用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

回覆 Lucifer3960 的帖子

因我囡今年係P6生

回覆 王家爸爸 的帖子

十分贊同,也是事實!

Lucifer3960 發表於 15-3-9 19:54
G825都幾特別,又不是HY的用家,但比任何人也清楚HY收生要求,數目,邊年收咩人都知.......唔通HY真係有hkp ...
好多人有興趣研究名校,我都有買DBS(STEPS)、QC(黃龍報)等學校既年報,同埋唔同學校既學生人集。我估佢可能同我一樣,不過我對男校有興趣研究,佢可能鍾意研究女校,所以資料詳盡。

charlieandlola  多多指教。  發表於 15-3-9 22:17
saiwanho  以後有關男校的問題請多指教!   發表於 15-3-9 21:49

回覆:王家爸爸 的帖子

可能真係呀

回覆 tkosell 的帖子

我係ghs用家!以我所知,ghs叻嗰啲的而且會去考dgs,而考hys的因未知ghs結果,所以都會揀幾間學校考,hys只係其中一間吧!但當ghs公佈咗結果,大部份同學都會揀返母校,讀生不如讀熟!小學部好多學生都想升上德中!

abhead  德望好成績的都會走  發表於 15-3-10 12:42
王家爸爸    發表於 15-3-10 10:31

回覆:yihinsze 的帖子

明白了,即是GHS 不是100%一定能原校升讀。

小學部學生需要呈交四、五同六年級上學期成績,再加interview, 然後揀正選、waiting or  reject! 絕對冇保證收哂,但近兩年到最後都收返八成左右!

引用:回覆+tkosell+的帖子 小學部學生需要呈交

原帖由 yihinsze 於 15-03-10 發表

小學部學生需要呈交四、五同六年級上學期成績,再加interview, 然後揀正選、waiting  ...
請問收八成德小即多少人?餘下兩成去德愛嗎?有什麼準則?為何不是全部收曬?間中學好似好大間㗎.....

Lucifer3960 發表於 15-3-10 08:06
請問收八成德小即多少人?餘下兩成去德愛嗎?有什麼準則?為何不是全部收曬?間中學好似好大間㗎.....:wahaha ...
餘下兩成應該都係屬於B2或以下既學生

王家爸爸  我都估係咁  發表於 15-3-10 10:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

Ic

直屬/ 聯繫學校

由 二零一五/二零一七 年 度 的 中學學位分配辦法開始 , 直 屬 / 聯繫學校 在 其中一總學額中 扣除留級學額和自行分配學位後 ,須在中學學位分配辦法下的統一派位階段, 分 別 採 用 其 剩 餘 中一學 額固定的 85%/ 25%收 取 其連繫小學的小六學生 。

「一條龍」學校
中學的中一學 額 必須多於 連 繫 小 學 的 小 六 畢 業 生 人 數,以 收取 全 數 小 學 部 的 學 生;並 須 預 留 部 分 學 額 讓 其他小學的學生仍然有機會入讀。

回覆 hkpapa852 的帖子

餘下15%應該都係屬於B3既學生。。。

lucia6119  也可以經派位升上 BAND 1C / 2A    發表於 15-3-11 01:52
lucia6119  據我所知 餘下的 , 未能升上中學   發表於 15-3-11 01:51

charlieandlola 發表於 15-3-10 08:25

直屬/ 聯繫學校

你講呢種"直屬/ 聯繫學校 "既派位方式, 只適用於官津中學(和有參加升中派位既直資中學)係統一派位階段

直資中學同所謂有"關連"既小學之間係如何收生, 教育局沒有規範, 亦唔會理.

而且, 當年德望中學轉直資, "原意"係話要做一條龍中小學, 保障"關連"既小學學生升中.

但而家做咗所謂"一條龍中小學", 除咗中學學額係按教育局指引, 要比小學學額多至少15%, 似乎有違"原意"

不過, 我一向都話, 非官津學校所謂既"一條龍中小學", 係咪真係一條龍呢? 自己要諗下啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:charlieandlola 的帖子

德愛中學是黃大仙B1 女校,每年也收幾個GH的學生,她們在校內成績也不失禮,名列前茅.(我好似果位G825咁,不是德愛用家,但好果味嘢,就是得閒研究人哋學校)

回覆:Lucifer3960 的帖子

德愛中學是黃大仙B1 女校,每年也收幾個GH的學生,她們在校內成績也不失禮,名列前茅.(我好似果位G825咁,不是德愛用家,但嗜果味嘢,就是得閒研究人哋學校)

王家爸爸    發表於 15-3-10 10:33
hkpapa852  集郵?   發表於 15-3-10 10:14

Happy Together

醒目開學勳章 王國長老

goodmama2003 發表於 15-3-10 10:46
我不懂出圖。我在該校內宣傳板影了圖片,入三大為68%
用手機APPS貼圖超方便

goodmama2003  一thanks  發表於 15-3-10 11:01
‹ 上一主題|下一主題