用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

Mandy,
星期六我要返工呀

原帖由 mansonwai 於 08-9-10 21:26 發表

hhma

如果星期 6 有埋妳就更加 Good Fit 啦
星期 6 朝早我都得 +

tks

alicetong:
中學第一輛自行收生可自行選兩間學校,不計校網,有些會全部面試,有的會選學生面試,聽講去年九華不是每個自行選它的學生都有得面試,但得與唔得學校都不會講的(正常),然後4-5月會再有一次填派位表,如果自行選的學校是同校網,相信都會填第一和第二的志願,然後繼續填28個志願,一共30個,如果自行的學校無在校網表內,當然不可能填啦,就要另選30間學校,到7月時放榜便水落石出了,但若果心儀的學校是同校網,你都唔知自己個仔女是自行巳經收了,還是派入去的!
而直資學校有些會參加政府派位,(多數是新的學校或名氣不太大的學校會參加,避免收生不足),不參加政府派位的直資學校,學生可以自行報考,不受限制,但若果直資收了,就不可參加第二輛的派位,到放榜時就會無甘大驚啦 !

原帖由 alicetong 於 08-9-11 12:43 發表
Mandy,
沙田校網好呀..十幾間英中,
但妳住馬x山是否都是91區呢?
同唔同揀小學一樣架.
其實我都係半桶水..
至於邊間學校好,好睇個人..呂x,曾記唔在講
朋友介紹就話沙崇,郭x勝都幾好.希望阿仔
keep住考好d ...

醒目開學勳章

原帖由 mayc 於 08-9-11 13:31 發表
alicetong:
中學第一輛自行收生可自行選兩間學校,不計校網,有些會全部面試,有的會選學生面試,聽講去年九華不是每個自行選它的學生都有得面試,但得與唔得學校都不會講的(正常),然後4-5月會再有一次填派位表,如果自行 ...

禁即係第一輪自選可揀2間 官/津校,跟考無數私校/直資!

只有直資/私校先會早於 4/5月前放榜。有直資收而你ok就唔可以大抽獎,話之你第一輪心儀官/津校已有你(但你永不知道的)

我理解有冇錯
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

M&A, Mayc

無錯, 直資收左就要簽"放棄大抽獎信"
所以一般有信心的 b1 生, touch wook 撻Q
祇會於 7月放榜後才叩直資
因為有料唔怕遲

而津官校就通常在 round 1 收哂表, interview 埋
再等政府分發 "呈分排位"
才交結果比教局, 通知邊d 學生已入選
當然又係嗰句, 7月先知結果

mayc
真係唔該晒妳
原來揀選中學係可以跟小學校網或家住地址,
兩者揀其一架

Mandy,
咁妳諗住點呀 要揀2間見就要決定晒架...

原帖由 mayc 於 08-9-11 10:42 發表
Dear all:

政府d"野"一時講左十年八年都話無錢,唔得,一時話都無甘快,12件免費教育,今年巳經開始啦!今年中四以上,巳經唔洗交學費了! (最開心是學校的書記,唔洗做學費減免,自動轉帳,追收學費)

而中 ...

looby,
自動自覺 是問邊個會呀...

原帖由 looby 於 08-9-11 12:27 發表

必必:
最慘我仔重未曉'自動自覺'呢!

mayc
好多謝妳 解釋得咁詳盡比大家聽呀...
我暫時都應該會選同校網而不跨區的,咁即係
如果甲部揀2間如果無得面試未會白白浪費左個機會囉..
要量力而為才好.我諗到時老師都應該會話比家長知個
小朋友排位情況,提議應該選那間的..

原帖由 mayc 於 08-9-11 13:31 發表
alicetong:
中學第一輛自行收生可自行選兩間學校,不計校網,有些會全部面試,有的會選學生面試,聽講去年九華不是每個自行選它的學生都有得面試,但得與唔得學校都不會講的(正常),然後4-5月會再有一次填派位表,如果自行 ...

M&A Mom
咁考幾間直資都可以順導訓練下小朋友面試技巧0既..
好過比錢去參加中一面試班呀

原帖由 M&A Mom 於 08-9-11 13:41 發表

禁即係第一輪自選可揀2間 官/津校,跟考無數私校/直資!

只有直資/私校先會早於 4/5月前放榜。有直資收而你ok就唔可以大抽獎,話之你第一輪心儀官/津校已有你(但你永不知道的)

我理解有冇錯 ...

jazzmama,
即係分分鐘瞓唔著都要等到7月啦

原帖由 jazzmama 於 08-9-11 14:21 發表
M&A, Mayc

無錯, 直資收左就要簽"放棄大抽獎信"
所以一般有信心的 b1 生, touch wook 撻Q
祇會於 7月放榜後才叩直資
因為有料唔怕遲

而津官校就通常在 round 1 收哂表, interview 埋
再等政府分發 "呈分排位"
才 ...

hhma,
我仔學校真係無講過喎...
妳地全部都知晒呀?係學校排位定全港排位呀咁

原帖由 hhma 於 08-9-7 13:24 發表
成績排位點都未知 --> 唔係呱?  點解學校唔講既?

我地成績表無show, 但口頭講
全港排名一定唔講架啦
但我問主任學校係點, 主任話學校排名係全港重要高少少wor

不過真係好奇怪wor, 你地學校唔講既???!!
我估你要追問一下啦, 因為唔知考第幾, 點估係band 幾呀?
除非小朋友既成績係好肯定係某一band o者, 同埋分數係好難定band架wor, 點都要睇名次

我收到風, 我地個區幾恐怖呀
有人話除非小朋友係級1-5, 唔係band1都係等look入去, 即等大抽獎.  唔知真定假.  不過計落都唔出奇.

