用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

綽盈媽咪,

我都知有得check呀, 不過, 由今個星期一開始, 有2日係完全無upload 上去, 今日都係upload左1科.. 所以, 睇都無得睇呀~

另外,有張應該係普通話班既工作紙, 點做架? 聽日洗唔洗交呢?

原帖由 綽盈媽咪 於 09-9-23 20:45 發表
大家想睇當日有什麼功課, 家長可到學校的內聯網上check到的. 不過,有時可能有錯,因為都係p6的學生打上網的.  有得check好過冇.

綽盈媽咪
網上家課冊....我相信我地呢班小一家長都會日日check住,
不過......上個星期有一日係冇打,只係得簽通告,今個星期就有一日冇,今日就只有中文科,真係好怕小朋友抄漏

我地依家上黎合力重句家課冊內容,尚算完整lu.....
好似係考家長應變能力多d喎....haha
原帖由 綽盈媽咪 於 09-9-23 20:45 發表
大家想睇當日有什麼功課, 家長可到學校的內聯網上check到的. 不過,有時可能有錯,因為都係p6的學生打上網的.  有得check好過冇.

我冇做呀.....都唔知點做
唔知係咪佢地上堂個時邊聽邊睇呢?
我唔記得問個女tim.....死啦
畫完張畫已經攰到第返一條線
叫佢去瞓啦
標語都未寫......唉......打仗一樣呀
原帖由 vikiepaul 於 09-9-23 21:00 發表
綽盈媽咪,

我都知有得check呀, 不過, 由今個星期一開始, 有2日係完全無upload 上去, 今日都係upload左1科.. 所以, 睇都無得睇呀~

另外,有張應該係普通話班既工作紙, 點做架? 聽日洗唔洗交呢?

...

Hi 各位早晨
1A班個大姐姐又幾負責任,咁耐只係得一、兩次無抄,其餘都寫得好清楚,比起阿女仲一定有多無少。

今日阿女第一次上小提琴班,超開心!

mymavis,

我都女都join左小提琴班呀.. 希望佢地2個今日玩得開心d啦.. 其實, 你女女之前有無學緊小提琴架? 我個女係全新手, 希望佢應付到啦... 我係幫學校買琴, 你呢? 唔知今日係唔係派埋個琴返屋企, 定係可以keep係學校度啦..

原帖由 mymavis 於 09-9-24 08:46 發表
Hi 各位早晨
1A班個大姐姐又幾負責任,咁耐只係得一、兩次無抄,其餘都寫得好清楚,比起阿女仲一定有多無少。

今日阿女第一次上小提琴班,超開心! ...

回覆 1# vikiepaul 的文章

Hi ! 各位你好 !

Vivian, Mandy, 敏琳媽,我係Sharon(巧怡媽媽) ! 真係好高興認識你地 !

Hello vikiepaul and mymavis,

我個女都參加了小提琴(同芭蕾舞),多多指教!

hihi,有個小一交流區我之前都發現唔到TIM. 聽日英默呀, 加油...!

版主

原帖由 sc2002 於 09-9-24 14:07 發表
Hi ! 各位你好 !

Vivian, Mandy, 敏琳媽,我係Sharon(巧怡媽媽) ! 真係好高興認識你地 !

Hello vikiepaul and mymavis,

我個女都參加了小提琴(同芭蕾舞),多多指教! ...

大家咁話, 多d上黎交流下啦! 終於見到你, 好開心呢, 係咪再login過就ok喇??
尋日做果個標語設計, 阿女攪到成十點幾先瞓呀! 你地交左未呀???

版主

原帖由 Edithma 於 09-9-24 16:16 發表
hihi,有個小一交流區我之前都發現唔到TIM. 聽日英默呀, 加油...!

係呀, 大家努力喇!
係呢, 你係咩班架?? 我1D架!

Hi VVbaby,
1C班.  

