用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
樓主: SigridTruda
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

陽光點的歌 發表於 16-11-16 20:08
SPCC 好似唔收插班 ... 哈哈
唔收插班唔緊要, 聽講spb都唔少學生, 小六升中後升上SPCC, 祝願甘恩大仔細仔到時可在SPCC重聚

SigridTruda 發表於 16-11-16 20:11
唔收插班唔緊要, 聽講spb都唔少學生, 小六升中後升上SPCC, 祝願甘恩大仔細仔到時可在SPCC重聚 ...
哈哈.講到已經成事咁 XD

crysta2l 發表於 16-11-16 14:56
啱啱先發現有咁多同路人系到傾緊, 互相支持下.  我其實冇比邊個知道阿囡有2ND IN, 唔想增加自己的壓力.  時 ...
我都係, 無同身邊朋友同學講2nd in, 所以感謝每天有大家陪伴傾談, 互相支持!

SigridTruda 發表於 16-11-16 20:11
唔收插班唔緊要, 聽講spb都唔少學生, 小六升中後升上SPCC, 祝願甘恩大仔細仔到時可在SPCC重聚 ...
個細仔99%唔收。能在SPB重聚已感恩萬分了!!

SigridTruda 發表於 16-11-16 20:36
我都係, 無同身邊朋友同學講2nd in, 所以感謝每天有大家陪伴傾談, 互相支持!

我都係啊(emoji)入到second in已經好叻所以唔敢周圍同同學講。唯有係到一齊傾(emoji)

甘恩 發表於 16-11-16 20:36
個細仔99%唔收。能在SPB重聚已感恩萬分了!!
到時2間收左,你唔好出SPB VS SPCCPS的POST呀

甘恩  你想太多了,到時我係出哥哥學校唔收細佬,0 offer,可以點算?  發表於 16-11-17 06:38

回覆:matsushima 的帖子

做人其實應該放鬆一點。一時的不如意並不代表什麼。小學這一役不代表什麼。眼見EK越來越少人發言,只有小圈子意見。不是DSE/Banding, 就是罵戰,或者是一些無釐頭post.  其實那些無聊post 好像在諷刺現在EK人的行為及心態。甘恩,我會替你的SPCC vs SPB開心的。

唔多亦有人唔願走。

6年兄弟情,一齊昇中,係佢地願景。

大個仔亦唔係呀媽話點就點。

retriever 發表於 16-11-17 07:55
唔多亦有人唔願走。

6年兄弟情,一齊昇中,係佢地願景。
我都覺, 大部分應該選擇直升

回覆:SigridTruda 的帖子

其實SPCC未必適合所有人,再加上競爭對手是全港最top成績的學生。升中是相對公平的。

hppa    發表於 16-11-17 15:34

chansiub 發表於 16-11-17 08:43
其實SPCC未必適合所有人,再加上競爭對手是全港最top成績的學生。升中是相對公平的。

...
成績重要, 但我覺得品格同家長教育同樣重要, 唔係一定最top成績就入到, 當然學術要有一定水平

回覆:SigridTruda 的帖子

但現實真的是成績行先,當然家教重要。家教是基石,成績是入場卷。

各位不好意思,感覺我騎劫了這個主題。SPCC未公布結果,自己亦相信細仔唔會有offer,而SPB更連2nd in都未公布,所以是不會有SPCC vs SPB的可能。知道大家説說笑,輕鬆一下。但我有點擔心,新入來看帖的家長會覺得我又自負又高調。可能我多慮了,但一朝被蛇咬,十年怕草繩。這時候大家互相支持、互相打氣最重要!

陽光點的歌    發表於 16-12-6 14:34

甘恩 發表於 16-11-17 08:55
各位不好意思,感覺我騎劫了這個主題。SPCC未公布結果,自己亦相信細仔唔會有offer,而SPB更連2nd in都未公 ...
放心甘恩, 明白你的難處和擔憂, 其實大家都是輕鬆傾下計, 絶無人說你spcc vs spb, 我想都是大家對你的祝福而已, 希望這樣的祝福不會為你帶來更大壓力

SigridTruda 發表於 16-11-17 08:59
放心甘恩, 明白你的難處和擔憂, 其實大家都是輕鬆傾下計, 絶無人說你spcc vs spb, 我想都是大家對你的祝福 ...
知道大家輕鬆傾計、說笑。喜歡這樣的傾談,可舒緩壓力。亦感受到各位對我細仔的祝福,萬分感謝!即使最後大家小朋友未必可以成為同校同學,但大家的打氣、支持,相信可作為動力!大家加油!!

甘恩 發表於 16-11-17 08:55
各位不好意思,感覺我騎劫了這個主題。SPCC未公布結果,自己亦相信細仔唔會有offer,而SPB更連2nd in都未公 ...
我只是為你打氣而已, 才說笑到時2間收左你小朋友, 你唔知點選, 放心啦, 你是一位這麼好的家長,
好人有好報的, 相信明天或後天你收到取錄信後, 快快告知我們替你開心呀

chansiub 發表於 16-11-17 08:43

...

無記錯, 中學應有230 個位, 早幾年收110 個外來生. 近年 (今年) 只收90個, 應係順應搬校後小學加左班, 所以確係預留左140個位, 全額俾小學昇上.

中學外來生, 確係精英中既精英, 所以小學家長都蓄勢以待...

據講....

當然跟大隊都無問題, 但亦有家長想昇中後都能夠COMPETITIVE, 有還手之力.

又過一日,大家心情是否越來越緊張呢

matsushima 發表於 16-11-17 09:36
我只是為你打氣而已, 才說笑到時2間收左你小朋友, 你唔知點選, 放心啦, 你是一位這麼好的家長,
好人有好報 ...
傻啦!完全收到你的打氣,支持!真的衷心感謝!只是擔心新入來看的家長誤會。

回覆:陽光點的歌 的帖子

係呀,一早張開眼就諗下今日幾號呢?星期幾呢

‹ 上一主題|下一主題