原帖由 alicetong 於 08-9-11 19:45 發表
hhma,
我仔學校真係無講過喎...
妳地全部都知晒呀?係學校排位定全港排位呀咁

睇吓幾年後, 呢度邊個好采, 第一個話"會"

我估都係女仔win硬架啦

原帖由 alicetong 於 08-9-11 19:34 發表
looby,
自動自覺 是問邊個會呀...

正有此打算

原帖由 alicetong 於 08-9-11 19:42 發表
M&A Mom
咁考幾間直資都可以順導訓練下小朋友面試技巧0既..
好過比錢去參加中一面試班呀

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 08-9-11 22:54 發表
睇吓幾年後, 呢度邊個好采, 第一個話"會"

我估都係女仔win硬架啦

個次管樂班亞 sir (佢亦係童軍領袖) 講佢教過禁多仔,除非好 smart 嘅仔就會F.1-2 時開竅,普遍就F.3 ,亦有好 多F.5 先開竅

我個廿幾歲兒甥讀到碩士(外表言行都好 smart),有日入佢間房 亂到拍得住我仔間房 仲話今年年尾娶老婆 好彩!佢醒目結咗婚都跟亞媽住

有仔都係難搞
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

所以, 要求已經降低至"唔好學壞"
我兩個仔, 只要無講低要做咩, 真係同你玩足全日呀!

原帖由 M&A Mom 於 08-9-11 23:14 發表

個次管樂班亞 sir (佢亦係童軍領袖) 講佢教過禁多仔,除非好 smart 嘅仔就會F.1-2 時開竅,普遍就F.3 ,亦有好 多F.5 先開竅

我個廿幾歲兒甥讀到碩士(外表言行都好 smart),有日入佢間房 :surprised ...

looby,

我聽過分別有2位朋友講過, 佢地個女係會自動自覺做功課及溫書, 而這2位小朋友都係考全級3名內, 真係羨慕.

各位,

明天學校舉辦"升中家長座談會", 我會去收下料, 現在已經覺得好快打到來.

原帖由 looby 於 08-9-11 12:27 發表

必必:
最慘我仔重未曉'自動自覺'呢!

原帖由 alicetong 於 08-9-11 12:43 發表
Mandy,
沙田校網好呀..十幾間英中,
但妳住馬x山是否都是91區呢?
同唔同揀小學一樣架.
其實我都係半桶水..
至於邊間學校好,好睇個人..呂x,曾記唔在講
朋友介紹就話沙崇,郭x勝都幾好.希望阿仔
keep住考好d ...

mayc
好多謝妳 解釋得咁詳盡比大家聽呀

alicetong

其實我仲未深入去了解
不過, manson 小學係中中
而且, 佢主要興趣係歷史
仲有, 完全唔鐘意數學

所以, 我都頭痛緊佢日後既選擇

有媽咪可以分享下嗎

原帖由 alicetong 於 08-9-11 19:31 發表

Mandy,
咁妳諗住點呀 要揀2間見就要決定晒架...

alicetong

唔識點算喎 !
我物都唔識....

我可以買 d 物 / 攞一d 資料去睇校網呀

原帖由 hhma 於 08-9-10 20:46 發表
mayc
我諗我比老外迷住左呀
是關呀仔係老外學英文, 唔同左好多
不過呢d始終係比錢, 甘收穫應該唔同

甘聽完你講, 我反而安心左
即係唔洗介意d津校唔夠老外多

但另一方面, 即係仲要continue比錢
:he ...

hhmm
你阿仔在那裡的老外學英文而唔同左好多呀?我都想係俾兩個細佬學好d oral!姨甥仔提過英國文化協會,但是在香港區,我覺得太遠lor!

阿女到現在還未派有關課外活動的通告。你們打算給仔女報多小樣。不過,我覺得就算他們在家,也不肯溫習!

mansonma
今年只看這裡的報告,已經見有幾位媽咪原本不敢放頭位的中學,結果都入到,所以你不要太擔心住,好學校不小,出生率又低,應該不難找到一間滿意的中學。

15/9,如果成的話,我都想join你地學下野呀!我最近有秘撈,所以小左好多上來,如果有乜function,麻煩記得e我呀

looby
做你阿仔真幸福,可以時時同媽咪一起玩樂,不過我相信你阿仔的成績一定不錯,你才可以寬鬆一些!我自己就放唔開,怕他們不進則退,所以我的孩子應該感到壓力。。。。無奈中。。。。

原帖由 hhma 於 08-9-11 22:48 發表
我地成績表無show, 但口頭講
全港排名一定唔講架啦
但我問主任學校係點, 主任話學校排名係全港重要高少少wor

不過真係好奇怪wor, 你地學校唔講既???!!
我估你要追問一下啦, 因為唔知考第幾, 點估係band 幾呀?
除非 ...

Thank you Mayc 給我們一個清晰的概念。

hhma
係咪小五學期尾大考開始計呀!之後計平均數嗎?
即是學校名次決定學生屬band幾?早前有個親戚話『唔好入太勁的小學,否則新制之下,要同班勁人爭頭位就很難",即是這個意思嗎?

‹ 上一主題|下一主題