用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

真係要出黎交流下! 我個仔又係十問九唔應, 唯一一樣會答係我問佢返學係唔係要"o者"咭咭佢話係, 問佢點"o者"佢就o係心口扮拎起張咭"o者"俾我睇. 我問佢係唔係有小朋友俾人整到喊喊, 佢又話無, 我再問係唔係有個妹妹俾人整到眼睛喊喊, 佢又話係呀(其實我驚唔知係唔係我個仔整到童童嘛...)我問佢你識唔識童童架, 佢又笑晒話識呀, 問佢鍾唔鍾意童童, 佢又話鍾意呀~ 俾佢激死...

同埋佢學校電話好難打, 成日無人聽or唔通, 又唔知邊o的叫功課, 我以為放在通告袋果o的先係. 前星期有本練習簿, 係平日派返來, 不在通告袋的, 油樹葉果本呢, 我見佢塊葉油得一半, 係真係剛剛一半果邊線, 又唔知咩黎, 未無理佢囉, 點知上星期派返本簿俾老師寫"請完成功課", 真慘, 今次係油自己性別, 我見佢又係油o左架喎, 我都係決定唔理佢, 睇下今次又點!

其實暫時都係星期五先有功課 , 同埋個本係綠色封面 , 叫趣味學者甘架

同埋留意係要做個版會有個日字印係右上邊 , 到時你睇番就 g 架啦 !

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-21 12:05 發表
真係要出黎交流下! 我個仔又係十問九唔應, 唯一一樣會答係我問佢返學係唔係要"o者"咭咭佢話係, 問佢點"o者"佢就o係心口扮拎起張咭"o者"俾我睇. 我問佢係唔係有小朋友俾人整到喊喊, 佢又話無, 我再問係唔係有個妹妹俾 ...

搵到張相啦 :

Hebe ma,

我位少爺都係睇心情!不過我見佢成日口係唱冬瓜歌(快來快快來),上學咁囉

英文就唱3道,hello , good morning to you, & abc song!
係噃,你有無報義工派月餅呢?我報咗!
另外,準備小禮物,係咪生日會呀?我無呢張通告喎!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-20 01:21 發表
macro ma,

我囡真係唔 g 攪咩 .... 呢幾日問咩都唔係好答 !

唱煲冬話歌起碼有 3 隻 ( 2 隻 stamp 已授 ) 都話唔識 .... 係唱個隻快來, 快快來 + 外星話咋 !

通告仲有一張寫準備小禮物 , 你想點呀 ?? 我打算買小小 ...

我個仔都係填咗一半,但係佢話要做ga,同埋有蓋日期,要做的!係呀,樹葉,男孩子!

原帖由 Michelle_Hung 於 09-9-21 12:05 發表
真係要出黎交流下! 我個仔又係十問九唔應, 唯一一樣會答係我問佢返學係唔係要"o者"咭咭佢話係, 問佢點"o者"佢就o係心口扮拎起張咭"o者"俾我睇. 我問佢係唔係有小朋友俾人整到喊喊, 佢又話無, 我再問係唔係有個妹妹俾 ...

聚會交流吓都好,諗諗先!

原帖由 venuscmk 於 09-9-20 21:15 發表
[
請問10/10 是否Open Day? 點解我冇收到要準備小禮物??

我個囡就十問九唔應,都唔知有冇學倒野!

不如有機會就攪下D私人聚會交流下就好

quote]原帖由 chickenwing2006 於 09-9-20 01:21 發表 http://forum.edu-ki ...

我又係呀, 我見阿囡個本book, 個樹葉明明有填左colour, 但都叫請完成功課,我好奇怪明明填左色yy仲要完成,因我個囡填顏色成日都係咁樣.無諗過係填左一半, 因後一頁填性別個版,佢填個女仔又係油哂架啵,so我都唔明無理佢

好wow,正呀, 到時記得都預埋我wow~~ ccc

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-21 14:19 發表
聚會交流吓都好,諗諗先!

阿靚, 阿囡佢都係唔肯講我知返學做乜,成日問佢食乜荼點又唔得我,最好係佢上次病左我寫手冊叫ms tsang荼點時唔好比juice 同埋milk 佢only 比水水佢, 咁佢返黎就同我講話ms tsang話媽咪唔比飲juice呀要飲水水呀,哈哈,好攪鬼個衰豬.
係喎,點呀,ms tsang 有無打過比你呀最後?

至於10/10open day我會帶阿囡返學校玩呀,最衰你要返工啦,睇下調唔調到假, 唔係拎to囉.呵呵
係喎,想問你呢.呢個星期school bus 返屋企 ee有無幫阿仔著冷衫呀,好攪笑係阿囡一日有著一日無著跟住個日又有著.都唔係日日著,阿仔返學坐校車一上車係人都見到佢啦, 坐正係個門口對住個位, 仲有係咪你幫佢著定衫上車架or上到車個ee幫佢著呢?