原帖由 VVbaby 於 09-9-24 16:35 發表

係呀, 大家努力喇!
係呢, 你係咩班架?? 我1D架!

回覆 2# VVbaby 的文章

創作標語 (有禮貌)今日己經交了!
今天校綱家課只寫中文及數學,但呀女寫埋英文
(1)Quiz Corr, Sign
(2) WB p.6
請問是否只有兩項!

hihi Sharon,

終於係度見到你啦.. 我係煦琳媽咪呀.. 昨日先打過俾你向你求救果個呢~~ hehe:p

我個女都係寫呢2樣咋喎... 我個女.. 今日好d啦.. 有寫手冊啦... 不過, 仍然都係漏, 仲漏得好利害添.. 就係漏左個功課袋係學校... 攪到4點幾要碌返學校囉返...

唉.... 我真係嘔血~~

原帖由 sc2002 於 09-9-24 17:08 發表
(2) WB p.6
請問是否只有兩項!

1D班家長可唔可以講講英文科有咩做呀, thanks?
今日網上又寫唔齊啦!

原帖由 Edithma 於 09-9-24 16:55 發表
Hi VVbaby,
1C班.  

sc2002,

你個女都好過我個女, 我女只寫左(1) Quiz Corr, sign (3) Tomorrow Dict P.2-4, 冇左point (2)!

原帖由 sc2002 於 09-9-24 17:08 發表
(2) WB p.6
請問是否只有兩項!

版主

原帖由 mandymfl 於 09-9-24 19:57 發表
sc2002,

你個女都好過我個女, 我女只寫左(1) Quiz Corr, sign (3) Tomorrow Dict P.2-4, 冇左point (2)!

嘻嘻! 我依家先上黎添, 相信大家既囡囡都已經瞓左喇!
我個女都冇問題, 寫齊晒, 同你地既一樣, 不過, 見佢有做數學書, 但手冊冇寫, 佢話係上堂做既, 做晒所以唔駛寫!

版主

原帖由 vikiepaul 於 09-9-24 17:45 發表
hihi Sharon,

終於係度見到你啦.. 我係煦琳媽咪呀.. 昨日先打過俾你向你求救果個呢~~ hehe:p

我個女都係寫呢2樣咋喎... 我個女.. 今日好d啦.. 有寫手冊啦... 不過, 仍然都係漏, 仲漏得好利害添.. 就係漏左個功課 ...

其實我都見過你架, 不過, 可能你冇咩印象喇, 我上星期同sharon一齊係學校門口架, 嘻嘻!

回覆 11# sc2002 的文章

vikiepaul & sc2002
阿女以前未學過小提琴,都係新手一名,不過佢有學琴,希望對睇譜會有幫助。我無叫學校買琴,因表哥比左一個我地,但老師昨天來電話那個太大,所以又要買過。
昨晚阿女巳急不及待向我表演,話老師教左拉A調。睇見佢地真開心,我地細時邊有咁多攪作!

Sorry, 我係公司先有時間上黎, 返到屋企,總忙過返工,睇完大女功課,睇細女. 晚晚都忙到癲. 好似琴晚咁幫大中默,細英默.  我女係1C 唔係1D. 不過見其他家長講D功課同我女都一樣. 另, 我女抄完手冊之後每日都同隔離同學仔互相交換核對, 睇下大家有冇抄漏.

原帖由 mandymfl 於 09-9-24 19:54 發表
1D班家長可唔可以講講英文科有咩做呀, thanks?
今日網上又寫唔齊啦!

VVbaby,

咁你下次要我同相認下先得架.. 不過, 我朝朝湊返學都係來去"蔥蔥" , 因為park左架車係路邊.. 驚抄牌, 又碌住趕返工...... 想同你地傾下都唔得.....

原帖由 VVbaby 於 09-9-24 22:38 發表

其實我都見過你架, 不過, 可能你冇咩印象喇, 我上星期同sharon一齊係學校門口架, 嘻嘻!
‹ 上一主題|下一主題