用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 2010小二生,開學啦!
樓主: Xanthe
go

2010小二生,開學啦! [複製鏈接]

I.C.

我地今年至參加咋,我唔記得係咪聽阿仔講,好似係參加校際喎,唔係好肯定.

原帖由 AK 於 10-12-30 11:49 發表
係呀, 佢上年都有玩架, 其實係幾時比賽呢?咩比賽黎架? 我咩都唔知..呵..

Xantle,

阿仔琴日唔記得交家教會旅行既回條同支票,我叫佢今日請老師轉交,但佢唔肯,佢話"唔得架!",

咁可以點做呀,唔該哂!

醒目開學勳章

回復 2# DDC 的帖子

應該是校際音樂節

醒目開學勳章

可以見仔仔星期一交去校務處Wendy姐姐到!

原帖由 DDC 於 11-1-7 09:19 發表
Xantle,

阿仔琴日唔記得交家教會旅行既回條同支票,我叫佢今日請老師轉交,但佢唔肯,佢話"唔得架!",

咁可以點做呀,唔該哂!

收到,唔該哂!

原帖由 Xanthe 於 11-1-7 20:27 發表

阿仔星期一又唔記得交,琴日交既時侯,校務處就話"滿坐嘞",所以無交到! 今次無得去旅行啦!

今日真係好凍,我同阿仔加咗衫同褲呀,應該夠暖,你地有無著多件衫呀?

原帖由 Xanthe 於 11-1-7 20:27 發表

下...咁慘....未見唔到你囉...ohohoh...

呀女都係著多件冷衫同校褸咋....冇多到....佢有肉地..唔太怕凍..嘻...

呢個 week 佢地好 holiday mood...無拿拿會放半日既今次...

係呀,嗚嗚!

印像中好似每次考完試之後嗰個星期都係放半日.  

今日旅行,好彩唔係太凍啫!

原帖由 AK 於 11-1-17 22:56 發表
下...咁慘....未見唔到你囉...ohohoh...

呀女都係著多件冷衫同校褸咋....冇多到....佢有肉地..唔太怕凍..嘻...

呢個 week 佢地好 holiday mood...無拿拿會放半日既今次... ...

係?  我又失憶喇...

係未返埋呢個 week 下個禮拜就放假喇?

原帖由 DDC 於 11-1-20 09:24 發表
係呀,嗚嗚!

印像中好似每次考完試之後嗰個星期都係放半日.  

今日旅行,好彩唔係太凍啫!

係呀,返埋今個禮拜咋!

佢地開心時,我地仲開心!

原帖由 AK 於 11-1-25 11:49 發表

係未返埋呢個 week 下個禮拜就放假喇?

新年喇....祝大家 :

大既就 萬事如意! 財源滾滾! 笑口常開!
細既就 品學兼優! 人見人愛! 聽教聽話!

最緊要係 身體健康

祝大家身體健康,新年進步,青春常注,心想事成!

小朋友聰明伶俐,學業進步,最緊要健康,咁做媽咪既先可以放心!

原帖由 AK 於 11-1-31 20:39 發表
新年喇....祝大家 :

大既就 萬事如意! 財源滾滾! 笑口常開!
細既就 品學兼優! 人見人愛! 聽教聽話!

最緊要係 身體健康

Hi all,

好耐冇入來 chat 啦 ...

我都祝各位大人小朋友 : 身體健康, 心想事成!

醒目開學勳章

Hi all, Just for your reference.

東區家長聯署反減班2011年02月20日 fm appledaily

【本報訊】中學自願減班計劃教育局本周五截止申請,東區 12間學校的家長教師會指出,減班會將升中生推向 Band 3中學,昨聯署反對中學減班,並指他們一直沒有被諮詢,在未有共識前教育局應煞停計劃,這是首次有家長集體起義反減班。傳統名校九龍華仁書院校友會昨諮詢校友對減班的立場,九成出席校友反對。
東區有七間英中,其中官校庇理羅士女子中學和筲箕灣官立中學已通過參加減班。該區三間中學和九間小學的家教會委員,昨開會後發表聲明,指減班將令英中學額減少,導致好學生流向 Band 3中學,「不但降低教育質素,更會製造更多遠離水準的學生。」他們批評教育局從來沒有到學校作出諮詢,對此深表遺憾,因此認為在未有家長共識前,教育局不應推行減班計劃。

憂降低子女升英中機會
聯署代表、港島民生書院家教會主席楊女士指出,減班影響未來升中的小學生,昨出席的小學家長會代表反映,由於小學校長以為減班只會影響中學,忽略向小學家長講解,不少家長並不知情,「好多唔知乜嘢事,今日幾大迴響」。三間中學也參與聯署,她解釋因家長擔心減班會降低其未升中的子女入讀英中機會。
資助小學校長會主席梁兆棠表示,各區學校發展主任有諮詢學校意見,不過數月前教育局為小學校長舉行簡介會,只有百多名校長出席,不足全港五成。
油尖旺區的九龍華仁書院擬減班,引致家長和校友登報反對,校董會本周二會表決。該校舊生會昨舉行座談會,主席何兆棠表示,九成出席校友表明反對減班。
英皇書院學校管理委員會本周四表決是否參加減班,該校同學會會長林超英昨重申,英皇作為區內唯一官中,不應減班,區內 13間有收男生的小學當中, 10間已表明反對英皇減班。

Thank you ~~

原帖由 Xanthe 於 11-2-20 14:18 發表
Hi all, Just for your reference.

東區家長聯署反減班2011年02月20日 fm appledaily

【本報訊】中學自願減班計劃教育局本周五截止申請,東區 12間學校的家長教師會指出,減班會將升中生推向 Band 3中學,昨聯署反對 ...

想問係未 未派成績表架..我怕我眼大睇過龍咋...

未派呀,好似星期一派。
原帖由 AK 於 11-2-24 21:36 發表
想問係未 未派成績表架..我怕我眼大睇過龍咋...

嘩!減班咪令競爭更激烈><'
原帖由 Xanthe 於 11-2-20 14:18 發表

【本報訊】中學自願減班計劃教育局本周五截止申請,東區 12間學校的家長教師會指出,減班會將升中生推向 Band 3中學,昨聯署反對 ...

琴日收到成積表,成積同操行都好滿意!

你就好啦...咁開心....

我就係咁多次..最差呢次...唉

原帖由 DDC 於 11-3-1 10:43 發表
琴日收到成積表,成積同操行都!
‹ 上一主題|下一主題