用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄 speed post 去英國
樓主: sunny.moon
go

[英國] 寄 speed post 去英國   [複製鏈接]

waiyan2000 發表於 20-10-16 22:08
DHL, 自己專機

謝謝

回覆 waiyan2000 的帖子

我寫 HK$370, Clothes, Kitchen Stuff (personal effects, no commercial value),  不用打稅。

Siuchoi 發表於 20-10-17 07:39

我寫 HK$370, Clothes, Kitchen Stuff (personal effects, no commercial value), ...

30kg, HKD370 value..... 雖然唔係咁 make sense... 不過最緊要海関信你

waiyan2000 發表於 20-10-17 16:22
30kg, HKD370 value..... 雖然唔係咁 make sense... 不過最緊要海関信你

Ok ga. 我大部分既野寫used 或者old items。 咁又無打稅。 當然我真係拆開曬包裝, 我寄左個消毒底褲盒比阿仔(佢地一齊laundry嘛) 佢都有用, 洗完既底褲放入去消毒下

我估, 可能我寫學生宿舍地址,覺得只係學生物品, 唔係商業用途 ,我報 HK$370, 又唔過佢地金額規定 ,所以唔會捉得咁緊~

wloi 發表於 20-10-16 15:47
你用自己的紙箱,定係要先去順豐買箱?

我用自己箱,平時留起幾個Zstore送貨的乾淨紙箱待用

wloi 發表於 20-10-15 17:02
我今朝打左去speedpost hotline...同佢講有朋友9Oct 寄的都已經出發,可唔可以睇下我個箱7號寄的點解還未出 ...

我學你呀 打左去問 6号寄 15号巳10日仲準備中郁到冇郁過? 郵局下午覆我話抽出黎 16号上飛,speedpost 真唔知搞乜 改名叫 lastpost 啱D! JM 們如再寄分享下寄出及貨到日子,方便大家跟進孩子唔史得到脛長! thx

sunny.moon 發表於 20-10-18 21:35
我學你呀 打左去問 6号寄 15号巳10日仲準備中郁到冇郁過? 郵局下午覆我話抽出黎 16号上飛,speedpost 真 ...
我件貨,15號郁左一格之後都無動靜。
下次口罩會寄 DHL/Fedex ...不急的試下寄順豐

wloi 發表於 20-10-18 22:33
...

我8 號寄16 號淩晨已到學校附近郵局,可能星期六日所以未派件

小公主媽媽 發表於 20-10-18 22:56
我8 號寄16 號淩晨已到學校附近郵局,可能星期六日所以未派件
我7號寄的,雖然用左speedpost成5年,今次真係無晒信心,暫時都唔會再用佢

wloi 發表於 20-10-18 22:33
...

吓!!郁到邊格?

sunny.moon 發表於 20-10-18 23:57
吓!!郁到邊格?
已交付運輸公司/出發前往目的地

hiddenhero 發表於 20-10-17 17:44
Ok ga. 我大部分既野寫used 或者old items。 咁又無打稅。 當然我真係拆開曬包裝, 我寄左個消毒底褲盒比 ...
你好, 請問"消毒底褲盒"在那買, 有圖可share 呀嗎! 謝謝

waterkittle 發表於 20-10-19 09:47
你好, 請問"消毒底褲盒"在那買, 有圖可share 呀嗎! 謝謝

淘宝

類似咁樣, 但我搵唔返我買個間。 你上淘寶搜消毒盒都好多

我又打去郵局問,話我件貨,17號上左飛機,話英國郵局已經出左 notice 話會有 delay. 我八卦問左,郵局係用CX 送 speedpost貨。
宜家就只有等啦,希望英國今日會 process 到我件貨,今個星期去到我女到。

wloi 發表於 20-10-19 15:30
我又打去郵局問,話我件貨,17號上左飛機,話英國郵局已經出左 notice 話會有 delay. 我八卦問左,郵局係用 ...

我9號上飛機, 今日都仲未有消息到達英國

我打去寄包裹的郵局問,之後轉介去國際郵件中心職員回覆我,個職員懶好服務解釋比我聽點解會仲未上機,又話你吾好再同分行郵局問,有乜問題叫我直接搵佢,又話吾好再驚動分行郵局大Sir,廢話一大堆,我7/10號寄,到16/10先到英國,我係追左2次電話先即刻跟,去到英國因星期六、日吾派遞好正常,19/10星期一巳經到學校,以為係英國會拖延,點知全部係香港排上機,或漏執,我吾打去問我諗仲擺埋一邊冇人理,速遞價錢,平郵速度

wloi 發表於 20-10-19 15:30
我又打去郵局問,話我件貨,17號上左飛機,話英國郵局已經出左 notice 話會有 delay. 我八卦問左,郵局係用 ...

3月時寄 speedpost, 記得去到英國是用 Royal Mail, 郵局delay 應該唔關事,除非之後轉了用Royal Mail

bb815 發表於 20-10-20 03:57
我打去寄包裹的郵局問,之後轉介去國際郵件中心職員回覆我,個職員懶好服務解釋比我聽點解會仲未上機,又話 ...

我寄e -express 去到英國用Royal Mail, 星期六都派件

bb815 發表於 20-10-20 03:57
我打去寄包裹的郵局問,之後轉介去國際郵件中心職員回覆我,個職員懶好服務解釋比我聽點解會仲未上機,又話 ...

今日 20 Oct 又寄左 speedpost 睇下日程又點郁?
‹ 上一主題|下一主題