用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一大抽獎結果
樓主: Yau_Cheung
go

小一大抽獎結果 [複製鏈接]

原帖由 喧嘩 於 09-6-7 10:55 發表
我啱啱同老公傾過, 偏向讀禮賢多d, 因為聽落好似好適合個女, 禮賢每日下午都唔洗上堂, 兩日做功課, 兩日學嘢(一體一藝), 星期五就放一點幾, 老師又好人, 又nice, 仲有家訪, 聽聞三個老師上黎學生屋企傾足個幾鐘, 最 ...

如果決定了就唔好諗咁多, 無謂浪費時間.

其實直資或私校大多有它們自己的優點, 我本人是傾向直資或私校多於津校的. 要有好的設備和師資, 交學費也是必須的. 當然這大前提是負擔得來. 唔好覺得唔抵啦, 想想那些錢還是用在自己的子女身上便沒有抵不抵的啦.  再想想禮賢是你的女女辛苦考回來的, 便該覺得更開心了!!

原帖由 喧嘩 於 09-6-7 10:55 發表
我啱啱同老公傾過, 偏向讀禮賢多d, 因為聽落好似好適合個女, 禮賢每日下午都唔洗上堂, 兩日做功課, 兩日學嘢(一體一藝), 星期五就放一點幾, 老師又好人, 又nice, 仲有家訪, 聽聞三個老師上黎學生屋企傾足個幾鐘, 最 ...

我第一日12:15pm去取result....一個人都無....用了唔使五分鐘...

43網 - 派第一志願....保良局何壽南....一所好學校...但會放棄轉去讀音小....好可惜....
原來真係幾多人派唔到頭三志願....大家努力呀.....叩>叩>叩>叩>叩>叩>叩>叩>

[size=medium]queensroad

有好多人會叫我讀津校, 可以將私校的學費錢用黎俾佢補習,同埋禮賢唔係乜嘢名校喎, 尤其我亞媽, 佢覺得交學費讀私校好似好奢侈咁, 雖然我冇津貼, 但係禮賢一年學費都唔洗用我一個月人工, 應該都唔係問題, 點解小朋友讀私校唔可以扣埋稅呢?  
好煩ar, 真係好羨慕派到第一志願的朋友, 乜都唔洗諗
原帖由 ryohga 於 09-6-7 11:12 發表
其實直資或私校大多有它們自己的優點, 我本人是傾向直資或私校多於津校的. 要有好的設備和師資, 交學費也是必須的. 當然這大前提是負擔得來. 唔好覺得唔抵啦, 想想那些錢還是用在自己的子女身上便沒有抵不抵的啦.   ...

既然學費唔係問題,又有乜好煩。

禮賢 is a very good school.

原帖由 喧嘩 於 09-6-7 12:02 發表
有好多人會叫我讀津校, 可以將私校的學費錢用黎俾佢補習,同埋禮賢唔係乜嘢名校喎, 尤其我亞媽, 佢覺得交學費讀私校好似好奢侈咁, 雖然我冇津貼, 但係禮賢一年學費都唔洗用我一個月人工, 應該都唔係問題, 點解小朋友 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

魅力公主 醒目開學勳章

我都鄧你地緊張~
34網既協恩
好似無乜人入GE
出年輪到我啦
我都末知要點
真係好緊張!

恭喜晒入到第一志願既媽咪~

If you will 叩心儀津校/Gov. school, 一定要派到的學校註冊. Otherwise, they will treate you have given up the Gov. school place.  If the 心儀津校/Gov. school accept your child, you should get back the P1 registration form from the allocated school for new registration.

原帖由 carcar 於 09-6-6 23:38 發表

me too派左一間無填過的小學, 一定唔會讀, 而家暫定讀私小+叩心儀津校, 請問是否一定要派到的學校註冊呢?

2nd choice, net 35 ---   聖公會奉基千禧小學。

accept & will register next week.

第一志願(34~馬頭涌)

請問你第一志願是那暑

原帖由 BNTYA01 於 09-6-7 14:59 發表
2nd choice, net 35 ---   聖公會奉基千禧小學。

accept & will register next week.

88網第一志願冼次雲小學
超開心!

62網----第一志願

原帖由 mosses 於 09-6-7 06:51 AM 發表
如知道有人虛報地址應打哪個電話唰舉報..

