用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區
go

2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區 [複製鏈接]

2024-25瑪利曼MSS(自行)家長交流區
....經過27/3 昨天的興奮....今天仍然存留著那種激動的感覺...

各位有收到電話的24/25, F1 新生, 家長, 大家好......

43的自行位真的是不多.....願大家可以交流一下,,,

ekhc    發表於 24-4-19 10:32
   6    0    0    0

ii323 發表於 24-9-9 09:30
如題:   大家小朋友返學校MSS的概況....
1. 住邊區
2. 幾點出門口
以前初中時小朋友坐保母車返學校, 到高中時同一個住附近好friend的同學仔一齊坐的士返學, 除開仲平過保母車.

ii323 發表於 24-9-12 08:20
奧運、荃灣、葵涌....

都應該先係地鐵再轉車, 但是是否S1就已經自己來回就可以 ?

我女小學時冇試過單獨出街, 平時返學放學都係daddy 或姐姐接送 (不是MPS 生), 去到MSS 都要學習自己放學, 當時仲一個星期有一日要去第二度補習, 係會有啲擔心, 不過都要學識放手, 初頭都好多烏龍事會發生, 例如忘記帶八達通, 八達通冇錢, 放學遇正傾盆大雨等等....

8X 係MSS 的校巴, 我女話放學時好多人, 好多時都冇位坐, 另類選擇可以行遠小小坐1/1M.

PTL_L 發表於 24-9-11 22:43
好多區都有,但主要港島區,聽過沙田、奧運、荃灣、葵涌、九龍東、將軍澳等。小朋友坐褓姆車,所以6:35出門 ...
奧運、荃灣、葵涌....

都應該先係地鐵再轉車, 但是是否S1就已經自己來回就可以 ?

奧運、荃灣、葵涌的學生, 可有建議如何返放學?

1 /1M/ 19P / 8X 巴士? 等幾多點巴士? 那個站上車? 放學很大群學生出校門, 那個斜坡的巴士站會是怎樣的景況 ? 真的是不安心.....

ii323 發表於 24-9-9 09:30
1. 住邊區
2. 幾點出門口
好多區都有,但主要港島區,聽過沙田、奧運、荃灣、葵涌、九龍東、將軍澳等。小朋友坐褓姆車,所以6:35出門口,但好早返到,約7:40,佢鍾意早到,如果唔坐既,可以6:50-7:00左右。
可以坐巴士、小巴、褓姆車。

PTL_L 發表於 24-6-11 14:01
有家長話仍有開。
1. 住邊區
2. 幾點出門口
3. 什麼交通工具
4. 幾點到學校 (7:55) ?

RainyRice 發表於 24-6-11 13:18
請問西灣河太安樓美亞是這間嗎?見FB說退休結業但Google有營業時間顯示開門。請問知不知道是不是仍有在賣 ...
有家長話仍有開。

PTL_L 發表於 24-4-2 16:29
提一提,啡鞋可以去西灣河太安樓美亞或深水埗步陞到買

請問西灣河太安樓美亞是這間嗎?見FB說退休結業但Google有營業時間顯示開門。請問知不知道是不是仍有在賣?謝謝。
https://www.facebook.com/mayashoeshk?

ii323 發表於 24-6-10 16:33
請指教另一個問題:關於音樂、是否需要選舉一種樂器? 又是否必須是弦樂器?
...

正確, 如果出面有學開樂器都得, 不過鋼琴唔計. 學校都有提供好多樂器比學生揀, 要付費的. 樂器可以自購, 可以租, 有啲特別樂器仲可以借.

另外, 參加合唱團都計在內. 開學後, 家長日會介紹關於學樂器的事宜.

請指教另一個問題:關於音樂、是否需要選舉一種樂器? 又是否必須是弦樂器?

謝謝各位資訊.

bmb_2033 發表於 24-4-22 07:38
回覆 mcl233 的帖子

請問坐8X 或 63 巴士返學 ,落車個站係咪 "雅麗閣"?係咪可以經過小學部去中學部?  

我知既係唔得既,只係某些日子可以,如fun fair day,未至到如此方便吧~

41A 和 63走同一條路上山,站係瑪麗閣~

ekhc    發表於 24-4-24 10:38

bmb_2033 發表於 24-4-22 07:38

請問坐8X 或 63 巴士返學 ,落車個站係咪 "雅麗閣"?係咪可以經過小學部去中學部?  
19P/8X 是走銅鑼灣禮頓道入跑馬地上藍塘道的, 下車在千葉居站; 而63由北⻆國都上山經大坑道落車站是雅麗閣, 不過仍未知道可否由MPS走校內通道落MSS......否則要行外圍樓梯落藍塘道才達MSS(怕是落雨吧)

謝謝~

pccw2017 發表於 24-4-20 00:38
可能改了規則.

似乎,從來未如此開放過~

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-19 15:12
嗰條秘道,MSS學生只可以在有老師帶領嘅情況之下使用,所以返放學只可以行側邊條斜路。返學時間都好多MSS ...
可能改了規則.

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-19 15:17
30號小巴停學校門口嗎?以前會停?還是朝早有特別班次?因為30號小巴總站是在冬青道,不會再上。
...
你對, 記錯左另一條小巴

pccw2017 發表於 24-4-19 13:04
其實銅鑼灣蘭芳道有架30號小巴直接到學校門口, 好多坐地鐵的同學同老師都會坐30號到學校. 大約6-8分鐘一班 ...

30號小巴停學校門口嗎?以前會停?還是朝早有特別班次?因為30號小巴總站是在冬青道,不會再上。

pccw2017 發表於 24-4-19 13:12
其實MPS同MSS之間係有條路連接的. 唔需要兜路行外街 !
MSS學生平時上體育課都會行條秘道去MPS個Sport Comp ...

嗰條秘道,MSS學生只可以在有老師帶領嘅情況之下使用,所以返放學只可以行側邊條斜路。返學時間都好多MSS同學行落,MPS學生行上斜……

snoopy_bay_bay 發表於 24-4-11 19:45
青衣出發,有兩個途徑

1)坐地鐵去到香港站,C出口,招商永隆門口有1號巴士去跑馬地,總站落車向上行一小 ...
其實MPS同MSS之間係有條路連接的. 唔需要兜路行外街 !
MSS學生平時上體育課都會行條秘道去MPS個Sport Complex度上堂.

當然唔知咁早條路有無開放, 可以問下校務處.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