用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

睇倒1A果個家課日誌, 英默1-10喎.

原帖由 Cathleen 於 09-9-9 16:05 發表
今日上左學校website, 1b班派左英默紙啦.
唔知默嘜野呢

原帖由 981228 於 09-9-9 17:16 發表
睇倒1A果個家課日誌, 英默1-10喎.

我睇到1c班係在9月17日英默1-10,跟住仲有好幾次默書係10月份有3次,嘩都幾快開始

不是只係1c班呀! 全部小一、小二都會同一日默書呀! 小三以上係唔係我就唔清楚了。
囡囡媽

默書的內容係唔係4班同級都一樣呢? 第1次默1-10都幾簡單, 希望每個小朋友有好的開始(攞1條腸仔加2只蛋)  

原帖由 囡囡媽 於 09-9-9 21:58 發表
不是只係1c班呀! 全部小一、小二都會同一日默書呀! 小三以上係唔係我就唔清楚了。

應該一樣 gar.

原帖由 ksltd 於 09-9-9 22:37 發表
默書的內容係唔係4班同級都一樣呢? 第1次默1-10都幾簡單, 希望每個小朋友有好的開始(攞1條腸仔加2只蛋)  

same as IB class

原帖由 yyuummbb 於 09-9-9 21:45 發表

我睇到1c班係在9月17日英默1-10,跟住仲有好幾次默書係10月份有3次,嘩都幾快開始

大家好,我女女都係1b班呀~之前太忙要攪佢功課d野~所以都冇時間上黎~我女女都有報到普通話才藝班,都收左佢呀~同埋佢要上英文輔課...我之前都有同佢報到自修計劃,不過後尾聽高年級既家長話其實都係做功課,所以我放棄左呢個計劃..

點解放棄呀?  我覺得個自修計劃唔錯bor. 因為我地呢d要返工既家長, 如果要教小朋友做巧課就要等到放工至得. 但係呢個plan, 就可以有老師係度既情況下做, 有唔明起碼可以問呀.

係呢, 您女女嘜野名呀? 或邊組呀?

原帖由 keungfan 於 09-9-9 23:18 發表
大家好,我女女都係1b班呀~之前太忙要攪佢功課d野~所以都冇時間上黎~我女女都有報到普通話才藝班,都收左佢呀~同埋佢要上英文輔課...我之前都有同佢報到自修計劃,不過後尾聽高年級既家長話其實都係做功課,所以我放棄左呢個 ...

放棄係因為我覺得佢地最尾個堂都已經係功課輔導,咁已經有老師同佢地一齊做功課~如果再+埋3點至4點半呢段時候都係都功課既話~好似個時候比較長少少..雖然我唔知道自己呢個決定岩唔岩..不過可以聽下你地既分享丫..~~

乜佢地係班入面有分組既咩?我只係知道佢地係分5定6 group人一齊坐囉..佢好少聽佢學校入面d野..佢只係話佢好開心囉..哈哈..佢叫JoJo呀~~

大家多d交流丫..

又多一個1b的媽咪, 打個招呼先.  

有2班普通話才藝班, 我亞女上星期一, 你女女呢?

原帖由 keungfan 於 09-9-9 23:18 發表
大家好,我女女都係1b班呀~之前太忙要攪佢功課d野~所以都冇時間上黎~我女女都有報到普通話才藝班,都收左佢呀~同埋佢要上英文輔課...我之前都有同佢報到自修計劃,不過後尾聽高年級既家長話其實都係做功課,所以我放棄左呢個 ...

原帖由 ksltd 於 09-9-10 00:05 發表
又多一個1b的媽咪, 打個招呼先.  

有2班普通話才藝班, 我亞女上星期一, 你女女呢?

佢上星期五呀~

Hi, 亞女都是上星期五呀, 遲些話比妳聽自修堂好不好,我期望她在這段時間學識放學後有個責任要完成功課,如要參加輔導課,我估應該沒有時間做其他科的功課的.

亞女最弱的數學,竟然今天她說是最喜歡的科目,要我考她12以內的加減,學校真有辦法,得咗,喜歡就得一定會進步.

大家知不知十月份英默是背或讀默?

原帖由 keungfan 於 09-9-10 00:06 發表

佢上星期五呀~

對於點書呢一環我個囡係全無經驗0, 加上英文又唔係太叻, 希望佢!過關la

睇見10月22日的dict內真係有點汗顔

原帖由 hellokm 於 09-9-10 19:26 發表
對於點書呢一環我個囡係全無經驗0, 加上英文又唔係太叻, 希望佢!過關la

睇見10月22日的dict內真係有點汗顔

我個女英文都唔係好叻,頭先同佢睇左bk p.4-5,d英文讀左幾次都唔記得,希望聽日返到學校老師教佢會好d啦..

係呀~真係估唔到咁快dict都可以咁深~因為始終都係岩岩返工冇耐...

"返學冇耐"先岩.

原帖由 keungfan 於 09-9-10 21:08 發表
"返學冇耐"先岩.

公司那一份工係兼職
屋企那一份才是正職

原帖由 hellokm 於 09-9-10 22:26 發表

公司那一份工係兼職
屋企那一份才是正職

哈哈..講得好..

哈哈! 贊同!

原帖由 hellokm 於 09-9-10 22:26 發表

公司那一份工係兼職
屋企那一份才是正職

今晚, 我用遊戲方式同亞女玩2/10 的Dict 2, 首先我讀第1句, 佢讀第2句, 接着我第3句, 佢第4句咁落, 到第2輪, 佢先讀第1句, 我讀第2句, 佢3, 我4咁讀咗幾次, 之後以同樣的方式背黙(完後大家一起改), 再之後獨自背黙, 跟着再比對方改. 哈哈! ok成功咗. 呢個方法對我亞女來說, 暫時行得通. 你們亦可試下.

是背默嗎?

原帖由 ksltd 於 09-9-10 23:37 發表
今晚, 我用遊戲方式同亞女玩2/10 的Dict 2, 首先我讀第1句, 佢讀第2句, 接着我第3句, 佢第4句咁落, 到第2輪, 佢先讀第1句, 我讀第2句, 佢3, 我4咁讀咗幾次, 之後以同樣的方式背黙(完後大家一起改), 再之後獨自背黙,  ...
‹ 上一主題|下一主題