原帖由 靚太太 於 09-9-21 01:45 發表
venuscmk:

交流下好喎!係既到時記住預埋我呀!
10/10係open day不過個日最衰我要返工,其實我都好想去熱鬧下!

講開小朋友,其實我同你諗法有d似,問親個仔返學的事十問九唔應,工人問都叫做好些,起碼有小小反應 ...

曦Hei媽:

準備小禮物唔係for 生日會架. 係for10/10open day 用黎for d遊戲既小禮物唷,
我都報左做義工唷,好似話如果多過15個家庭就要抽籤呢,so我都唔知有無份唷

原帖由 曦Hei媽 於 09-9-21 14:14 發表
Hebe ma,

我位少爺都係睇心情!不過我見佢成日口係唱冬瓜歌(快來快快來),上學咁囉

英文就唱3道,hello , good morning to you, & abc song!
係噃,你有無報義工派月餅呢?我報咗!
另外,準備小禮物,係咪生日會呀?我無呢張通告 ...

校車我囡又係同一個位架, 仲要好近 ee tim !

同埋番學放學, 車上都有小朋友瞓緊架

原帖由 靚太太 於 09-9-21 17:25 發表
chu chu ma:

我剛剛問工人校車ee有無幫BB著冷衫,佢話上車佢自己幫BB著,落車見BB有著冷衫,但我依家諗緊會唔會係BB由返學著冷衫著到放學呢?

算啦!著左好過無著學校入面都有冷氣,佢熱自己應該會除衫架啦!:me ...

10/10 我都報左義工, 真係唔 g 要唔要幫手呢 ??

不過睇到個日好似好多野玩, 仲有波波池 .... 我估
幾好玩都唔定 !

同埋如果見到 miss , 問下佢囡囡學校生活如何
都好麻

原帖由 chuchu_ 於 09-9-21 16:47 發表
曦Hei媽:

準備小禮物唔係for 生日會架. 係for10/10open day 用黎for d遊戲既小禮物唷,
我都報左做義工唷,好似話如果多過15個家庭就要抽籤呢,so我都唔知有無份唷

...

今日到我啦 ..... 用鉛筆寫左"請完成功課"

我會完成佢, 不過寫左紙條問 miss choy 呢 d
唔係填左就係咩 ?  攪咩一半係 school , 一半要
番黎填 ?? 甘會令到我地好 confused

係 wor .... hebe 講 9/21 (mon) 既茶點係 :

grape juice + 蜜糖星星 ( 不過係唔水加奶奶既 )

你地小朋友有無講呀 ???  唔 g 真唔真呢 ??

chuchu

咁係咪一定要準備呢?無係咪要買?

原帖由 chuchu_ 於 09-9-21 16:47 發表
曦Hei媽:

...

hebe ma,

咁我又無寫"請完成功課"喎!不過,有一頁填黃色水果嗰頁蓋了"class suspension" law!唔知做乜鬼。
至於,做一半,我諗可能老師話比小朋友知點做,返屋企完成埋。如果係學校完成會好阻學習進度,同埋家長知道小朋友係學校學咗咩ma!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-22 01:43 發表
今日到我啦 ..... 用鉛筆寫左"請完成功課"

我會完成佢, 不過寫左紙條問 miss choy 呢 d
唔係填左就係咩 ?  攪咩一半係 school , 一半要
番黎填 ?? 甘會令到我地好 confused

...

hebe ma,

尋日係食呢啲茶點!macro有講!

原帖由 chickenwing2006 於 09-9-22 01:59 發表
係 wor .... hebe 講 9/21 (mon) 既茶點係 :

grape juice + 蜜糖星星 ( 不過係唔水加奶奶既 )

你地小朋友有無講呀 ???  唔 g 真唔真呢 ??

THanks! Aster尋日返學!
原帖由 曦Hei媽 於 09-9-18 09:00 發表
唉,今日寫咗張紙仔比Miss Choy,希望會有啦!

,有無比番請假星期三的通告呀?

我今日見到阿妹啦,但仲係喊緊..其實童童都好想同阿妹玩,不過阿妹有姐姐抱住,又有d扭,不如你同佢講下叫佢唔使抱,同童童玩下呀!(其實仲有一個都係k1的小朋友,係童童舊同學,可以一齊玩下嘛!)

原帖由 jacy 於 09-9-22 16:26 發表
THanks! Aster尋日返學!

關於功課,好似大家有d confuse,唔知其他班有冇講到,8月尾個家長會呢,老師講過星期135都會有功課,星期1,3多數一頁,會係學校做一半,再回家做一半,例如apple油一半,回家再油一半咁~星期5就有果本功課做.
上次星期3要做2頁,因為佢地打風放左假嘛!!

有錯請指正!
[http://www.snugglepie.com]
‹ 上一主題|下一主題