打去教署一定有人会話你知,不能讓這些人擾亂結果,舉報是最有效的方法

其實算啦.人地有本事問朋友借到adrress唔系個個朋友都肯.同埋都幾麻煩.何必去舉報佢地.做一點損人不利己既行為.要怪就要怪政府既安排.應該取消個地區綱就最好.根本唔需要理住邊,只要家長覺得小朋友去到好遠返學都無問題就ok啦.
而家攪到某啲地區既樓價會因為個綱好就貴好多.
抽唔到心水學校既家長不如用心去叩門好過.浪費精神去舉報人地.
如果我有朋友肯借address 我都會咁做.但系無.
而家我只能夠諗搬唔搬去好既綱.但啲租同樓都太貴.
p.s我唔系今年既小一家長..
原帖由 鎧惠 於 09-6-7 16:19 發表

打去教署一定有人会話你知,不能讓這些人擾亂結果,舉報是最有效的方法
哲哲寫真 哲哲私相集

原帖由 yuenwa 於 09-6-6 16:26 發表
我都抽到第一志願, 但這第一志願跟本唔係我心中的第一志願. 因為我住那區, 根本簡唔落手. 我從沒想亞囡在本區返學, 但唔簡又怕叩唔到問, 又唔知會派去邊.

願本打算今朝一早就去叩門, 但好不幸, 昨晚老爺病情惡化,  ...

睇完好感動,眼濕濕,唔好難過,祝你62一路好走.
62的離開是一件傷心的事,但是!我要替你丈夫高興是他能有你一位這樣貼心的好太太.
比心機呀!祝你囡囡能入讀心儀小學.
孩子是未來的寶貝,母親是幸福的大地,是太陽,
照耀着我們的未來.

原帖由 CHRISTYJASON 於 09-6-7 10:37 發表
真係無人知合一堂呀!

去叩門啦! 去馬頭涌, 農圃,陳瑞稘同兩間獻主會. good luck!

原帖由 mw7183 於 09-6-7 16:46 發表
其實算啦.人地有本事問朋友借到adrress唔系個個朋友都肯.同埋都幾麻煩.何必去舉報佢地.做一點損人不利己既行為.要怪就要怪政府既安排.應該取消個地區綱就最好.根本唔需要理住邊,只要家長覺得小朋友去到好遠返學都無 ...

I can’t agree.

• 真正損人不利己的是虛報地址的家長, 等如貪污賄賂, 連小朋友的尊嚴都害埋!
  • 舉報這些壞人的才是利人利己.

原帖由 youma 於 09-6-7 18:18 發表

I can’t agree.

真正損人不利己的是虛報地址的家長, 等如貪污賄賂, 連小朋友的尊嚴都害埋!
舉報這些壞人的才是利人利己.

agree
既然參加得個遊戲, 就算不滿個遊戲規則都要遵守, 犯規就梗係要out la, 一於舉報佢la
而且佢gum做, 對嗰d真金白銀買貴樓租貴樓嘅父母好唔公平law

原帖由 angel510 於 09-6-7 17:18 發表

睇完好感動,眼濕濕,唔好難過,祝你62一路好走.
62的離開是一件傷心的事,但是!我要替你丈夫高興是他能有你一位這樣貼心的好太太.
比心機呀!祝你囡囡能入讀心儀小學. ...

多謝各位關心和祝福.  其實我預左要叩門.  當自行派位唔夠分入的時候, 我就同亞囡講, 天父要給你考驗.  我話嘉諾撒聖方濟各是一所很好的學校, 在那裏讀書的人都是很勤力的人.  天父要你證明你是勤力的人, 先會比你入讀.  於是我亞囡在學校的表現, 同做功課都理想.

有人話我蠢, 唔問人借地址, 因為我住個區的學校真係唔太好.  我甚至有朋友好心提出借地址比我, 但我冇咁做, 原因只有一個, 不說謊, 不作神不喜悅的事.  我內心從冇爭扎過, 不做就不做, 心安理得.  我相信神不會待薄我女兒.

我認為制度的確不公平.  大抽獎甲部10%學額, 我認為不應比同區的學生抽, 佢地已經有90%抽.  雖然制真係唔好, 但我地唔係"俠盜羅賓漢", 我地唔應該做不法事去抱打不平.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.
‹ 上一主題|下一主題