真, 我有時都諗, 如果我地呢三年無遇到一D唔太愉快既事, 會唔會我地嗰班既小朋友, 都會好似GIPW嗰班既家長咁, 最後都為自己小朋友選擇番KCS呢?! 不過事情已經過去, 我地嗰班, 真係幾乎四散, 各奔前路LU!

原帖由 Sorb 於 09-6-23 00:47 發表
GIPW, how come we think so close in this regard........this is exactly what I have been telling my friends after various interview with those famous KGs  "l sometimes wonder whether it is the school t ...

何志平個女interview,DGS 校長親自到學校大門口恭迎何志平入去interview ga.......

十月媽咪,玩得“名校”這個遊戲就預了俾人scan and lose........我 concern 的是小朋友到時失敗了可否承受這挫折,但她已old enough to 經歷一些挫折,failure is the mother of sucess, so, good training for her.......but I have to handle properly by that time.

可能我以前母校時常在Sport上與DGS鬥,所以對DGS student沒有甚麼好感,只是覺得DGS student 是 smart,但感覺太串、太囂,對我來說,good personality (like humble) is more important than anything......

Sorb,

承受挫折...嗯...咁響呢個過程入面, 我諗我女都幾承受得到, 每次收到waiting信or reject信, 我都係如實告知佢的, 佢跟住就會同我講, 唔緊要啦, 橫 掂點都有得升蘇小既!...我見佢面對到, 都感覺佢長大了, 以前佢一有少少挫折, 就會不停咁問我: 點解會咁既? 我好傷心呀!之類...反而考小一既過程入面, 佢好識得自我安慰!

原帖由 Sorb 於 09-6-23 09:54 發表
何志平個女interview,DGS 校長親自到學校大門口恭迎何志平入去interview ga.......

十月媽咪,玩得“名校”這個遊戲就預了俾人scan and lose........我 concern 的是小朋友到時失敗了可否承受這挫折,但她已old enough t ...

十月媽咪:

過左去既野就無謂再勞氣!希望黎緊會遇倒個好老師啦!

其實每間學校都會有好既老師,遇唔遇到就要睇自己既彩數;亞女好彩俾佢係依3年遇倒,但係到小學既時候、或者細佬自己,就要睇佢地既造化;

我地可以做既只係儘量幫佢地搵一間適合佢地既學校。

Cankan

回覆 1# CanKan 的文章

Totally agree.  油麻地天主教這麼好的學校不也出了“敗類老師”。有時真是好看彩數!

[quote]原帖由 joeytcy 於 09-6-22 18:49 發表

cankan

補習老師呀....之前PM左個電郵比你....你收唔收到呀....

joey

Sorb,

丫, 順帶提一提, 純粹係過來人既感受, 玩"名校"小一面試呢個遊戲, 無論覺得自己小朋友幾有才能, 幾有料都好, 都真係唔好抱太大期望...響考驗小朋友承受挫折既能力 & 面對逆境既同時, 其實亦係考驗緊家長! 有時小朋友都仲可能係不知愁滋味, FOR一D唔太CARE得失既小朋友唻講, 就更加係唔覺得乜野一回事! 但FOR家長, 太大期望, 可能會有好大既失望, 尤其當收到一封又一封既WAITING信同REJECT信嗰陣, 真係....既無奈又無癮架! 我已經算係好好彩, 一唻有蘇小呢間普通話全港NO.1既學校做BACKUP, 二唻最後都派到本區第一志願; 我有朋友真係好徬徨架, 個女讀協X幼稚園, 私校直資, 全部唔收, 最後大抽獎派左本區第十三志願, 講完個名出唻, 都無人知係乜?! 佢一直諗住, 就算派唔番協X小學, 到時叩門都應該有D機會, 殊不知, 學校一口就拒絕叩門, 失望之情, 難以形容! 而佢個女係大家心目中公認既醒目女, 讀得又玩得又開朗, 偏偏有時就係唔知點解會咁, 面試嗰陣, 間間都唔收, 最後連運都無埋! 而家仲係努力叩門各間"好"學校....佢父母就好徬徨好愁喇, 但個女呢? 依然天真活潑可愛!

我同我佬都曾經失望過一次又一次, 但個女總算樂觀, 有時要克服呢D咁既挫敗感, 小朋友可能會容易過成年人啊! 相反, 當小朋友面試時過關斬將, 事事順利, 父母收既每封都係取錄信嗰陣, 父母響呢個遊戲上既成就感同優越感, 又會比小朋友大...講到尾, 仲係一個非常刺激既遊戲!

原帖由 Sorb 於 09-6-23 09:54 發表

十月媽咪,玩得“名校”這個遊戲就預了俾人scan and lose........我 concern 的是小朋友到時失敗了可否承受這挫折,但她已old enough t ...

CanKan,
你都講得啱, 確係過左去! 其實一句到尾, 要留低, 可以有好多支持既理由; 要離開, 亦可以有好多原因!

其實睇番今時今日自己寫既遭遇, 再想番起三年前, 我開呢個topic嗰陣, 有個應屆畢業or已畢業既媽咪極力勸阻我...唔同既係, 時至今日, 當人地問我: 蘇幼好唔好呀? 我依然會推介畀人...畢竟我覺得唔好啫, 好多人都覺得好, 同埋我覺得唔好, 可能係我要求高, 又或者係個女唔適合呢?! 唔代表d乜野啫!

話時話, 你諗掂未呀? 係咪最後北官又註冊左, kcs又註冊埋呢? 咁真光最後仲有無註冊呀? 細佬係咪真係confirm讀香港民生? 抑或最後蘇幼畀到個offer細佬?!

原帖由 CanKan 於 09-6-23 14:55 發表
十月媽咪:

過左去既野就無謂再勞氣!希望黎緊會遇倒個好老師啦!

其實每間學校都會有好既老師,遇唔遇到就要睇自己既彩數;亞女好彩俾佢係依3年遇倒,但係到小學既時候、或者細佬自己,就要睇佢地既造化;

我地可以做既只係儘量 ...
‹ 上一主題|下一主題